Har spilt på seks kontinenter, blitt fengslet for kampfiksing og vært klinisk død tre ganger

I dag håper den tyske TV-eksperten Lutz Pfannenstiel på norsk seier i EM-finalen.

(Dagbladet): Få fotballspillere har opplevd mer enn den tyske keeperen Lutz Pfannenstiel gjorde i sin karriere.

I løpet av 20 år var han innom 25 klubber i en hel haug med land.  Tyskland, England, New Zealand, Singapore, USA, Brasil, Sør-Afrika, Finland, Malaysia, Belgia, Canada, Namibia, Norge, Armenia og Albania er alle på lista.

Han er anerkjent som den eneste fotballspilleren som har spilt profesjonell fotball i alle FIFAs seks kontinentale forbund.

Involvert i Tarik-overgangen I Norge har også Pfannenstiel vært. Først på utlån til Bærum i 2003. Deretter tilbake til gultrøyene i 2007. Så var han innom Canada og Brasil, før han returnerte til Norge og Flekkerøy året etter. Etter 14 kamper på Sørlandet bar turen videre til Oslo og Manglerud/Star, som var Pfannenstiels nest siste klubb før han la fotballskoene på hylla.

- Jeg tror jeg var en viking i et tidligere liv. Da jeg kom til Norge skjønte jeg språket instinktivt. Jeg hadde vært på reisefot nesten hele livet, men i Norge følte jeg meg virkelig hjemme, sier Pfannenstiel til Dagbladet.

Tyskeren kommer fortsatt tilbake til Norge, gjerne to-tre ganger i året. Forrige gang han var i landet, var det for å se på Tarik Elyounoussi. Pfannenstiel er nemlig sjefsspeider for Hoffenheim, og var involvert i den tidligere Rosenborg-spillerens overgang til Bundesliga-klubben. I tillegg har han mange gode venner her, blant annet Gunnar Halle og Jan Åge Fjørtoft.

I NAMIBIA: Pfannenstieler avsluttet karrieren sin som keeper for namibiske Ramblers. Foto: Privat
LANDSLAGSTRENER: Tyskeren var også keepertrener for det namibiske landslaget. Foto: Privat
VELDEDIGHET: Pfannenstieler har et eget veldedighetslag som jobber for retterferdig og miljøbevissthet. Foto: Privat
PÅ ÅRÅSEN: Pfannenstiel er nødt til å se Lillestrøms Martin Husar punktere tredjerundekampen i cupen i 2007. Keeperen spilte for Bærum, som til slutt tapte 0-4 for laget fra Romerike. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
INSPISERER: Pfannenstiel sjekker om oppussingen av Maracana går som planlagt. Foto: Privat
VELDEDIGHET: Pfannenstieler har et eget veldedighetslag som jobber for retterferdig og miljøbevissthet. Foto: Privat
EKSPERT: Pfannenstiel jobber blant annet som ekspert for BBC. Her fra EM i Polen og Ukraina. Foto: Privat
REISER FORTSATT: Selv etter han la opp, har Pfannenstiel fortsatt å være en bereist mann. Nylig var han på prøve-VM i Brasil. Her sammen med Brasils midtstopper Dante. Foto: Privat
EKSPERT: Pfannenstiel jobber blant annet som ekspert for BBC. Foto: Privat
LEGENDEMØTE: Zico (t.v.) var kanskje en bedre fotballspiller enn Pfannenstiel (t.h.), men det er uvisst hvem av dem som har opplevd mest som fotballspiller. Her er de samlet i Brasil. Foto: Privat
OOPS: Som keeper for Manglerud/Star gikk Pfannenstiel litt for hardt inn i en duell, og brakk beinet på en motspillet. Foto: Privat
MODELL: For å spe på lønna da han spilte i Asia, jobbet Pfannestiel som modell, blant annet for Armani. Foto: Privat
I NORGE: Her er Pfannestiel korthåret og Bærum-spiller. Foto: Privat

- Spillerne som spilte på det norske landslaget på midten av 90-tallet stiller alltid opp når jeg spør om de kan være med på veldedighetsarbeidet mitt, forteller han.

Det ble med Bærum, Flekkerøy og Manglerud/Star i Norge. Men hadde det ikke vært for en grådig agent, kunne fotballnomaden fort ha slått seg til ro i landet. Han hadde nemlig tilbud fra «halve Tippeligaen», men agenten, hvis navn forblir usagt fra Pfannenstiels side, ville ha en for stor del av kaka.

Døde tre ganger Dermed ble karrieren avsluttet et annet sted, nemlig i namibiske (!) Ramblers F.C. Her var han spillende trener, en rolle han hadde begynt så smått med i Manglerud/Star. Tyskeren hadde da også erfaring fra keepertrenerjobben for det cubanske landslaget i 2008. I Ramblers F.C. var han også sportsdirektør, samtidig som han var keepertrener for det namibiske landslaget.

En av de mest dramatiske episodene i løpet av Pfannenstiels lange og innholdsrike fotballkarriere skjedde i 2002. På Boxing Day var han utlånt fra en New Zealandsk klubb til Bradford Park Avenue i England. I en duell gikk det fryktelig galt. Pfannenstiel fikk motspillerens kne i brystet, og lungene kollapset.

