Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hardt ut mot stjernas Armstrong-uttalelser: - Utrolig

UCI-president David Lappartient kritisk til uttalelsene til Sir Bradley Wiggins.

UTESTENGT: Lance Armstorng innrømmet til slutt at han dopet seg. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
UTESTENGT: Lance Armstorng innrømmet til slutt at han dopet seg. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President i Det internasjonale sykkelforbundet, David Lappartient (45), reagerer kraftig på uttalelser Sir Bradley Wiggins (38) har kommet med angående Lance Armstrong (47). Det var Aftenposten som først omtalte saken i Norge.

Wiggins har skrevet ei bok hvor han har viet plass til Lance Armstrong, som var hans store helt da han vokste opp.

Armstrong ble i 2013 fratatt alle Tour de France-titlene sine og utestengt fra idretten på livstid. Han erkjente til slutt å ha dopet seg til alle triumfene.

Wiggins, som selv har vunnet Tour de France sammenlagt, forteller at han ikke vil «hylle» en som har jukset, men han mener Armstrongs karakter og robusthet på sykkelen gjør ham til et ikon, og at han ble inspirert av ham da han var liten.

Wiggins forteller blant annet om da Armstrong vant VM-tittelen i Oslo da Wiggins var 13 år gammel.

- Jeg ble fengslet av det. Jeg sier ikke at han er et ikon ... men om folk liker det eller ikke, er han et ikon på noen måter, gode eller dårlige. Jeg kan ikke endre det jeg følte da jeg var 13. Så mange andre folk (har ødelagt sporten journ.anm.), det er så mye som skjer i verden uansett, dårlige ting. Lance har betalt en dyr pris, sier Wiggins til TalkSPORT.

HAR SKREVET BOK: Sir Bradley Wiggins. Foto. NTB Scanpix
HAR SKREVET BOK: Sir Bradley Wiggins. Foto. NTB Scanpix Vis mer

- Utrolig

Uttalelsene får UCI-president Lappartient til å reagere.

- Bradley Wiggins er Bradley Wiggins. Han sier alltid merkelige ting. Da jeg så det tenkte jeg «utrolig». Fyren har vunnet Tour de France, han har vunnet OL, og han støtter Lance Armstrong, som har blitt utestengt på livstid for juks, sier Lappartient ifølge engelske Independent.

- Så for meg er det ikke akseptabelt å komme med en uttalelse som dette, spesielt ikke fra en tidligere vinner av Tour de France. Jeg er fullstendig uenig i det han sa, selvfølgelig, fordi vi nå vet at karrieren hans er basert på juks. Men Wiggins er Wiggins, sier han videre.

REAGERER: UCI-president David Lappartient. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/NTB Scanpix
REAGERER: UCI-president David Lappartient. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/NTB Scanpix Vis mer

Måtte ha ham med

Wiggins slipper i disse dager den omtalte boka, hvor han omtaler Lance Armstrong som en «erketypisk Tour de France-syklist». Han har utdypet det han mener overfor engelske BBC.

- Jeg tolererer overhodet ikke det Lance gjorde, sier Wiggins ifølge BBC.

- Fra den vinkelen jeg skrev denne boka, kunne jeg ikke utelate ham. Når det gjelder hva jeg føler, ber jeg ikke noen om å være enig med meg, men du kan ikke endre måten noen får deg til å føle, sier Wiggins.

Han legger til at «vi er alle mennesker» og at «ikke alle kommer til å like» det han har skrevet. Wiggins forteller at han fortsatt snakker med Armstrong og at han kjenner ham som person etter alt amerikaneren har vært gjennom.

Mistenkt

Wiggins har selv blitt beskyldt for doping. Storbritannias antidopingmyndighet avsluttet i november i fjor 14 måneders etterforskning uten å innlede dopingsak mot Bradley Wiggins eller Sky-laget.

Årsaken var ifølge NTB mangel på bevis som kunne bekrefte mistanken om at en mystisk pakke levert til Wiggins' lege i 2011 inneholdt dopingmidler.

Den omstridte pakken ble levert under etapperittet Critérium du Dauphiné i 2011, året før Wiggins ble første britiske vinner av Tour de France.

Wiggins avsluttet karrieren som Storbritannias mestvinnende OL-deltaker med åtte medaljer, hvorav fem gull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!