Har tro på de norske hopperne

Mika Kojonkoski takket nei til tilbud fra toppnasjonene Østerrike og Finland, for å gjenopplive norsk hoppsport. - Jeg trenger ny gnist og motivasjon, og jeg ser store muligheter i det norske laget, sa Kojonkoski i går.

Med finnen Mika Kojonkoskis hjelp skal Norge i løpet av to år bli en toppnasjon i hopp. At Roar Ljøkelsøy som vår beste hopper i verdenscupen, endte på 35. plass, skremmer ikke den ny hopptreneren.

- For fem år siden var Østerrike ganske langt nede. De hadde bare Andreas Goldberger, resten var ikke særlig gode. Da jeg ble finsk landslagssjef, hadde de bare Janne Ahonen. Nest beste finne var nummer 29 i verdenscupen. Begge ganger klarte vi å løfte laget opp, og det var veldig motiverende, sa Kojonkoski til NTB i går.

Ute etter noe nytt

Østerrike endte denne sesongen med fem hoppere blant de femten beste i verdenscupen, mens Finland hadde tre. Likevel takket Kojonkoski nei til tilbud fra begge nasjonene, for å bli norsk landslagstrener. Lørdag skrev han under en toårskontrakt.

- Jeg har vært finsk trener i tre år, og før det østerriksk trener i to år. Nå var jeg ute etter noe nytt. Norges Skiforbund har snakket med meg mange ganger, og de jobbet virkelig for å få meg. Det spilte inn, men det var en vanskelig avgjørelse, fortalte finnen.

Aalbu sportssjef

1. mai går Kojonkoski løs på oppgaven med å løfte de norske hopperne ned fra kulen. Med seg på laget får han Jan Erik Aalbu som ny sportssjef. Aalbu kommer fra stillingen som landslagssjef for USAs kombinertlag og skal ha det administrative og sportslige ansvar for elitesatsingen i hopp.

- Vi visste uansett at det ville være Ludvik Zajcs siste sesong nå, og Kojonkoski har hele tida stått høyt oppe på lista vår. Han er antakelig verdens beste hopptrener, og sammen med Aalbu tror jeg han vil utgjøre et bra team, sa leder av hoppkomiteen Steinar Johannessen.

REDNINGEN? - Jeg har vært finsk trener i tre år, og før det østerriksk trener i to år. Nå var jeg ute etter noe nytt, sier Norges nye hopptrener, Mika Kojonkoski.