Talentutvikling fotball

Har vi glemt hvorfor Norge vant vinter-OL? Nei til salg av barnefotballen

Suksessen i vinter-OL er en ny påminnelse på hva som er verdt noe i norsk idrett. Da går det ikke an å lage A/S av talentutviklingen.

EN FELLES IDRETT: Norsk fotball er nødt til å beholde de tette båndene mellom topp og bredde. Slik er det umulig å tenke seg et A/S Elitefotball der eliteklubbene overtar det lokale ansvaret for treningen av de aller beste ungene. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
EN FELLES IDRETT: Norsk fotball er nødt til å beholde de tette båndene mellom topp og bredde. Slik er det umulig å tenke seg et A/S Elitefotball der eliteklubbene overtar det lokale ansvaret for treningen av de aller beste ungene. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR norsk fotball i morgen er samlet til sitt årlige ting, tar forsamlingen seg en pause midt i tingforhandlingene for å lære mer om sin egen talentutvikling. Det er et klokt grep i en folkebevegelse som nylig trykket inn pauseknappen for tanken om å lage et A/S Elitefotball med ansvar for utvikling av de aller beste ungene og tenåringene.

I beste fall var det stoppknappen de trykket inn. For er det noe vi nå bør ha lært etter disse ukene med olympisk vinterlykke, er det verdien av det å holde norsk idrett som et felles anliggende:

  • Det at vi står samlet for å lage lek for alle og gull for de få.

Det å lime sammen lokalsamfunn gjennom sport er for viktig for oss til å splittes opp i aksjer; i et såkalt Elitefotball A/S som den siste tida har vært en ide for å gjøre norsk fotball mer konkurransedyktig internasjonalt.

Dessuten er det høyst tvilsomt om vi blir så mye bedre til å spille fotball om eliteklubbene slippes løs landet rundt for å overta ansvaret for utviklingen av de beste ungene.

BAKGRUNNEN for A/S Elitefotball er den mangeårige vennskapelige rivaliseringen mellom toppklubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball (NTF) og moderorganisasjonen Norges Fotballforbund (NFF). Der har styrkeforholdet flyttet seg til fordel for klubbene i takt med økende TV-inntekter til elitefotballen, men ikke mer dramatisk enn at norsk fotball fortsatt er ganske samlet. For eksempel får NFF oversendt nesten en fjerdedel av eliteklubbenes TV-penger. Det er det høyeste bidraget i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer