- Har vært svært tynn

Hans Christer Holund (32) gikk på en smell tidlig i seniorkarrieren. Han mener vekt kan ha vært en av årsakene.

ÅPNER OPP: Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPNER OPP: Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Lørdag delte langrennsløperne Emil Iversen og Hans Christer Holund sine tanker om eget forhold til mat og trening på Instagram.

Meldingene kom i kjølvannet av at Dagbladet og andre norske medier har skrevet en rekke saker om forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i langrenn.

Temaet ble også dratt opp i Øystein Pettersens podkast «Gode dager».

- Var svært tynn

Holund, som tok tre medaljer under ski-VM i Oberstdorf i mars, har snakket om smellen han gikk på tidlig i seniorkarrieren ved flere anledninger. Holund ble overtrent, og det holdt på å koste ham hele karrieren.

I posten på Instagram drar Lyn-løperen igjen fram perioden da han var overtrent:

- Jeg har selv vært svært tynn. Da jeg ble overtrent i 2010 veide jeg rundt 70 kilo, og jeg har i ettertid lurt på om det kan være en av grunnene til at jeg gikk på en smell, skriver Holund på Instagram.

Han forteller videre at han veier 77 kilo i dag, og påpeker at han går «himla mye fortere» på ski. I posten skriver Holund at nok næring er helt avgjørende for å få trent nok, selv om han legger til at han ikke er noen ekspert eller sitter på fasit:

- Vil du bli god, så må du trene mye. Og det er utrolig hvor mye juling kroppen tåler hvis man sover godt og spiser godt.

Holund fortsetter:

- Du kan dessverre ikke spise deg god, men du kan spise deg dårlig hvis du får for lite mat. Skal du bli god så du må både spise og trene som en hest.

Dagbladet har vært i kontakt med Holund om Instagram-innlegget. I en SMS skriver 32-åringen følgende:

- Det handler ikke så mye om meg selv, men om å advare unge utøvere om konsekvensene ved å dra strikken for langt.

- Er blitt lettere

Holund mener at det ikke gjør noe å veie et par kilo ekstra i oppkjøringen til sesongen, og påpeker at det bare «vil gjøre deg mer robust med tanke på sykdom og skader».

Den tanken delte Emil Iversen med Dagbladet da vi snakket med 30-åringen om egen vekt på en samling i Italia tidligere ei høst:

- Jeg hadde nok noen kilo ekstra da jeg slo gjennom som skiløper, men samtidig tror jeg det var veldig sunt for kroppen for å holde meg frisk og skadefri. Det holdt meg frisk og gjorde at jeg kunne satse på ski i mange, mange år til. Jeg er veldig skeptisk hvis jeg ser en gutt eller jente i 20-åra som tenker på det. Min holdning har alltid vært at det er bedre å veie noen kilo for mye enn å være 100 prosent skrapet og slite med overskuddet.

ÅPEN: Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPEN: Emil Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Iversen innrømmer at han har blitt noen kilo lettere de siste åra, men påpeker at det har skjedd naturlig:

- Jeg er ikke så opptatt av vekt, men jeg ser selv at jeg ikke er feite-Ivers lenger. Når du trener 900 timer i året med denne gjengen så er det naturlig at det blir sånn. Heldigvis er jeg glad i mat, så det skal ikke gå for langt. Det har skjedd naturlig. Jeg har holdt meg skadefri og trent og trent. Jeg vet ikke helt når det skjedde, men det er nok for et par år siden. De siste åra har jeg vært ganske stabil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer