SLITER: Cristiano Ronaldo fikk ikke sove etter straffemissen mot Østerrike. Foto: AP Photo/Michael Sohn
SLITER: Cristiano Ronaldo fikk ikke sove etter straffemissen mot Østerrike. Foto: AP Photo/Michael SohnVis mer

Hardt presset Ronaldo: - Klarer ikke å sove

Mens Gareth Bale svever på en sky, har Cristiano Ronaldo så langt i EM hatt mest lyst til å grave seg ned - i hvert fall om han sammenligner seg med lagkompisen.

(Dagbladet): Cristiano Ronaldo er Europas beste fotballspiller og EMs største stjerne. Han var den største favoritten til å bli turneringens toppscorer, både fordi han har banket inn mål på bestilling denne sesongen og fordi Portugal havnet i den presumptivt svakeste gruppa sammen med Island, Ungarn og Østerrike.

Foreløpig står Ronaldo uten scoringer, én straffebom og utallige misbrukte målsjanser. Portugal har ennå ikke vunnet en kamp i EM og har et massivt press på seg selv før gruppespillets siste kamp mot Ungarn i morgen.

Det hjelper nok ikke på at lagkompisen Gareth Bale, som overtok tittelen som verdens dyreste spiller fra Ronaldo da han ble hentet til Real Madrid, har herjet og scoret tre ganger for Wales.

De er videre til sluttspillet som gruppevinner mye takket være Bale. Lagkompisen har satt Ronaldo fullstendig i skyggen.

HERJER: Gareth Bale er EMs toppscorer. Foto: Christophe Guibbaud/ABACAPRESS.COM
HERJER: Gareth Bale er EMs toppscorer. Foto: Christophe Guibbaud/ABACAPRESS.COM Vis mer

De dystre tallene

Ronaldo er den spilleren som har skutt flest ganger i EM, men ingen av portugiserens tjue skudd har gått i mål. Til sammenligning er Bale mesterskapets toppscorer. 26-åringen ble i går den første spilleren som har scoret i tre strake EM-kamper siden Milan Baros gjorde det for Tsjekkia i 2004.

Mens waliseren har banket inn frisparkperler, har Ronaldo fortsatt til gode å score på frispark i et mesterskap, til tross for hele 34 forsøk gjennom mesterskapskarrieren. Ronaldo scoret heller ikke på straffesparket som han selv skaffet mot Østerrike.

Da skuddet gikk i stolpen, ble han den første portugiseren som har bommet to ganger på straffe i et mesterskap. Det var også hans fjerde straffebom på de siste fem forsøkene.

- Klarer ikke å sove

Til The Mirror forteller landslagssjef Fernando Santos at Ronaldo mistet nattesøvnen etter det misbrukte straffesparket mot Østerrike.

- Cristiano klarer ikke å sove. Dagen etter var jeg en av de første som våknet, men Cristiano var allerede oppe. Han ga opp å få sove og sto opp grytidlig, forteller Santos.

- Han er Portugals kaptein, og vi kan forvente at ting faller på plass for ham. Det er bare et tidsspørsmål. Han er en vinner, og erfaringene vil hjelpe ham med å slå tilbake. Cristiano kan gå én eller to kamper uten scoring, men så kommer han tilbake med fem mål, som han har gjort før.

Selv om Ronaldo hadde stang ut mot Østerrike, var de fleste enige om at Real Madrid-stjerna gjorde en god prestasjon. Blant annet fikk han et mål annullert for offside. Etter kampen mot Island fikk imidlertid 31-åringen massiv kritikk etter å ha hånet Islands mentalitet.

REVANSJESUGEN: Cristiano Ronaldo vil slå tilbake mot Ungarn. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
Livepic
REVANSJESUGEN: Cristiano Ronaldo vil slå tilbake mot Ungarn. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Livepic Vis mer

- De feiret som om de hadde vunnet EM eller noe liknende. Utrolig! Når de ikke prøvde å spille, men bare forsvarte seg, viste de etter min mening liten mentalitet, sa Ronaldo.

- Skjerp deg kraftig

I et åpent brev til Ronaldo responderte Lars Hojem Kvam, sportsleder i Dagbladet, med en klokkeklar oppfordring etter Island-kampen:

- Jeg tror ikke på deg når du skriver «great support - thanks» til fansen på Facebook etter kampen. Med mindre det var en hyllest av den eneste supportergjengen jeg kunne høre, da. Island sin. Men å hylle andre ligger ikke for deg. Så enten var du ironisk, eller så var det et platt forsøk på å rette opp det faktum at du ikke takket dem godt nok inne på stadion etter kampslutt.

- Usjarmerende var du i alle fall. Det er ikke det jeg har lyst til å kalle deg, men jeg kjenner at du har lite å gå på nå. Så vennligst, Cristiano Ronaldo, til lørdagens kamp mot Østerrike: Skjerp deg kraftig, oppfordret Kvam.

Det gjorde Ronaldo - både på og utenfor banen - mot Østerrike, selv om scoringen manglet. Nettopp effektiviteten har vært Portugals store problem i dette mesterskap, for spillemessig dominerte de mot både Island og Østerrike.

I morgen venter Norges overmenn i playoff-kampene, Ungarn, som sensasjonelt leder gruppe F med fire poeng. Portugal har i likhet med Island to poeng. Østerrike står med ett fattig poeng før møtet med Island i morgen. Kampene starter kl. 18.00 i denne gruppa.