Har slått, gitt springskaller og truet med halshugging

Cadel Evans liker dårlig å være evig toer.

VIL ET STEG OPP: Altfor ofte for egen smak har Cadel Evans stått på denne plassen på pallen, den nest øverste. Men han jobber ufortrødent videre, og i år føler han seg bedre forberedt til Tour de France enn på lenge. Carlos Sastre i midten vant i fjor, Bernhard Kohl ble nummer tre og senere doptatt.Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANI
VIL ET STEG OPP: Altfor ofte for egen smak har Cadel Evans stått på denne plassen på pallen, den nest øverste. Men han jobber ufortrødent videre, og i år føler han seg bedre forberedt til Tour de France enn på lenge. Carlos Sastre i midten vant i fjor, Bernhard Kohl ble nummer tre og senere doptatt.Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANIVis mer

||| (Dagbladet.no): De to siste årene har Cadel Evans syklet 7128 Tour de France-kilometer i løpet av seks knallharde uker. Begge gangene har han blitt snytt for sammenlagtseieren med frustrerende liten margin.

Alberto Contador slo ham med 23 sekunder i 2007, Carlos Sastre med 58 sekunder i fjor. Den samlede differansen utgjør 0.007 prosent av tida det tok Evans å sykle Touren to ganger.

Den evige toer?

- Andreplass er alltid andreplass. Men etter omstendighetene var fjorårets ritt det beste jeg har gjort i Touren, sier australieren, og tenker på det stygge fallet på niende etappe, som satte ham langt tilbake.

- Jeg gjorde alt riktig da en idiot fra Euskatel (navnet er Gorka Verdugo - hvis etternavn ironisk nok fritt oversatt fra spansk blir til «bøddel») krasjet foran meg helt på egen hånd. Det skjedde så fort at jeg ikke så det. Men jeg må bare fortsette å jobbe, sier australieren.

Uskikket til å drive idrett
Og jobbe har han gjort lenge.

Cadel Evans sier han begynte å sykle som toåring, på sin 40 cm høye BMX-sykkel. Konkurransesyklingen kom ikke før i fjortenårsalderen, og ifølge australieren selv er det en liten gåte at han kan være idrettsmann i det hele tatt.

- Litt svømming, fotball og cricket. Det er rart at jeg kunne bli profesjonell atlet, fysisk sett er jeg komplett uskikket i nesten all australsk skoleidrett. De fleste av dem krever enten hurtighet eller størrelse, skriver han på sin egen hjemmeside om idrettsbakgrunnen.

Men sykkel ble det altså, først mountainbike, så landevei i 1994, etter forslag fra treneren som fulgte utviklingen hans. Så kom medaljene, to bronser i junior-vm i 1995, to sølv i junior-vm i 1997 og 1999. Ingen gull.

Den første store seieren kom med Tour de Romandie i 2006. Evans vant også Pro Touren året etter, og samme sesong tok han sin første etappeseier i Tour de France. Men det er allrounder han er, og det er Touren sammenlagt han vil ha.

Ustabil oppførsel
Utenfor rittene har Cadel Evans virket sindig med tanke på egne nesten-prestasjoner. Men han er åpenbart ukomfortabel i møte med mediepresset.

Det har blitt Evans' renomme i løpet av de siste Tour-årene. Evans har vært storfavoritt på forhånd, og fått oppmerksomheten som følger med.

Og han har taklet det så som så.

Særlig etter den nevnte skaden etter veltet i fjor viste Evans sin ustabile side. Han klikket på en journalist som tok tak i skulderen hans etter den tiende etappen. Han tok en Zidane mot et belgisk TV-kamera etter den tunge sekstende, og da en journalist nærmet seg hundevalpen Molly smalt det fra «Cuddles» (etter uttalen Kuh-dell) Evans:

- Tråkker du på hunden min, kapper jeg hodet av deg.

Men i år er ikke presset like stort. Evans er en av utfordrerne, ikke den store favoritten. Og i tillegg har Astana med seg Lance Armstrong-sirkuset til Frankrike - en oppmerksomhetsmaskin som mangler sidestykke. Evans er mer komfortabel med det.

