- Har verdens største svømmefart

I kveld kan Alexander Dale Oen vende seg til VM-gull.

(Dagbladet.no): Før kortbane-VM ble stupt i gang i Manchester, England, tilbrakte Alexander Dale Oen mandagen i motstrømsbassenget i Hamburg, Tyskland.

Der ble han filmet, studert og analysert fra alle bauger og kanter, i et forsøk på å finne forbedringspotensial - og da særlig hvordan han kan spare sekunder på vendingene sine.

- Alexander har verdens raskeste svømmehastighet, mens vendingene kan sies å være hans svake punkt, forklarer landslagssjef Petter Løvberg for Dagbladet.no.

Tapte EM-gull på vendingene

På 200-meteren i EM ble det sølv, men med bedre vendinger kunne det blitt gull.

Analysene i etterkant har nemlig vist at han tapte nesten tre tiendedeler til de beste per vending. Til sammen blir det nesten et helt sekund.

Dale Oen var da ett fattig tiendedel bak russiske Grigory Falko, som vant gull ... 

Klokka 17 i dag hadde teamet rundt Dale Oen et analysemøte, for å gjøre de siste forberedelsene til kveldens VM-finale på 100 meter bryst.

- INGEN RASKERE: Men det er mellom vendingene, der har Alexander Dale Oen nemlig fortsatt mye å vinne. Foto: RICH EATON/EPA/SCANPIX
- INGEN RASKERE: Men det er mellom vendingene, der har Alexander Dale Oen nemlig fortsatt mye å vinne. Foto: RICH EATON/EPA/SCANPIX Vis mer

- Han hadde to vendinger som var litt dårlige i går, så det er fortsatt mye å gå på, kanskje en til to tiendedeler per vending, antyder Løvberg.

- Nærmer seg stadig de beste

De siste åra har Øygarden-gutten riktignok gjort framskritt i konkurranse etter konkurranse.

- Han nærmer seg stadig de beste også på vendinger. Vi jobber kontinuerlig med dette, forsikrer Løvberg, vel vitende om hvor store utslag det kan gjøre.

I går var det akkurat fire måneder igjen til OL-starter, og Løvberg er sikker på at det er mye å forbedre mye innen den tid.

- Selvfølgelig er det noe som er genetisk betinget, ut fra spenst og den typen ting. Men vi har tro på at det er mulig å gjøre nye store framskritt fram mot august, sier han.

Men først er det altså VM-finale i kveld, en finale Dale Oen fort kan finne på å vinne - sjøl om han ikke har vektlagt mesterskapet i Manchester i noen særlig grad.

- Alt tyder på at det blir tidenes jevneste finale, så alt kan skje. Alexander kan egentlig ende på hvilken som helst av plassene, kommenterer landslagssjefen.

- Har verdens største svømmefart

Finalesekvensen starter i 20-tida og sendes direkte på Eurosport.