- Alt i overkroppen skrudde seg av. Jeg mistet pulsen, og det var ikke hjertstarter der til å få i gang hjertet. Jeg var død tre ganger, men ble hjulpet tilbake i live av munn-til-munn-metoden. Til slutt kom ambulansen. De klarte å holde hjerte i gang, men likevel var jeg i koma i flere timer etterpå. Beskjeden jeg fikk var: «Du har 33 prosent sjanse for å overleve, 33 prosent for en kraftig hjerneskade, og 33 prosent for å bli helt frisk igjen, forteller han.

Han ble helt frisk igjen. Det vil si, han tok ikke «så fryktelig mye skade av det», som han sier selv. Ti dager seinere var han tilbake på fotballbanen, uten å ha fått velsignelse fra verken treneren eller familien. Men spilte neste kamp - det gjorde han.

Fengslet for å ha spilt for bra Dette skjedde bare måneder etter at han hadde vært fengslet i 101 dager i Singapore. For kampfiksing. Fordi han hadde spilt for bra.

PÅ ÅRÅSEN: Pfannenstiel er nødt til å se Lillestrøms Martin Husar punktere tredjerundekampen i cupen i 2007. Keeperen spilte for Bærum, som til slutt tapte 0-4 for laget fra Romerike. Foto: Stian Lysberg Solum  / NTB Scanpix
PÅ ÅRÅSEN: Pfannenstiel er nødt til å se Lillestrøms Martin Husar punktere tredjerundekampen i cupen i 2007. Keeperen spilte for Bærum, som til slutt tapte 0-4 for laget fra Romerike. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Det var helt absurd. For min egen del er det trist at den historien dukker opp når man søker på navnet mitt på Internett. I tiltalen mot meg het det at jeg hadde bidratt til kampfiksing fordi jeg hadde spilt bedre enn jeg egentlig var, sier Pfannenstiel til Dagbladet.

Kampene han ble anklaget for å ha fikset var to seirer mot bunnlag, og en uavgjortkamp hvor han hadde reddet straffe og blitt kåret til banens beste. I fengselet ble det tre tøffe måneder.

- Tiltalen ble endret fire ganger for å holde meg fengslet. Jeg hadde ikke gjort noe galt. Likevel måtte jeg sove på et steingulv, jeg dreit i et hull i gulvet gulvet og jeg levde med mordere og narkotikabaroner som ble hengt seks måneder etter at jeg slapp ut.

De første to ukene ble tyskeren banket opp av de andre i fengselet. Flere ganger ble han sydd sammen. Til slutt bestemte han seg for å slåss tilbake.

- Jeg er jo ikke akkurat liten. Jeg visste ikke at jeg kunne slåss, men det handler om å overleve. Hadde jeg ikke kjempet tilbake, hadde de til slutt brutt meg ned både fysisk og mentalt, og gudene veit hva som hadde skjedd da.

- Norge har det peneste laget Som 37-åring la Lutz Pfannenstiel opp. Etter fotballkarrieren har han vært talentspeider for den tyske Bundesliga-klubben Hoffenheim, i tillegg til å være ekspert for TV-kanalen ZDF, samt britiske BBC. Søndagens EM-finale mellom Tyskland og Norge skal han følge med på, men han kommer ikke til å jobbe.

REISER FORTSATT: Selv etter han la opp, har Pfannenstiel fortsatt å være en bereist mann. Nylig var han på prøve-VM i Brasil. Her sammen med Brasils midtstopper Dante. Foto: Privat
REISER FORTSATT: Selv etter han la opp, har Pfannenstiel fortsatt å være en bereist mann. Nylig var han på prøve-VM i Brasil. Her sammen med Brasils midtstopper Dante. Foto: Privat Vis mer

- TV-kanalene bruker tidligere landslagsspillere, og helst ikke menn under dette mesterskapet. Uansett er jeg ingen ekspert på damefotball.

- Hvem håper du vinner finalen?

- Jeg har tysk pass, men jeg føler meg også norsk. Sånn sett er det en vinn-vinn-situasjon for meg. Tyskland er favoritter, men jeg tror Norge kan bite godt ifra seg. Men det norske laget er det beste laget rent utseendemessig, så kanskje jeg holder en liten knapp på dem, sier Pfannenstiel med et glimt i øyet.

LEGENDEMØTE: Zico (t.v.) var kanskje en bedre fotballspiller enn Pfannenstiel (t.h.), men det er uvisst hvem av dem som har opplevd mest som fotballspiller. Her er de samlet i Brasil. Foto: Privat
LEGENDEMØTE: Zico (t.v.) var kanskje en bedre fotballspiller enn Pfannenstiel (t.h.), men det er uvisst hvem av dem som har opplevd mest som fotballspiller. Her er de samlet i Brasil. Foto: Privat Vis mer
OOPS: Som keeper for Manglerud/Star gikk Pfannenstiel litt for hardt inn i en duell, og brakk beinet på en motspillet. Foto: Privat
OOPS: Som keeper for Manglerud/Star gikk Pfannenstiel litt for hardt inn i en duell, og brakk beinet på en motspillet. Foto: Privat Vis mer