- Har skapt krig mellom Norge og Sverige

- Over grensa kan man ikke en gang nevne ordet doping, sier svensk reporter.

(Dagbladet): Den svenske dokumentaren «Uppdrag gransking» skapte enormt oppstyr i både Norge og Sverige da den ble vist på SVT onsdag kveld.

Dokumentaren, som ikke skal bli vist på NRK, beskylder et stort antall langrennsløpere for skyhøye blodverdier på 90-tallet. Flere norske løpere blir konfrontert med påståtte testresultater.

Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass blir alle intervjuet, mens Vegard Ulvangs bidrag ble klippet ut før programmet ble vist.

Alle avviser enhver befatning med doping, og stiller spørsmål til validiteten til opplysningene den svenske kanalen kommer med i filmen.

Kraftig kritikk
FIS har i ettertid dementert en del av opplysningene i dokumentar-filmen.

Den svenske dopingeksperten Bengt Saltin, som var en kilde i filmen, har også innrømmet at han ikke kan huske å ha laget en liste fra VM i Thunder Bay der han sier at alle medaljevinnerne hadde hemoglobin-nivå på mer enn 17,5.

- Det er en typisk sånn greie, det står på en graf som jeg har hatt siden 2003. Det er ei liste jeg har hatt som holdepunkt for å kunne kommentere ulike saker innenfor dopingverdenen. Ærlig talt så husker jeg ikke at jeg har laget den der grafen, men jeg kommer på at Thunder Bay var blant det verste som har skjedd i langrennssportens historie

Nå snakker den svenske TV-reporteren Hasse Svens ut om oppstyret på svensk frokost-TV.

Han ledet programmet, og har måttet tåle kraftig kritikk for måten han fikk langrennsløperne til å stille opp til intervju.

Dæhlie har allerede varslet at han ønsker rettslig etterspill mot den svenske TV-kanalen.

- De norske reaksjonene har vært utrolig heftige. Det føles som om vi har skapt krig mellom Norge og Sverige med dette programmet. Nordmenn har blitt veldig aggressive og føler seg svertet, sier Svens ifølge Expressen.

- Offisielle opplysninger
Svens tror de norske skiløpernes høye status har gjort saken ekstra vanskelig å svelge for de på den norske siden av riksgrensa.

- De er ikoner disse heltene, de får man ikke røre. Man får ikke en gang nevne ordet doping når man passerer grensen til Norge.

Mye av kritikken mot programmet går på at de har brukt den tidligere finske landslagssjefen Kari-Pekka Kyrö som kilde.

Han ledet det finske landslaget da flere finner ble avslørt som dopere under VM i Lahti i 2001.

- De opplysningene vi har fra han viser jo bare noen av de blodverdiene vi har. Og de blodopplysningene han har gitt oss er jo offisielle, sier Svens.

KRITISERES: Den svenske reporteren Hasse Svens. Foto: Expressen
KRITISERES: Den svenske reporteren Hasse Svens. Foto: Expressen Vis mer