<strong>ASTMA:</strong> Sami Jauhojärvi, som her jubler over OL-gullet i 2014, sliter i likhet med Martin Johnsrud Sundby med astma. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300
ASTMA: Sami Jauhojärvi, som her jubler over OL-gullet i 2014, sliter i likhet med Martin Johnsrud Sundby med astma. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300 Vis mer

Har samme sykdom som Sundby: - Regelen er klar. Det skal ikke gå an å misforstå

Det er ikke bare norske langrennsløpere som sliter med astma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sami Jauhojärvi ble olympisk mester på lagsprinten i Sotsji sammen med Iivo Niskanen og har vært Finlands kanskje største langrennsstjerne på herresiden etter at de fleste forsvant i kjølvannet av dopingskandalen i 2001.

Jauhojärvi har i likhet med Martin Johnsrud Sundby astma. Onsdag kom det fram at Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Den russiske langrennlegenden og kvinnelandslagstreneren Jelena Välbe har lenge kritisert de norske langrennsløperne for bruken av astmamedisin og mistenkeliggjort norsk langrenns mange astmatikere.

Jauhojärvi bare ler når Dagbladet nevner Välbe for ham.

- Välbe har ikke akkurat så mye hun skulle ha sagt når det kommer til doping, i hvert fall ikke etter det som har kommet fram i det siste. Hun burde bare være stille, sier den finske langrennsstjerna til Dagbladet.

- Det virker som russerne ikke bryr seg så mye om dette. De tror jo at de fleste er dopet uansett. I Finland er det viss skepsis etter det som skjedde i 2001. Personlig er jeg usikker på hva jeg skal tro i denne saken.

<strong>DELTE MENINGER:</strong> Martin Johnsrud Sundby får støtte i Norge og i Sverige, men ikke i så mange andre land. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
DELTE MENINGER: Martin Johnsrud Sundby får støtte i Norge og i Sverige, men ikke i så mange andre land. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Regelen er klar

35-åringen har selv astma og synes regelverket som Norge misforstod, er enkelt å sette seg inn.

- Regelen er klar på hvor mye av astmamedisinen Ventoline man kan innta. Det er 1600 mikrogram per dag. Dette er det opp til hver enkelt å passe på. Utøveren bør ha kontroll på regelverket, mener klassiskeksperten.

Sundby økte dosen etter at astmasykdommen ble forverret i desember 2014. Han er klar på at han aldri har tatt en dose som ikke har blitt foreskrevet av lege.

- Legens, støtteapparatets og Olympiatoppens tolkning av regelen samsvarte ikke med det WADA mente var regelens intensjon. Det ble en lang prosess i etterkant. Jeg var gjennom flere tester, og de testene viste at jeg ikke fikk i meg over 1600 mikrogram av medisinen, som er grensen. Det kan vi bevise, sa Sundby på onsdag.

- Vi var gjennom en rettslig prosess i FIS' antidopingpanel. Dette var i september i fjor. Det var en enorm lettelse. FIS var enig med oss. Regelen var uklar. De var enig i at utøver ikke kunne lastes for en uklar regel. Antidoping Norge kom til samme beslutning. Så anket WADA, men jeg må innrømme at jeg så på det som en formalitet, sier han.

Den finske tolkningen

Jauhojärvi sliter litt med å forstå hva Norges Skiforbund har misforstått, men vil ikke dømme Sundby i samme grad som mange av hans landsmenn og landskvinner. 35-åringen har i motsetning til eksempelvis landslagskollega Aino-Kaisa Saarinen er mer ydmyk holdning til Sundby-saken.

<strong>TYNT GRUNNLAG:</strong> Sami Jauhojärvi tror kanskje Aino-Kaisa Saarinen uttalte seg litt for tidlig i saken på litt for tynt informasjonsgrunnlag. Foto: EPA/FEHIM DEMIR
TYNT GRUNNLAG: Sami Jauhojärvi tror kanskje Aino-Kaisa Saarinen uttalte seg litt for tidlig i saken på litt for tynt informasjonsgrunnlag. Foto: EPA/FEHIM DEMIR Vis mer

- Jeg er ingen lege eller medisinstudent og vet ikke om Sundbys doser kan regnes som doping. Hvis han bruker astmamedisinen for å bli frisk og komme på sitt opprinnelige nivået, er det helt greit. Hvis han bruker medisinen for å oppnå en fordel, er det doping, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Sjefen for det finske antidopingbyrået, Timo Seppälä, mener astmamedisinen Ventoline har en anabol-liknende effekt om man bruker store doser over lang tid. Det kontrasterer det norske leger og eksperter tidligere har uttalt, som er tydelig på at Ventoline ikke har en prestasjonfremmende effekt.

