Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hardt ut mot Zlatans superbonus: - Fullstendig latterlig

Tjente over 32 millioner norske kroner i tillegg til grunnlønna. 

TIL SALT I MATEN: Manchester Uniteds Zlatan Ibrahimovic tjente 32 millioner kroner ekstra på de 28 målene han scoret for klubben denne sesongen. Foto: NTB Scanpix
TIL SALT I MATEN: Manchester Uniteds Zlatan Ibrahimovic tjente 32 millioner kroner ekstra på de 28 målene han scoret for klubben denne sesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Denne uka slippes boka «Football Leaks - The Dirty Shops in Professional Football» i Tyskland, og der skal det ifølge tyske Der Spiegel komme fram hvor mye Manchester Uniteds superstjerne Zlatan Ibrahimovic tjener.

Ifølge Der Spiegel er Zlatan Ibrahimovics kontrakt på 36 sider. Der kommer det blant annet fram at han tjente 2,66 millioner kroner på sine første fem scoringer for klubben.

Målene seks til ti ga ham 4,45 millioner kroner, målene elleve til femten ga ham 6,25 millioner kroner, målene 16 til 20 ga ham åtte millioner kroner og 10,4 millioner kroner for målene 21 til 28.

Totalt tjente han altså 32,2 millioner norske kroner i målbonus for de 28 scoringene han noterte, i tillegg til at han mottok over fire millioner kroner i fast ukelønn.

Reagerer kraftig

Disse tallene har fått flere til å reagere, deriblant tidligere Premier League-spiss Chris Sutton, som mener det er «fullstendig latterlig».

«Du vil kanskje tro at en spiss vil tenke at en målbonus er en god idé. Det syns ikke jeg. Jeg syns faktisk det er fullstendig latterlig at Manchester United betaler så mye penger for at Zlatan Ibrahimovic skal gjøre en jobb han allerede får betalt for å gjøre», skriver Sutton i et innlegg på Daily Mail.

Han forteller at han også fikk målbonus da han spilte for Norwich tidlig på 90-tallet, men ikke i Celtic, Blackburn eller Chelsea.

«Jeg fikk 500 pund per mål, men kun dersom vi spilte uavgjort eller vant. Jeg kan huske at jeg scoret to mål i et 4-5-tap hjemme mot Southampton i 1994, men jeg fikk ikke en ekstra krone», skriver han.

Sutton innrømmer at han hadde målbonusen i bakhodet da han spilte, og derfor mener han at det er uheldig å ha en slik ordning i profesjonell fotball.

REAGERER: Tidligere Premier League-spiller Chris Sutton. Foto: David Klein/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix         
REAGERER: Tidligere Premier League-spiller Chris Sutton. Foto: David Klein/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix          Vis mer

«Tenkte jeg på det da jeg var alene med keeper og kunne sentre til en lagkamerat, i stedet for å skyte? Jeg ville løyet om jeg sa nei. Og det kan ikke være bra. Det at jeg fortsatt kan huske det bør være en tankevekker», skriver Sutton, som er overrasket over den enorme summen United betaler, selv i dagens moderne fotball.

Sutton får støtte av den svenske legenden Ralf Edström, som blant annet har spilt i PSV Eindhoven, Standard Liege og Monaco på 70- og 80-tallet.

- Det er helt på trynet. Vi snakker om et lagspill, og dette her oppmuntrer til egoisme. Jeg har ikke noe imot Zlatan, men slike bonuser skal ikke ekistere. Fotball er et lagspill der alle skal jobbe sammen, sier Edström til svenske Expressen.

Kunne blitt tilbudt ny kontrakt

Zlatan Ibrahimovic pådro seg en alvorlig kneskade i Europa League-kampen mot Anderlecht, og stoppet derfor på 28 mål i alle turneringer denne sesongen.

Det kommer også fram av dokumentene at Zlatan Ibrahimovic automatisk ville blitt tilbudt en forlengelse av kontrakten, dersom han hadde startet 31 kamper i Premier League og Manchester United ble blant de tre i ligaen.

35-åringen startet totalt 27 kamper og de røde ligger for øyeblikket på en femteplass.

Ifølge de tyske journalistene Rafael Buschmann og Michael Wulzinger tjener Ibrahimovic 435 000 euro i uka (rundt 4,12 millioner norske kroner). De har fått tilgang til tallene fra Fotball Leaks, som står for omfattende avsløringer i internasjonal fotball.

Football Leaks har tidligere lekket spillerkontrakter til flere toppspillere. Personene bak nettsiden har også lekket andre typer dokumenter, som skatteoppgjør, til store nyhetsbyråer.