VIKTIG Å FÅ MED TIL RIO:  Amalie Iuel er en av flere norske løpere det er bra for friidretten å få med til OL. Da kan ikke Norge ha strengere krav enn det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF). FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.
VIKTIG Å FÅ MED TIL RIO: Amalie Iuel er en av flere norske løpere det er bra for friidretten å få med til OL. Da kan ikke Norge ha strengere krav enn det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF). FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.Vis mer

Harde særnorske OL-krav: Helt feil å slanke bort Amalie

God toppidrett er mye mer enn det å telle medaljer.

MENS Olympiatoppen har innført OL-krav i de fleste løpsøvelsene som er enda strengere enn standarden til det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) , fortsetter sporten framgangen hos oss:

•• Aldri har norsk friidrett vært mer populær.

I dag løper flere enn 106 000 ungdomskoleelever Tine-stafett på mer enn 200 baner Norge rundt. Det skjer midt i en periode der mosjonsløpene er tilbake på en bølgetopp med stabilt høye tall for massemønstringen Holmenkollstafetten og nye rekorder i ulike løp over hele landet.

Og aller viktigst; den underliggende rekrutteringen til over 800 friidrettsklubber er høyere enn noensinne. I løpet av de siste femten årene har veksten for barn og unge mellom 6 og 19 år vært formidable 50 prosent for gutter og 75 prosent for jenter. Nå er over 36 000 i denne aldersgruppen med i en friidrettsklubb.

DEN sterke veksten skjer samtidig som det ropes om krise for norsk friidrett fordi vi har manglet medaljer i EM og VM, mens vår egen toppidrettsledelse altså skrur til kravene for å komme til sommerlekene i Rio:

•• Der skal i hvert fall ingen norsk friidrettsutøver få dra som OL-turist iført singlet og kortbukse.

FLERE UNGER ENN FØR:  Ezinne Okparaebo (i midten)  er blant de mange som har jobbet godt for å dra flere unger inn i friidretten. Da rimer det ikke å sette ekstra harde krav til henne på 100 meter. Norsk friidrett trenger å få dra til RIo med sine beste utøvere. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.
FLERE UNGER ENN FØR: Ezinne Okparaebo (i midten) er blant de mange som har jobbet godt for å dra flere unger inn i friidretten. Da rimer det ikke å sette ekstra harde krav til henne på 100 meter. Norsk friidrett trenger å få dra til RIo med sine beste utøvere. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet. Vis mer

Men det er jo akkurat det de skal. Nettopp av hensyn til videre framgang for norsk friidrett.

BEGREPET «OL-turist» har satt seg i norsk idrett som en utøver uten sjanse til å konkurrere helt i toppen. I tråd med den gode utviklingen i norsk toppidrett har Olympiatoppen definert hovedkravet til Norges deltakere til det å kunne være blant de 12 beste i sin gren.

Som et isolert resultatmål for kvalitet er det greit nok, men norsk toppidrett må ha større ambisjoner enn som så:

•• All norsk felles finansiert eliteidrett må sees i sammenheng med det samfunnet får igjen for aktiviteten.

Da blir kravet til god norsk TV-underholdning fra Rio, bare ett av kriteriene for å sende utøvere dit. Det er adskillig viktigere å se hvordan flere norske OL-deltakere kan stimulere til videre vekst i friidretten. Over tid vil det gi både en bredere og sunnere sport, og sannsynligvis også sterkere resultater.

NOSTALGIKERNE i vår egen friidrett lengter tilbake til midt på 1990-tallet da Norge hadde verdensstjerner som Vebjørn Rodal og Trine Hattestad, samt flere utøvere på topp europeisk nivå. Det er sikkert god treningskunnskap å hente fra denne perioden, men friidrett som norsk hverdagskultur står mye sterkere i dag :

REKORDSTAFETT :  I dag løper over 106 000 tenåringer Tinestafett over hele landet. Her fra fjorårets løp på Bislett der Marit Bjørgen var på besøk. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
REKORDSTAFETT : I dag løper over 106 000 tenåringer Tinestafett over hele landet. Her fra fjorårets løp på Bislett der Marit Bjørgen var på besøk. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Vis mer

•• I forhold til den såkalte «gullalderen», er det nå nesten dobbelt så mange barn og unge som driver med organisert friidrett.

Likevel er Ezinne Okparaebo; friidrettens frontfigur for en svært vellykket jenterekruttering, ifølge Olympiatoppens krav ennå ikke god nok for å få løpe 100 meter i Rio. De forlanger 11.20, mens Ezinne med 11.28 nylig er OL-kvalifisert etter internasjonal standard. Da er det noe som ikke stemmer med helhetstenkningen i norsk toppidrett.

HELLER ikke friidrettens nye stjerne Amalie Iuel har klart det norske OL-krav på 55.90 på 400 meter hekk selv om den personlige rekorden fra i fjor høst på 55.92 er godt under IAAF-kravet på 56.20. Og for Karsten Warholm; ett av sportens mest spennende talenter på lenge, kan det bli avgjørende for OL-deltakelsen at det særnorske kravet på 400 meter hekk er 49.30 mens det internasjonalt holder med 49.40.

Dette er to allsidige, fine utøvere som kommer til å prege den nasjonale friidretten i år framover, men de hardere kravene kan også stoppe flere. For eksempel 800-løperen Hedda Hynne som imponerte innendørs med 2.01.82 i vinter, mens hun ute må klare 2.00.00 for å få dra til Rio. Den internasjonale grensen er på 2.01.50. Eller Filip Ingebrigtsen som er fint i gang på 1500 meter. Han må ifølge Olympiatoppen ned på 3.35.50, mens OL-standarden internasjonalt egentlig er satt til 3.36.20.

Den standarden holder lenge også for oss. Med tanke på det kunstig høye juksenivået i deler av internasjonal friidrett og den fine utviklingen her hjemme, blir det helt feil å slanke den norske OL-troppen. I Rio-uttaket må Olympiatoppen tenke langsiktig og sørge for at de gode tidene fortsetter i norsk friidrett. 

VIRKELIG GULLALDER:  Nå er norsk friidrett mer populært enn noen gang med stor deltakelse i mosjonsløpene og flere aktive i klubbene. Her fra Sentrumsløpet i Oslo. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
VIRKELIG GULLALDER: Nå er norsk friidrett mer populært enn noen gang med stor deltakelse i mosjonsløpene og flere aktive i klubbene. Her fra Sentrumsløpet i Oslo. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer