Har visst i tre dager at Petter er i gullform

Johnsrud Sundby merket det på oppførselen.

GÅR FOR SEG SELV: Martin Johnsrud Sundby (bak) kjenner igjen superformen på humøret til Petter Nortug. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
GÅR FOR SEG SELV: Martin Johnsrud Sundby (bak) kjenner igjen superformen på humøret til Petter Nortug. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug stakk av til 30 km-gullet inne på stadion, men halsende bak fantes det ikke bare de vanlige svenskene, russerne, sveitserne og italienerne.

Norge hadde tre løpere til blant de 17 beste, og ingen var mer enn 13,2 sekunder bak gullvinneren fra Trøndelag.

Martin Johnsrud Sundby kapret femteplassen bare 3,1 sekunder bak Northug, og er veldig, veldig glad etter målgang.

- En utrolig opplevelse å gå på hjemmebane, det var nesten rørende. Jeg er strålende fornøyd med dagens løp, det er det beste jeg har prestert i fellesstart. I v-cupen har jeg ikke bedre enn en 10. plass, dette overgår mine forventninger. Og ikke minst er jeg glad på lagets vegne. Det er morsomt å vise hva vi kan, sier Sundby.

- Det blir rått At Northug vant etter sølvet på sprinten var akkurat som forventet, ut i fra det løperne har opplevd sammen den siste uka

- Petter har ikke sagt et ord siden han gikk sprinten torsdag. Neida, men vi andre merker det når Petter er i form. Det er han nå. Da er han mye for seg selv, og da vet vi andre gutta at det blir rått, sier Sundby til Dagbladet.

Han er dypt, dypt imponert over lagkameratens løp.

VILLE VISE SEG FRAM: Sjur Røthe tok teten underveis, mest for at han skulle blitt lagt merke til under VM i Norge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
VILLE VISE SEG FRAM: Sjur Røthe tok teten underveis, mest for at han skulle blitt lagt merke til under VM i Norge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Mannen er verdens beste duatlet. Han var i en klasse for seg på slutten, og han har det lille ekstra som gjør at han slår alle, alltid. Vi har sett det den siste uka, gutten er i knallform.

Og det er mange øvelser igjen.

- For å være ærlig, jeg tror Petter har enda mer å gå på. Når Petter går sånn «først er han sist, så er han først og så er han litt i mellom», da vet vi at han er der han skal være. Jeg tror han hadde full kontroll i dag.

Jævel på femmila Det lover godt for neste fellesstart for gutta, 50 km klassisk om sju dager.

- I forhold til det han har vist oss tidligere, så tror jeg han blir en jævel på femmila.

- Petter sier han har gått og irritert seg over Hellner, har dere merket noe til det?

- Hehe, nei. Vi har ikke merket så mye. Vi fleiper mye om svenskene når vi spiser måltidene sammen, det er flere som slenger litt mot svenskene.

KJEMPEFORNØYD: Tord Asle Gjerdalen dro Northug opp i tet, og beskriver gullvinneren som den aller smarteste. Foto: Kyrre Lien / Stian Lysberg Solum / Scanpix
KJEMPEFORNØYD: Tord Asle Gjerdalen dro Northug opp i tet, og beskriver gullvinneren som den aller smarteste. Foto: Kyrre Lien / Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

Tord Asle Gjerdalen dro Northug opp i teten da Alex Harvey ble tatt igjen inn mot mål.

- Jeg synes Petter er utrolig flink, han vet hvor han skal ligge og går på andre. Han er smart og han er god. Jeg hadde Petter på hjul, selvfølgelig. Han er den smarteste, sier Gjerdalen.

Medisinstudenten følte at det norske laget og Northug også fikk hjelp av folket i løypa.

- Du blir båret fram av publikum det er stort. Det er en lagseier, og vi har gullvinneren Petter på laget.

Ute og poserte Sjur Røthe var yngstemann på laget, og han fikk vist seg fram da han rykket etter 17 km. Det varte ikke lenge, men det var heller ikke meningen.  I mål havnet vossingen på en flott 14. plass.

- At jeg var i tet var en «show off», det er tross alt hjemmebane i Norge. Jeg må få vist meg fram, jeg er bare ung og lovende, gliser Røthe.

Sportssjef Åge Skinstad hadde en stor dag i Holmenkollen, og laginnsatsen gledet nesten like mye som seieren.

- Alle de fire var med og preget løpet, helt til siste slutt. Martin viser at han er et godt alternativ på 15 om og stafetten, og viser også at han kan gå femmila med den gode fristilsbiten. Det gjelder Sjur og Tord Asle som har funnet formen, og går opp mot sitt beste renn i år, sier Skinstad.

Men ingen preget det mer enn Petter:

- Han var veldig oppmerksom, og klarte å være i god posisjon i hele løpet. Han er erfaren nå, og visste at han måtte være i teten når det dro seg til. Men jeg følte meg ikke trygg før det gjensto 20 meter.