Cristiano Ronaldo

Hardt ut mot avisoppslag

Det portugisiske fotballforbundet tok torsdag til motmæle etter at en avis meldte at Cristiano Ronaldo skal ha truet med å reise hjem fra fotball-VM i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SUPERSTJERNE: Cristiano Ronaldo startet på benken Sveits. Det var ikke alle like fornøyd med. Foto: Reuters
SUPERSTJERNE: Cristiano Ronaldo startet på benken Sveits. Det var ikke alle like fornøyd med. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Den portugisiske superstjerna ble plassert på benken mot Sveits tirsdag, til manges store overraskelse.

Til tross for at Ronaldos erstatter Gonçalo Ramos scoret tre mål, og Portugal vant med sifrene 6-1, var det ikke alle som var like tilfreds med at 37-åringen ble sittende på benken fram til det 73. minutt.

Portugals største avis, Record, hevder at Ronaldo slett ikke var fornøyd etter å ha blitt plassert på benken mot Sveits.

Avisa skriver at Ronaldo og Santos skal ha satt seg ned for et møte, hvor førstnevnte skal ha truet med å pakke sekken og reise hjem fra Qatar.

Forbundet hardt ut mot avisoppslag

Rapportene skal ha det til at Ronaldo skal ha roet seg ned, og seinere innsett at laget kommer først.

Torsdag formiddag rykket imidlertid Det portugisiske fotballforbundet (FPF) ut med en pressemelding på egne nettsider der episoden avvises på det sterkeste.

«FPF presiserer at landslagets kaptein Cristiano Ronaldo ikke på noe tidspunkt har truet med å forlate landslaget under VM-oppholdet i Qatar», heter det der.

Søster reagerte

Ifølge flere medier, blant annet spanske Marca, skal Ronaldos søster Kátia Aveiro ha tatt til Instagram etter kampen og leverte en kraftsalve i retning Ronaldos kritikere.

SØSKEN: Cristiano Ronaldo (t.v) sammen med sin søster Katia Aveiro. Foto: Reuters
SØSKEN: Cristiano Ronaldo (t.v) sammen med sin søster Katia Aveiro. Foto: Reuters Vis mer

- Nei, Ronaldo er ikke for alltid. Nei, Ronaldo vil ikke spille for evig. Dessverre scorer han ikke mål akkurat nå, han er gammel, Portugal har ikke bruk for ham, skrev Aveiro ironisk innledningsvis.

118 mål på 195 landskamper er fasit for den fem ganger Ballon d'Or-vinneren. Aveiro mener folk har glemt alt hennes bror har oppnådd.

- Jeg ville virkelig at han skulle komme hjem, forlate landslaget og sitte ved siden av oss slik at vi kunne klemme ham og fortelle ham at alt er bra, minne ham om hva han oppnådde og hvor han kom fra, jeg ønsket så mye at han ikke dro dit, skrev Aveiro på Instagram, gjengitt av Observador.

- En skam

Hun kommer også med en tydelig pekefinger mot Portugals mangeårige trener Fernando Santos, som hun mener har ydmyket hennes bror.

- Fernando Santos. Det er en skam å ydmyke en mann som har gitt så mye, skal Aveiro ha frest.

LATTER: Det har blåst rundt øra på Cristiano Ronaldo den siste tiden, men nå er humøret tilbake. Video: FPF/Bård Sørø Olsen Vis mer

Marca skrev tidligere denne uka at Ronaldo skal være klar for den saudiarabiske klubben Al-Nassr. Ifølge portugisiske medier skal Ronaldo selv ha avvist dette i etterkant.

Portugal møter overraskelseslaget Marokko i kvartfinalen i VM førstkommende lørdag.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer