BEDRE NÅ: Pål Grotnes mener laget Canada stiller med i OL er bedre enn det Norge møtte i VM for to år siden, på grunn av NHL-pausen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BEDRE NÅ: Pål Grotnes mener laget Canada stiller med i OL er bedre enn det Norge møtte i VM for to år siden, på grunn av NHL-pausen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Har studert NHL-stjernene på tv

Det gir Grotnes en fordel i natt.

|||• Direkte 01.30: Følg Canada - Norge i OL-studio

VANCOUVER (Dagbladet): Norges hockeykeeper Pål Grotnes (32) har fulgt NHL-sendinger på tv i høst for å stille best mulig forberedt til møtet med de canadiske gullfavorittene i natt, norsk tid.

Stjernen-keeperen står foran en formidabel utfordring når han skal forsøke å gi vertsnasjonen en tung start i jakten på det OL-gullet flest canadiere ønsker seg aller mest i sine egne vinterleker.

I nasjonal interesse er det ingen idretter som når opp mot ishockey i Canada - og selvsagt var det nasjonens og historiens største hockeylegende, Wayne Gretzky, som fikk æren av å tenne OL-ilden under åpningsseremonien fredag kveld.

- Beste jeg har spiltMange tar det for gitt at lille Norge ikke byr på problemer i åpningskampen, men keeper Pål Grotnes håper å gjenta bragden fra hockey-VM i Halifax i 2008. Da reddet han 50 av 52 canadiske skudd i 1-2 tapet i turneringen hvor Norge spilte seg fram til en historisk VM-kvartfinale (hvor Canada hevnet den innledende sliteseieren med å banke Norge hele 8-2).

- Jeg har gode minner mot Canada, og før OL-avreise kikket jeg igjen på videoen fra 1-2 tapet mot Canada for å få godfølelsen igjen. Det er den beste kampen jeg har spilt, sier Pål Grotnes til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Stjernen-keeperen er kjapp med å påpeke at oppgaven i Canada Hockey Place i natt blir vanskeligere.

- De har et bedre lag nå, ettersom det er pause i NHL og alle de beste spillerne er tilgjengelige. De har så mange gode å ta av at de i realiteten har fire førsterekker, sier Pål Grotnes.

Superrekka med San Jose-stjernene Joe Thornton (30), Dany Heatley (29) og Patrick Marleau (30) er den samme også på landslaget, og via NHL-sendingene på tv har Grotnes fått med seg at trioen har dominert i NHL hele sesongen:

Alle tre er inne blant de 13 beste poengplukkerne i verdens beste hockeyliga.

- Den rekka blir tøff å stanse. De tre fungerer veldig bra sammen og produserer masse poeng. Å studere dem er veldig nyttig. Å finne ut av i hvilke posisjoner de skyter og når de sentrer er greit å få med seg, sier Grotnes til Dagbladet.

- Ikke noe pressCanadiernes aller største stjerne, den unge Pittsburgh-kapteinen Sidney Crosby (22), ledet laget sitt til seier i Stanley Cup sist sesong, og har scoret nest flest mål i NHL i år.

- Jeg har studert straffene til Crosby, men de er ikke lett å lese, for han gjør forskjellig nesten hver gang, sier Grotnes.

Svensknordmannen har spilt fire A-VM og ett B-VM for Norge. Morgendagens kamp blir OL-debuten for Grotnes, slik det også blir for alle de andre norske gutta, med unntak av superveteranen Tommy Jakobsen (39) - som også var med da Norge spilte OL-hockey i Albertville i 1992 og på Lillehammer i 1994.

- OL er det største man kan være med på og jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Det er ikke noe press på oss, og vi håper å overraske både Canada, USA og Svetis i de tre innledende gruppekampene, sier Pål Grotnes.

NB! Canada har vunnet sju OL-gull i ishockey. Det siste i Salt Lake i 2002.