Når det er sagt: Hvorfor står denne astmamedisinen på dopinglista om Ventoline ikke er prestasjonsfremmede?

- Hvis man tar mer enn normalt, kan det ha en anabol-liknende effekt sies det i Finland nå. Det visste jeg ikke før Seppälä fortalte det etter Sundby-nyheten. Det kom overraskende på meg. Det er doping hvis det har en sånn effekt, men jeg vet ikke om Sundby hadde det eller bare tok det for å bli frisk, sier Jauhojärvi.

Tatt på senga

Aino-Kaisa Saarinen var langt mer bombastisk i sine uttalelser på onsdag.

- Norges Skiforbunds handlinger i denne saken minner nesten om et annet naboland Finland har. Det virker som en sterk forbundspåvirkning når de tar ansvaret for en idrettsutøvers dopingbruk. De prøver å snakke seg vekk, sa Saarinen.

- Saken er svart eller hvit. Enten er man tatt for doping, eller så man er det ikke. Enten røyker man, eller så røyker man ikke. Det er opp til hver enkelt å holde seg innenfor reglene, mener 37-åringen.

Jauhojärvi tror Saarinen kanskje kan ha endret holdning siden hun uttalte dette.

Johnsrud Sundby: - Det oppleves som urimelig

- Saarinen og vi andre ble ringt med en gang og uttalte oss før vi hadde satt oss inn i saken. Men jeg forstår litt hva hun mener; det bør være likt for alle hvis man har blitt dømt, forteller han.

Pekka Holopainen, kommentator i den finske avisa Ilta-Sanomat, var enda mer nådeløs i kritikken mot Sundby i intervjuet med Dagbladet i går.

Løfshus Finland-kritikk

Norges landslagssjef Vidar Løfshus synes finnenes kritikk er tåpelig og tror det handler om en blanding av uvitenhet og et ønske om hevn fra Finlands mørke dopinghistorie.

- Saarinen har jo tapt en sak i CAS tidligere, så det er mulig hun har et behov for å slå tilbake. Finnene burde utvilsomt sette seg mer inn i saken. De forstår ikke at dette ikke er en vanlig dopingsak. Jeg er litt overrasket over at antidopingsjefen ikke vet bedre og tror dette har en anabol-liknende effekt, sa landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet på fredag.

- Hvis det fortsetter slik, og finnene kommer med flere uttalelser basert på faktafeil, må vi ringe og informere dem. Det virker litt som bakteppe ligger der i Finland og at det er en forsvarsmekanisme. Førsteinntrykket er at de gjør dette som en slags hevn fra deres egen dopingskandale.

Skiforbundets utenlandsstrategi

<strong>STRATEGI:</strong> Vidar Løfshus og Norges Skiforbund laget raskt en strategi for å unngå misforståelser i utlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STRATEGI: Vidar Løfshus og Norges Skiforbund laget raskt en strategi for å unngå misforståelser i utlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det er det ingen grunn til.

- Finnene har jo for lengst ryddet opp i dopingproblemene og har nå et like bra antidopingarbeid som det vi har. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor de skal ligge i skyttergraven og kaste grus, sier trønderen.

Løfshus avslører overfor Dagbladet at Norges Skiforbund hadde en strategi for å unngå misforståelser blant utenlandske konkurrenter før de slapp Sundby-nyheten.

- Vi sendte ut en mail til alle våre utenlandske kolleger for å informere om hva som har skjedd og hva som er saken. Treneren for det russiske herrelandslaget i langrenn, Markus Cramer, svarte raskt at han forsto saken. Det samme gjorde Rikard Grip i Sverige og den franske treneren.

- Langrenn er en liten sport og er veldig sårbår. Hvordan vi framstår utad, som verdens største langrennsnasjon, er veldig viktig. Vi må ta dette på alvor og få fakta på bordet, også i Finland, varsler Løfshus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer