Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Per Mertesacker om fotballens bakside

Har slitt med kvalme og nervøsitet i 15 år: - Lettet etter VM-tap

Tyskeren forteller om problemene han har hatt gjennom karrieren.

FORTELLER: Per Mertesacker har hatt en fantastisk karriere, men bak suksessen har spilleren slitt med nervøsitet, oppkast og diaré. Foto: Reuters/Carl Recine
FORTELLER: Per Mertesacker har hatt en fantastisk karriere, men bak suksessen har spilleren slitt med nervøsitet, oppkast og diaré. Foto: Reuters/Carl Recine Vis mer

(Dagbladet): Per Mertesacker har vært en solid klippe i midtforsvaret på klubb- og landslag i 15 år, og har hatt en karriere de fleste bare kan drømme om.

Med 104 landskamper for Tyskland er han blant fotballstormaktens mest brukte spillere i sin generasjon, og midtstopperen satte landslagspunktum med en VM-tittel i 2014.

Også i Hannover, Werder Bremen og Arsenal har Mertesacker vært en pliktoppfyllende og robust spiller, men i et intervju med Der Spiegel avslører han at livet som fotballspiller ikke alltid har vært like lett.

Kaster opp før kamp

Kvalmen slår inn fire-fem sekunder før hver eneste kamp. Mertesacker vet at han nok en gang må prestere sitt aller beste foran flere titalls tusen mennesker nok en gang, og magen knyter seg.

Slik har det vært for Mertesacker gjennom hele karrieren, og ifølge han selv er det nesten ikke til å holde ut.

- Magen min begynner å vri seg og jeg føler at jeg må kaste opp. Så til slutt, gulper jeg, forteller han. Hver gang det skjer vender han seg bort fra lagkamerater, motstandere og TV-kameraer, slik at ingen skal se hva som plager han.

Sliter med diaré

Mertesacker ønsker ikke å framstå som sytete, og vet godt at han lever et privilegert liv. Samtidig er det viktig for han at folk forstår at også rike fotballspillere kan ha problemer.

Intervjuet med Der Spiegel er den første gangen har forteller om problemene, og det er ikke bare kvalmen som plager han på kampdager. Mertesacker anslår at han rundt 500 dager av livet har slitt med diaré som følge av presset rundt kampene.

- Jeg må på do når jeg står opp, rett etter frokost, igjen etter lunsj, og på stadion før kamp, forteller han. Nervøsiteten sender alt han spiser rett gjennom systemet.

Lettet etter VM-exit

Arsenal-spilleren, som skal legge opp etter sesongen, mener at problemene ikke har redusert kvaliteten på prestasjonene hans gjennom karrieren.

Det har likevel vært perioder der presset nesten har blitt for stort.

Mertesacker fikk debuten på landslaget i 2004, og to år seinere fikk han æren av å representere hjemlandet i et fotball-VM på hjemmebane. Den nesten to meter høye midtstopperen var blant trener Jürgen Klinsmanns utvalgte, og Tyskland kom langt i mesterskapet.

Men i semifinalen mot Italia sa det stopp. Da ble en tung bør løftet av Mertesackers skuldrer.

- Jeg var selvfølgelig skuffet da vi tapte mot Italia i semifinalen, men mer enn noen ting annet, var jeg lettet. Jeg kan huske det som om det var i går. Alt jeg tenkte var: «Det er over, det er over. Endelig er det over», forteller han.

- Ikke sats alt på fotball

Nå som karrieren snart er over, har Mertesacker en oppfordring til de som kommer etter han.

- Jeg vil angripe systemet. Vi er ansvarlige for guttene som kommer til oss. De kan ikke satse alt på fotballen, og neglisjere skolen. Bare én prosent vil lykkes, og av de 99 andre vil 60 prosent blir arbeidsløs i lang tid.

Etter at årets sesong er over, og fotballstøvlene er lagt på hylla, skal Mertesacker starte sin nye jobb i Arsenals akademi. Her skal han jobbe med neste generasjons fotballspillere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling