Hardere enn de andre

- Han gikk på en «Brink», sier vinneren av femtimila i Finnmarksløpet, Sten Are Harder, til Dagbladet.no om konkurrenten som stivna på oppløpet.

NEIDEN (Dagbladet.no): - Det løsna på slutten, så det gikk greit, sier en glad Harder til Dagbladet.no etter målgang. Ved nest siste sjekkpunkt i Karasjok skilte det bare to minutter mellom ham og mannen som til slutt endte på andreplass på 50-mila i Finnmarksløpet, Hans Petter Dalby. I mål var det 29 minutter mellom dem.

- Han fikk problemer rundt åtte mil fra mål, og da klarte jeg å rykke. Du vet, det er som i hundekjøring som i ski, det er vanskelig å henge når man ikke har en rygg å henge i.

- Han gikk på en liten «Brink», er det ikke det man sier? ler er en fornøyd Harder.

Aldri sikker

Selv da han nærmet seg mål, var ikke Harder sikker på å vinne. En ting er at kjørerne ikke får sekundering i løypa. En annen ting er at hundekjøring i seg selv er en lunefull affære.

- Det er så mye som kan skje. Mine hunder kan jo også plutselig nekte å gå. Man er aldri sikker, men jeg følte meg rimelig trygg på at jeg skulle vinne da jeg var en mil fra mål, forteller han.

Før løpet håpet han på en plass blant de fem beste.

- Midt mellom Levajok og Karasjok skjønte jeg at jeg hadde en sjanse til å vinne. Da passerte jeg Katy (kvinnen som ledet etter de to første sjekkpunktene, journ.anm.), og så Hans Petter foran meg. Jeg hadde større fart enn dem uten at jeg hadde bedt hundene om noe ekstra.

- Det gikk nesten av seg selv, sier Harder.

Første seier

Seieren på 50-mila er Harders aller første tittel i Finnmark. Og den har han ventet på.

- Det er steikandes artig. Nå får jeg betalt for alle de tusen timene jeg har lagt ned i hundene og treninga av dem, jubler elvenesmannen.

Nå som han endelig har vunnet den korte distansen i Finnmarksløpet frister det å melde seg på 100-mila.

- Det frister, såpass ærlig må jeg være. Men jeg vet ikke om det blir til neste år, eller året etter der.

- Jeg må snakke med regjeringa hjemme først, sier Harder.

  • 100-milsdeltakerne er på vei mot Kirkenes i natt, og kommer sannsynligvis i mål i Alta i løpet av torsdag kveld. Følg Finnmarksløpet på Dagbladet.no.
VANT FEMTIMILA: Sten Are Harder.