- Å være favoritt endrer på mye i privatlivet. I fjor, fram til 13. februar, var jeg en av de mulige Tour-vinnerne. 14. februar ble Astana utestengt, og jeg ble Tour-favoritten. Intervju-etterspørslene var enorme, jeg kunne ha svart på spørsmål i seks-tyv timer hver dag, sier Evans til Cyclingnews.

- Jeg sa ja til for mange forespørsler, og jeg hadde ikke energi til å leve opp til kravene. Nå sier jeg nei til mer enn de fleste av medie-forespørslene. Etter Tour de Romandie har jeg vært overlatt til mine egne planer og det ser bra ut foran Touren. Jeg passer på meg selv, og vet hva jeg trenger for å være klar. Å vinne Touren innebærer uker og måneder med planlegging, sier han.

Hardt dop-slag i siste liten
Siden 2005 har australieren vært tilknyttet Davitamon-Lotto, nå Silence-Lotto. Et lag som denne sesongen kanskje har sett bedre ut enn på lenge - men som fikk et tøft tilbakeslag med dopavsløringen av Thomas Dekker i går.

- Jeg føler meg lurt. Selv om dette skjedde før Dekker kom til Silence-Lotto, mens han var i Rabobank, er det et hardt slag. Jeg har satt ham på lista over ikke-aktive, og har bedt Charles Wegelius om å komme til Monaco, sa Team Manager Marc Sergeant i går.

Cadel Evans tar likevel beskjeden med ro.

- Laget er her for å gjøre det vi kan, og dessverre forandrer denne beskjeden planene våre noe. Men vi har tid. Charly Wegelius er på vei, og vi tenker fortsatt på å gjøre den beste Touren vi kan. I år hadde vi elleve ryttere gode nok for Touren, og bare ni plasser. Nå har vi ti ryttere, og fortsatt ni plasser, sier Evans.

BLE SKADET: Tre timer ut i den 224 kilometer lange 9. etappen i fjor gikk sammenlagtfavoritten Cadel Evans over ende og skrapet seg skikkelig opp flere steder på kroppen. Det var ikke det han ønsket seg.Foto: SCANPIX/AFP/JOEL SAGET
BLE SKADET: Tre timer ut i den 224 kilometer lange 9. etappen i fjor gikk sammenlagtfavoritten Cadel Evans over ende og skrapet seg skikkelig opp flere steder på kroppen. Det var ikke det han ønsket seg.Foto: SCANPIX/AFP/JOEL SAGET Vis mer

Sykkelekspert Johan Kaggestad tror det endelig kan være Silence-Lotto-rytterens tur.

- I år har han hatt en mer fornuftig oppkjøring, han brukte blant annet ikke så mye krefter på å forsøke å vinne Dauphine-Libere denne sesongen. Han er jo en jevnt god rytter. Spørsmålet er om han bare er jevn, og mangler den spisskompetansen som skal til for å gå helt til topps, sier Kaggestad til Dagbladet.

PS! Thomas Dekker antyder i dag at en konspirasjon har ført til dopingsaken mot ham.

- Jeg vet ikke helt hva som skjer. Men jeg har på følelsen at det foregår et eller annet. Samme dagen jeg skal reise til tourstarten dukker plutselig denne historien opp, sier han til Sporza.be.

Øvrige kilder: cadelevans.com.au, Herald Sun, bikeradar.com, Wikipedia.

IKKE RØR BIKKJA: Evans likte heller ikke at journalistene ble for nærgående da hunden Molly var med på dopingkontroll.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Regis Duvignau
IKKE RØR BIKKJA: Evans likte heller ikke at journalistene ble for nærgående da hunden Molly var med på dopingkontroll. Foto: SCANPIX/REUTERS/Regis Duvignau Vis mer
DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Molly når imidlertid ikke helt opp til kona Chiara Passerini, som er klassisk pianist.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Tim Wimborne
DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Molly når imidlertid ikke helt opp til kona Chiara Passerini, som er klassisk pianist. Foto: SCANPIX/REUTERS/Tim Wimborne Vis mer