Har trent med Ronaldo i 14 måneder. Nordlie er kritisk: - Ser ingen steg

- Ødegaard var mer gjennombruddshissig før.

Norge - Finland, på MAX klokka 20.00

LILLESTRØM (Dagbladet): Martin Ødegaard (17) og Norge forbereder seg til treningskampen mot Finland tirsdag.

- Finland på Ullevaal stadion i mars: Hvor sexy er det? spør NRK-ekspert Tom Nordlie, som var til stede på mandagens pressetreff med landslaget på Lillestrøm.

Men la oss for en stakket stund glemme motstanderen og rammen rundt kampen. For - da trener Per-Mathias Høgmo brukte drøye ti minutter på spørsmål og svar fra aviser, TV og radio, var det en meget offensiv Nordlie som satt i salen.

Etter å ha trent flere klubber - sist ut damelaget til Avaldsnes IL - står han nå på lønningslista til NRK. Med Høgmo foran seg ville fotballeksperten vite hvordan han ser på utviklingen til Martin Ødegaard. 17-åringen gikk fra Strømsgodset til Real Madrid i januar i fjor.

I 14 måneder har han trent med Cristiano Ronaldo og stjernegjengen - og spilt kamper for B-laget Castilla.

- Du sier Martin har tatt steg. Det sliter jeg med å se, erklærte Nordlie fra salen.

I SALEN:  Tom Nordlie er ekspert på NRK. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
I SALEN: Tom Nordlie er ekspert på NRK. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Du må forklare hvilket verktøy og arenaer dere bruker for å bekrefte at han har tatt steg. Jeg har problemer med å se det.

Fysiske framganger - Se på fysikken. Du ser han er i utvikling fysisk, begynte Høgmo i sitt svar.

- Vi følger treninger og kamper. Selvfølgelig varierer han i prestasjonene, som unge spillere gjør. Men du ser han har stabilisert seg på et høyere nivå, spesielt fysisk. Så må han jobbe med å ta løpene uten ball, slik at det ikke bare blir spill på fot.

Nordlie slo seg ikke til ro med svaret. Han fulgte opp:

- Når det gjelder gjennombruddshissighet: Jeg synes den evnen var bedre før han dro. Jeg synes han spiller mer på tvers og bakover nå.

Høgmo:

- Det er viktig å sette det inn i en kontekst. Tippeligaen er ganske annerledes enn landslagsarenaen. Men du har et godt poeng, Tom. Det vil alltid være avhengig av hvordan laget bruker ferdighetene hans, og hvordan det totalt sett framstår. Vi coacher på gjennombruddshissighet, det å komme til sjanser - og score mål.

Hvilket analyseverktøy? Etterpå utdypet Nordlie overfor Dagbladet:

- Jeg lurte på hvilke arenaer og analyseverktøy de (landslaget) bruker når de skal måle utvikling. Svaret jeg fikk er at Ødegaard har tatt fysiske steg. Og det tror jeg på. Men jeg synes ikke han har tatt steg på det som var spisskompetansen hans da han var i Norge: Gjennombruddshissighet med og uten ball.

FORBEREDER FINLAND-KAMP:  Landslagstrener Per-Mathias Høgmo på mandagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FORBEREDER FINLAND-KAMP: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo på mandagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Ødegaard var forkjølet søndag og sto over treninga. Nå går det bedre, og han er klar til tjeneste mot Finland. Om sin egen utvikling sier en av Norges mest spennende fotballspillere:

- Jeg føler at jeg er blitt bedre til å komme i scoringsposisjon. Jeg holdt på å score et par mål sist, men da ville ikke ballen inn. Det handler bare om å score det ene målet, så tror jeg det vil løsne.

Vil ikke spekulere Ødegaard vil ikke spekulere i hva som skjer til sommeren, annet enn at han trives med treningshverdagen sin. Det har lenge vært spekulert i utlån.

Han har til sammen spilt rundt en halvtime for A-laget til Real Madrid. Det skjedde mot Getafe i mai i fjor. Denne sesongen har han vært i troppen én gang - uten å få spille.