Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Har ryktet til Yaya Toure blitt så svertet at han er ferdig på toppnivå?

Guardiola solgte ham sist han hadde kontrollen.

 I RAMPELYSET:  Yaya Toures har vært en av Premier Leagues beste spillere de siste seks årene. Likevel har skapte mange overskrifter for hva som har skjedd utenfor banen. Foto: Reuters / Andrew Yates / NTB Scanpix.
I RAMPELYSET: Yaya Toures har vært en av Premier Leagues beste spillere de siste seks årene. Likevel har skapte mange overskrifter for hva som har skjedd utenfor banen. Foto: Reuters / Andrew Yates / NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Manchester City stjal alle overskrifter på Deadline Day da de annonserte at Pep Guardiola tar over for Manuel Pellegrini etter inneværende sesong.

Spanjolens ankomst på balløya er kjærkommen, og stortreneren bringer med seg noe ligaen trenger. Guardiolas ankomst blir sett på som en god nyhet de fleste steder. Bortsett fra Old Trafford og Dimitri Seluk.

Frittalende agent Seluk er Toures agent, og han trengte ikke bli spurt to ganger før han uttrykte bekymring for sin klients framtid på Etihad. Den nåværende Bayern-manageren var Barcelona-manager da klubben solgte Toure i 2010. Seks år senere virker det å være som et åpent sår for Seluk.

Seluk fortalte denne uka at Toure trolig vil forsvinne til sommeren, og benyttet anledning til å jekke ned Guardiola. Han er en agent som elsker å prate. Journalister blir ringt, intervjuer blir gitt. Klienten er knyttet til Manchester City, men Seluk er hele tiden på jakt etter den beste avtalen.

Ingen spillere har vært viktigere for Manchester City enn Yaya Toure etter at Sjeik Mansour kom med sine oljepenger. Og som alle med et snev av en agent i seg ville gjort, prater han opp verdien av sin klient.

Det er for så vidt ikke nytt. Seluk starter selv spekulasjonene om Toure hver sommer.

Her kan du lese om da Seluk mente Toure ikke vant noen personlige priser på grunn av hudfargen.

Men denne sommeren kan vise seg å bli annerledes. Toure er fortsatt en toppspiller, men han har passert åra hvor han fysisk er på sitt beste. Seluk kan fort ha sunget ut i de britiske tabloidene for siste gang.

Hva er igjen? Toure har vært forut for sin tid. En unik midtbanespiller. Stor størrelse, glimrende teknisk. Han leverte strålende i begge sesongene City har gått til topps.

 MER FOTBALL I SEG?  Betyr Pep Guardiolas ankomst at Yaya Toure er ferdig i Manchester City. Foto: EPA/NIGEL RODDIS/NTB Scanpix.
MER FOTBALL I SEG? Betyr Pep Guardiolas ankomst at Yaya Toure er ferdig i Manchester City. Foto: EPA/NIGEL RODDIS/NTB Scanpix. Vis mer

Andre spillere har riktignok scoret mer mål og levert mer stabilt, men ingen har briljert som ivorianeren i pressede situasjoner. Han har en rekke ganger dratt en kanin opp av hatten når City virkelig har trengt det.

Plassen hans bør ikke være et tema. Men som for en rekke afrikanske spillere, har han måtte tåle en rekke ufortjente spekulasjoner.

Løpestilen hans alene har vært et tema. Hvor hardt han egentlig jobber også. Kritikken har aldri vært langt unna.

Agentens jobb er å sikre Toure en så gunstig avtale som mulig - selv hvis karrieren skulle bli kort. Seluk har jobbet fram en rekke storkontrakter, som har sikret Toure og familien mer enn nok for resten av livet. Agenten har fått maks ut i kroner av hva Toures talent tilsier.

Er penger motivasjonen? Seluk er helt klart en aggressiv agent. Han er ikke redd for å bruke verken media eller fans for styrke sin sak.

Men Toures motivasjon har vært oppe til diskusjon en rekke ganger. Spørsmålet er om Seluk har gjort saken bedre.

Det har vært en slags evig uro rundt Toure, men i bunn og grunn er det bare en profesjonell stolthet som gjelder for Citys nummer 42. Men han har ikke alltid hjulpet seg sjøl.

 GAMLE KJENTE:  Pep Guardiola trente Yaya Toure i Barcelona. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB Scanpix.
GAMLE KJENTE: Pep Guardiola trente Yaya Toure i Barcelona. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB Scanpix. Vis mer

Rykte hans har blitt litt svertet - og det kan han takke seg selv for.

Det ble mye styr da han ikke vant årets spiller i Afrika for femte gang på rad. Toure slaktet utdelingen. Det var ikke Toure verdig. Han er tross alt en smart voksen mann - som helt klart har mye tillit til sin agent. Toures sønn heter faktisk Dimitri, ja, han er oppkalt etter agenten.

Fotball er en subjektiv idrett. I all skammen har ikke hans spill blitt verdsatt slik det burde. Han har vært - og fortsatt er - en ekstraordinær fotballspiller, en unik midtbanespiller som i seks år har stått for øyeblikk som Premier League-publikummet aldri har sett tidligere. Han har kjærtegnet fotballen, løpt rett gjennom forsvarere og danset rundt dem. Det har vært et privilegium å se ham spille.

Men jo bedre en spiller er, jo mer oppmerksomhet følger med. Med tiden, vil kanskje folk glemme, og Toure vil bli husket for det han faktisk ga engelsk fotball ute på banen, og ikke det han er beskyldt for. Akkurat nå er bakgrunnsstøyen høyere enn noen gang.