Kristian Blummenfelt

Har tatt Bahrain-grep

Kristian Blummenfelt er del av et privatlag tilknyttet menneskerettsverstingen Bahrain. Nå forteller han hvordan han jobber for å forbedre forholdene i landet.

ØNSKER BEDRING: Kristian Blummefelt sier han prøver å gjøre en forskjell i Bahrain. Foto: Leafilms
ØNSKER BEDRING: Kristian Blummefelt sier han prøver å gjøre en forskjell i Bahrain. Foto: Leafilms Vis mer
Publisert

- Ja, eller jeg fikk beskjed om at det kunne komme. Jeg mener det er viktig å ikke blande idrett og politikk for mye, sier triatlonutøver Kristian Blummenfelt (28) til Dagbladet, på spørsmål om han var forberedt på kritikken som kom da han i 2020 signerte med et privatlag tilknyttet Bahrain.

Mange rettet en pekefinger mot bergenseren da han for litt over to år siden signerte en avtale med laget Bahrain Endurance 13. Etter mye om og men i forkant, fant Blummenfelt og Triatlonforbundet omsider en avtale som gjorde at han kunne representere Norge i landslagssesongen og Bahrain utenfor den.

FIKK KRITIKK: Blummenfelt møtte motstand da han signerte med Bahrain Endurance 13. Foto: Leafilms
FIKK KRITIKK: Blummenfelt møtte motstand da han signerte med Bahrain Endurance 13. Foto: Leafilms Vis mer

Jobber med unge utøvere

Dagbladets sportskommentator, Esten O. Sæther, skrev i etterkant av OL-gullet til Blummenfelt i 2021 en kommentar som tok for seg problematikken rundt et samarbeid med privatlaget.

«En norsk toppidrett som de siste par åra plutselig har begynt å slite med å gi gode svar på slike verdispørsmål, trenger minst av alt en gullvinner fra et så tvilsomt privatlag», skrev Sæther.

For etter at oppmerksomheten rundt nordmannen økte etter OL-gullet, ble det også satt mer søkelys på at Blummenfelt er en del av dette laget.

GULL: Kristian Blummenfelt (27) vartet opp med en maktdemonstrasjon på triatlon. Video: Discovery. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror du kan bruke idretten til noe positivt der nede og få det til å bli et mer åpent land, forklarer Blummenfelt til Dagbladet.

- Hva gjør du for å bidra til det?

- Jeg har normalt sett en årlig camp med unge utøvere i Bahrain, og prøver å åpne opp mer og hjelpe til for å få en mer aktiv befolkning. De har ikke like sterke tradisjoner med idrett som vi har her i Europa.

Han fortsetter:

- Det å for eksempel få flere ut på sykkelen, tror jeg kan bidra til noe veldig positivt. De har jo sine utfordringer der nede, men jeg tror idretten kan være med og hjelpe til.

- En utfordring

Idrettspresident, Berit Kjøll, har tidligere uttalt seg til Dagbladet angående avtalen.

- Vi må erkjenne at denne typen aktører er en utfordring i internasjonal idrett. Vi som idrettsorganisasjon tar selvsagt avstand fra alle former for menneskerettighetsbrudd.

- På generelt grunnlag må alle aktører i norsk og internasjonal idrett ha en høy grad av bevissthet rundt hvem man velger å samarbeide med. I Kristians tilfelle er dette en avtale som ikke gjelder hans tilknytning til landslaget eller til Norges Triatlonforbund, sier Kjøll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer