- Har tenkt tanken på å overta landslaget

HAGLEBU (Dagbladet): Torsdag ringte han Nils Johan Semb. Fredag dro Drillo på hytta. Og på vestsida av Norefjell har han brukt helga til turer og fotballtanker. En av dem handler om comeback som landslagstrener.

- Ja, jeg har tenkt tanken, sier Drillo. - Men jeg sitter ikke her med et ønske om å overta Norge. Og det sier jeg både på Nils Johans og mine egne vegne. Jeg håper inderlig at han fortsetter sjøl om vi skulle tape for Danmark i den første EM-kampen.

Egil Drillo Olsen regner seg som en av Nils Johan Sembs nærmeste støttespillere. De snakker sammen stadig vekk. Men Drillo gir ikke råd uten at han blir spurt. Hvilket er sjelden.

- Det er bra at Nils Johan ikke spør meg til råds, sier Drillo. - Jeg er heller ikke i posisjon til å gjøre det. Men jeg ba ham gjøre én ting da jeg ringte på torsdag. Jeg ba Nils Johan om å sette på skylapper i forhold til mediene og for all del ikke delta i noen idiotdebatt om sin egen framtid.

Råtten kritikk

Og det er der skoen trykker. Mediene. De mange kritikerne som vil landslagstrener Semb til livs nærmest for enhver pris. Og Drillo vet det - han kjenner mekanismene som rår.

Og det er derfor han har tenkt comeback-tanken.

- På meg virker det som om det viktigste er å ta Nils Johan, sier Drillo. - Det er mye generellt visvas og lite håndfast kritikk. Og fordi jeg føler at det går på person så gjør det meg vondt.

- Kan du konkretisere?

- Det er råttent å gjøre det på den måten Lars Bohinen gjorde det. Takke meg til en som slakter spillestil, uttak og hele greia, og som synes. Men når kritikken kommer fra «kilder i miljøet» eller hva det nå heter, blir det håpløst. Du kan jo ikke forsvare deg mot kritikk fra folk du ikke vet hvem er.

- Men er det ikke naturlig at det blir uro når det går dårlig?

- Jo, det utvikler seg mekanismer som er tøffe å takle. Derfor må Nils Johan være åpen og sterk. Han må luke ut de som prøver å mele sin egen kake.

- Har du flere eksempler på Semb-hets?

- Ja, i fjor høst da Norge spilte mot Wales. Da opplevde jeg noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle få oppleve. Wales ledet 2- 1, Norge utliknet og vant til slutt 3- 2 og det var like før kommentatorene på TV2 begynte å grine av skuffelse. Når det har gått så langt er det ille. Og da blir det som jeg sier - personlig.

- Er du enig i at Nils Johan Semb må ha resultater i høst?

- Ja. Taper vi alle tre eller blir hengende etter i gruppa kjenner jeg mekanismene rundt. Da vil sannsynligvis livet hans bli uutholdelig. Sånn er det bare - dessverre.

Har vært vikar før

- Kjenner du deg igjen?

- Jeg opplevde aldri det Nils Johan gjennomgår nå. Jeg fikk riktignok et par slag under beltestedet, men det var aldri i nærheten av dette. Og det er ikke så mange i dette landet som vet hva det vil si å være i mediene med en massiv og negativ vinkel. Det må være fryktelig belastende.

I 1990 ble livet uutholdelig for daværende landslagstrener Ingvar Stadheim. Han trakk seg midt i EM-kvalifiseringa. Og inn kom Drillo og banet vei for nasjonal ballglede og egen karriere. Som vikar. I tre kamper.

- Ja, jeg har vært vikar før, smiler Drillo. - Men jeg er ikke sikker på om jeg eventuelt vil bli spurt igjen.

- Vil ikke et comeback være et skritt tilbake?

- Nei, på ingen måte. Jeg tenker ikke tanker som «jeg har bevist at jeg kan trene det norske landslaget, så det behøver jeg ikke å gjøre». For jeg har ingen stolthet på det. Sånn er det ikke for meg, sier Drillo.

COMEBACK?: Drillo er ikke sikker på om han vil bli spurt hvis Semb slutter i jobben, men føler ikke at et comeback vil være et skritt tilbake.