-  Har skjerpet kostholdet

For første gang i sin Tour de France-karriere stiller Thor Hushovd med skreddersydd, norsk diett.

Selv tror han den medbrakte maten er mye av forklaringen bak årets suksess.

Hver morgen spiser Thor Hushovd norske skiver av grovbrød med brunost, kaviar og annet tubepålegg - før han legger ut på dagsetappen. Og han merker forskjellen fra de åra han har ladet opp med bagetter og croissants, som ikke har gitt riktig næring til tøffe dagsetapper.

-  Jeg har skjerpet kostholdet i år, og føler virkelig jeg får betalt for det. Spesielt i denne siste uka av Tour-en, sier Hushovd.

I etterkant av fjorårets Tour de France gjorde han flere konkrete grep med kostholdet. I tillegg til norske brødfrokoster har Thor i år spist flere middager i foreldrenes bobil - også det har hatt en positiv effekt.

-  Da får jeg spist før de andre på laget, blir massert før de andre - og legger meg tidligere. Dessuten slipper jeg å gå til sengs rett fra matbordet, sier Thor, som føler seg i kjempeslag før de tre siste etappene.

Hundre prosent frisk

-  Jeg er nå hundre prosent frisk fra forkjølelsen. Det, kombinert med kostholdet, gjør at jeg føler meg mye bedre enn jeg har gjort i tilsvarende fase av Touren tidligere.

Ny nøkkeldag

 GRØNN SUKSESS: Thor Hushovd føler han får betalt for å ha spist riktig mat. Foto: Scanpix
GRØNN SUKSESS: Thor Hushovd føler han får betalt for å ha spist riktig mat. Foto: Scanpix Vis mer

Heller ikke i går klarte de australske poengjegerne Stuart O\'Grady eller Robbie McEwen ta innpå mannen i grønt. I dag kommer trolig O\'Grady til å satse alt på å slå Hushovd, siden han vil få det tøft med å knuse de to andre på søndag. Da er det Champs-Élysées, og flatt.

Men på samme måte som Lance Armstrong har stålkontroll på sine konkurrenter i den gule kampen, nekter Hushovd å gi fra seg en meter i poengduellen.

-  Jeg må bare følge O\'Grady - alt annet ville være dumt. Hvis stillinga er den samme etter dagens etappe, så ser det bra ut, sier Hushovd.