Har røket ut av Norway Cup åtte ganger på myntkast - nå vil de ta over Ekebergsletta

Invaderes av lag fra Vestlandet.

SNART CUP IGJEN: I år er det satt ny påmeldingsrekord hos Norway Cup. 1639 lag skal delta. Også fra Hordaland invaderes Ekebergsletta. Lille Rosendal fra Kvinnherad kommune har hele ni påmeldte lag. Alle foto: Håvard Røyrvik / Dagbladet.
SNART CUP IGJEN: I år er det satt ny påmeldingsrekord hos Norway Cup. 1639 lag skal delta. Også fra Hordaland invaderes Ekebergsletta. Lille Rosendal fra Kvinnherad kommune har hele ni påmeldte lag. Alle foto: Håvard Røyrvik / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg @dagbladet.no på Instagram og Snapchat og få de siste oppdateringene fra Norway Cup!

ROSENDAL (Dagbladet): Ved utgangen av Hardangerfjorden på Vestlandet ligger Rosendal. En liten bygd med nærmere 1000 innbyggere i Kvinnherad kommune.

Det lokale idrettslaget sender i år rundt 200 personer til hovedstaden og Norway Cup.

Tre fullastede busser skal frakte gutter og jenter fra 13-årsalderen til Ekebergsletta i slutten av juli. Tross stolt Norway Cup-tradisjon, har Rosendal Turnlag aldri hatt flere enn ni lag med.

Invaderes fra Hordaland Norway Cup 2015 er den 43. utgaven, og i år er det satt ny påmeldingsrekord ifølge arrangøren. Hele 1639 lag skal delta. Fra Hordaland er også oppslutningen stor med 198 påmeldte lag. Totalt er det i overkant av 32 000 utøvere fra 52 nasjoner som skal konkurrere.

Noen er med for å ha det moro, andre for å vinne. Gleden av å nå en semifinale kan være enorm, eller skuffelsen av å ryke ut av turneringen tilsvarende - om ikke større.

Det vet nemlig Rosendal alt om. Hele åtte ganger har et lag fra bygda tapt en kamp på myntkast.

- Åtte ganger. Det skal ikke være mulig. Helt utrolig, sier Arvid Nes til Dagbladet, ungdomsleder og nestleder i Rosendal Turnlag.

KLAR IGJEN: Arvid Nes har vært til stede flere ganger da et lag fra klubben hans har røket ut av Norway Cup på myntkast. - Det skal ikke være mulig, sier han.
KLAR IGJEN: Arvid Nes har vært til stede flere ganger da et lag fra klubben hans har røket ut av Norway Cup på myntkast. - Det skal ikke være mulig, sier han. Vis mer

Nes har siden slutten av 90-tallet hatt ansvar for å administrere turene til idrettslaget.

- Mynten har gang på gang gått i vårt disfavør. Jeg har flere ganger stått klar til å fotografere jubelscenene, ler 68-åringen.

Forrige gang et Rosendal-lag tapte på myntkast var i 2009, mot Snøgg, minnes Nes. Vestlendingene var det beste laget, men til slutt måtte kampen avgjøres med mynten. Anne Marte Mehl Richardsen spilte kampen:

- Det er greit nok å tape en fotballkamp, men helt spesielt å ryke på myntkast. Det var en urettferdig følelse, sier Anne Marte.

Spillerne og trenerne hadde bestemt seg for å velge kron, men siden motstanderen stod oppført som hjemmelag fikk de velge.

- Tårene kom med en gang. Det var trist fordi vi følte vi kunne gjort så mye mer, sier Mehl, som i dag er juniorspiller og deltar på sin siste Norway Cup.

- Det jeg husker best, var reaksjonen til jentene. De var nærmest i sjokktilstand. Jeg lurer på hvorfor de har gått bort fra hjørnespark. Da hadde ihvertfall vi vunnet, forteller pappa og daværende trener, Ivar Mehl.

MINNER: F.v.: Anne Marte Mehl Richardsen, Ivar Mehl og Arvid Nes. De tre har dårlig erfaring med myntkast.
MINNER: F.v.: Anne Marte Mehl Richardsen, Ivar Mehl og Arvid Nes. De tre har dårlig erfaring med myntkast. Vis mer

- Håper jeg får være med på å vinne på myntkast, men i år må vi prøve og avgjøre før, legger ungdomsleder Nes til.

