Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Har samlet flest koeffisientpoeng i Europa. Slår Spania og knuser England

Kan skrive historie i kveld.

HISTORIE: Hvis Alexander Søderlund og Rosenborg vinner i kveld, blir det et historisk øyeblikk for norsk klubbfotball. Foto: NTB Scanpix
HISTORIE: Hvis Alexander Søderlund og Rosenborg vinner i kveld, blir det et historisk øyeblikk for norsk klubbfotball. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri tidligere har norske fotballklubber vunnet flere enn 16 kamper i Europa.

Det samme antall euroapcupseirer er de norske lagene - Rosenborg, Molde, Odd og Strømsgodset - allerede oppe i, selv om gruppespillskampene så vidt er i gang.

Det betyr at norsk fotballhistorie kan skrives i kveld om enten Rosenborg slår Dnipro Dnipropetrovsk eller Molde slår Ajax.

Da kan seier nr. 17 - eller til og med 18 - bli et historisk faktum.

- Det viser at vi er på rett vei. Jeg har alltid sagt at det er fullt mulig for norske lag å hevde seg i Europa. Man må bare være god nok. Rosenborg og Molde kan vinne i kveld. De kan slå alle lag i Europa, sier trenerlegenden Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Forbi Deila og Skottland Han står selv bak majoriteten av de største norske prestasjoner i europacupsammenheng. Eggens resultater med Rosenborg i Champions League står i en særklasse i den norske fotballhistorien.

Men et nytt kapittel er nå i ferd med å skrives. Nå er det ikke bare Rosenborg som leverer. Det gjør også Molde med 3-1-seieren over Robin van Persies Fenerbahce i forrige runde som klimakset.

- Det er moro at det er to lag som gjør det så bra. Det minner meg litt om da RBK og Molde var i Champions League sammen i 1999/00, sier Eggen.

SUKSESS: Moldes suksess i Europa er godt nytt for Norge. Foto: EPA/SEDAT SUNA
SUKSESS: Moldes suksess i Europa er godt nytt for Norge. Foto: EPA/SEDAT SUNA Vis mer

Den triumfen gjør at Molde topper sin gruppe i Europa League og kan med en ny seier over Ajax i kveld ta et nytt steg på vei mot avansement.

En ny seier - enten fra Molde eller Rosenborg - vil dessuten bety at Norge skriver historie og klatrer ytterligere på UEFAs nasjonsranking basert på klubbfotball.

Før årets sesong lå Norge nede på 26. plass på UEFAs nasjonsranking, men har i løpet av høsten allerede klatret til 24. plass - forbi Bulgaria og Skottland, hvor Ronny Deilas Celtic har skuffet.

Best i Europa Norge har faktisk tatt flest koffiesientpoeng av samtlige nasjoner i Europa så langt denne europacupsesongen med 5000 poeng.

Supermakten Spania er på 3. plass med 4642 poeng, mens England er helt nede på 13. plass med 3625 poeng etter deres skuffende prestasjoner internasjonalt.

Dette vil raskt endre seg når Barcelona, Real Madrid og de andre storlagene virkelig kommer i gang utover høsten. De norske lagene profiterer foreløpig på at de har spilt flere kamper hittil gjennom kvalifiseringskampene.

Samtidig har de norske lagene allerede skaffet Norge en så høy totalscore at - uansett om Molde og RBK skulle tap resten av kampene - har overgått samtlige av Danmarks beste totalscorer de siste fem årene.

Det betyr også at Norge har klatret helt opp i ryggen på de danske rivalene på UEFAs nasjonsranking. Om de gode resultatene vedvarer, kan Norge gå forbi Danmark på rankingen til neste år.

Det vil i så fall være svært tungt å svelge for en dansk fotballnasjon som mener de er mye bedre enn Norge. Også på FIFA-rankingen, som baserer seg på landslagets resultater, kan Norge passere Danmark om tendensen vedvarer.

- Det kan fort skje. Både Molde og Rosenborg kan gå videre, sier Egil Østenstad til Dagbladet.

- Molde er i en situasjon i Tippeligaen som gjør at de kan fokusere 100 prosent på Europa League. Rosenborg er så suveren at også de kan fokusere veldig på Europa League.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!