Inkluderende Søndag 26. juli sparkes turneringa i gang. Noen reiser for første gang, andre sin tredje eller fjerde tur. For noen er Norway Cup årets høydepunkt på fotballbanen, eller kanskje karrierens.

- De har vært på tå hev i ukevis, forteller Arvid Nes.

Klubben sender ungdommer mellom 13 og 19 år. Mathea Bondhus (14), Lena Sandvik Ulvesæter (14), Adele Bauge (14) og Emilie Bringedal (13) er blant dem som reiser for første gang. De begynte å spille fotball i fjor, og har tapt alle kampene sine i år.

- Vi vil bare spille fotball og har det veldig gøy med det. Vi taper ikke like mye nå som vi gjorde i starten av sesongen.

- Det blir sikkert tøft, og vi er ikke forberedt på å vinne, sier jentene.

En annen som er førstegangsreisende er Warhel Suleman (18). Han skal spille for et sammenslått juniorlag fra Kvinnherad. 18-åringen kommer fra Kurdistan, og kom til Norge som 12-åring grunnet uroen i området. Da Dagbladet møter ham, stiller han i en Kurdistan-drakt, og snakker om hvor mye han ser frem til å møte et lag fra hjemstedet.

- Jeg kommer sikkert til å slå av en prat med dem, smiler han.

VIL SPILLE FOTBALL: F.h.: Mathea Bondhus (14), Lena Sandvik Ulvesæter (14), Adele Bauge (14) og Emilie Bringedal (13). Jentene deltar på Norway Cup for første gang.
VIL SPILLE FOTBALL: F.h.: Mathea Bondhus (14), Lena Sandvik Ulvesæter (14), Adele Bauge (14) og Emilie Bringedal (13). Jentene deltar på Norway Cup for første gang. Vis mer

- Hvordan er fotballen der nede?

- Fotballen er mer som i Norge nå, har jeg hørt. Mindre klubber organiserer seg, og det er ikke så mye gatefotball lenger. Jeg likte meg veldig godt der, men da kunne jeg ikke så mye om politikk og slikt, seier unggutten til Dagbladet.

- Det blir sikkert en fin opplevelse med fotballen og å få treffe nye folk, sier han.

Ungdomsleder Nes snakker varmt om et inkluderende miljø.

- Noen åpner seg mer på en uke i Oslo, enn på et år hjemme. Ungdommene treffer et sosialt miljø som tiltaler dem. Og så bitter det sammen bygdefolket - voksne og yngre, forteller Nes.

Havnet i koma Med langt over 20 turer til Ekebergsletta snakker han om minner. Om sure tap og da et jentelag spilte seg til en finale. Da ble de invitert til kommunestyret for heder og ære ved hjemkomsten.

Selv har Nes vært med siden 1993. Bare ved tre anledninger har han måttet melde forfall.

I 1997 ble han lagt inn på sykehus med infeksjon i ryggen. Han lå åtte dager i koma, og overlevde så vidt. Det gjorde at han måtte slutte i jobb. Andre gang døde moren samme dag som de skulle reise. Tredje gang skar han seg med sag og fikk et dypt sår i handa. Han måtte ha to operasjoner.

GLEDER SEG: 18-årige Warhel Suleman fra Kurdistan deltar også i turneringa for første gang. Han ser spesielt frem til møte med juniorlaget Kurdistan FC, som kommer til Norge for å delta i Norway Cup.
GLEDER SEG: 18-årige Warhel Suleman fra Kurdistan deltar også i turneringa for første gang. Han ser spesielt frem til møte med juniorlaget Kurdistan FC, som kommer til Norge for å delta i Norway Cup. Vis mer

I år er han klar igjen.

- Etter jeg våknet til liv igjen har Norway Cup og fotballen vært jobben min, sier han.

- Det er vanskelig å få timene til å strekke til i denne perioden, forteller 68-årige Nes, som har fått flere utmerkelser og frivilligpris for engasjementet sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer