Hardt ut mot Zucca-nominasjon: - Det vil være helt på trynet dersom han vinner

Idrettshistoriker Tom A. Schanke forstår ikke at Mats Zuccarello Aasen kan vinne individuell pris.

NOMINERT TIL ÅRETS MANNLIGE UTØVER: Mats Zuccarello Aasen er nominert i kategorien. Det liker ikke idrettshistoriker Tom A. Schanke.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
NOMINERT TIL ÅRETS MANNLIGE UTØVER: Mats Zuccarello Aasen er nominert i kategorien. Det liker ikke idrettshistoriker Tom A. Schanke. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag ble juryens nominasjoner i Idrettsgallaen offentliggjort. Da ble det blant annet kjent at ishockeyspiller Mats Zuccarello Aasen har blitt nominert i tre kategorier: Årets navn, årets lagspiller og årets mannlige utøver.

At «Zucca» er nominert i den siste kategorien har fått flere til å reagere, deriblant idrettshistoriker Tom A. Schanke. Schanke synes det er meget betenkelig at juryen forbeholder seg retten til å bryte med idrettens grunnleggende prinsipp om at utøvere på et lag ikke er individuelle utøvere.

- Det bryter med hele prinsippet med lagidrett. Hvis et lag skal ha seks individuelle utøvere så vil det ikke bli et lag. I et lag spiller man hverandre gode i lagets tjeneste. Derfor blir det helt feil å plukke ut en spiller fra et lag og innstille han som en individuell utøver. At han er nominert i kategorien årets lagspiller er helt opplagt. Kategorien årets navn er også helt opplagt, sier Schanke til Dagbladet.

Schanke er å regne som en ekspert på Idrettsgallaen. Hvert år går han nøye gjennom hver kategori og lanserer sine egne kandidater, etter først å ha kartlagt alle norske topprestasjoner i internasjonal idrett i året som har gått.

- Kan ikke vinne At en person som er en del av et lag blir nominert til en individuell pris har skjedd tidligere. I 2009 ble håndballspiller Katrine Lunde (den gang Lunde Haraldsen) kåret til årets kvinnelige utøver og årets lagspiller. Schanke lufter sine tanker om hvorfor Zuccarello Aasen er nominert i år.

Idrettsgallaen:

Her er samtlige nominasjoner:

1. Årets kvinnelige utøver:

Marit Bjørgen
Gunn-Rita Dahle Flesjå
Therese Johaug
Silje Norendal
Suzann Pettersen

2. Årets mannlige utøver:

Kjetil Jansrud
Alexander Kristoff
Petter Northug jr.
Martin Johnsrud Sundby
Rune Velta
Mats Zuccarello

3. Åpen klasse:

Thorbjørn Urskog/Flora Bouchereau
Magnus Carlsen
Andreas Mikkelsen
Thea Therese Vingmark Næss
Robert Paulsbyen
Bartosz Piasecki
Petter Solberg

4. Årets lag:

Curlinglandslaget, menn
Håndballjentene
Molde Fotballklubb
Undervannsrugbylandslaget, menn

5. Årets lagspiller:

Ada Stolsmo Hegerberg
Heidi Løke
Patrick Thoresen
Mats Zuccarello

6. Årets teamprestasjon:

Hopplandslaget, menn
Stafettlaget langrenn, kvinner
Stafettlaget langrenn, menn

7. Årets gjennombrudd:

Kristian Blummenfelt
Henrik Christiansen
Kenneth Gangnes
Aleksander Aamodt Kilde
Isabelle Pedersen
Jarl Magnus Riiber

8. Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver:

Aida Dahlen
Sarah Louise Rung
Helle Sofie Sagøy
Birgit Skarstein

9. Årets mannlige funksjonshemmede utøver:

Andreas Bjørnstad
Eirik Bye
Bjørnar Erikstad
Tommy Urhaug

10. Årets trener:

Daimi Akin
Morten Eklund
Thorir Hergeirsson
Alexander Stöckl
Stein Ørn

11. Idrettsgallaens hederspris:

(Juryens begrunnelse, ikke nominerte)

12. Årets forbilde:

(Juryens begrunnelse, ikke nominerte)

13. Utøvernes pris:

(Utøverne stemmer)

14. Årets navn:

(Folket stemmer på sine favoritter. Juryen velger ut kandidatene)
Kandidatene er: Marit Bjørgen, Anders Fannemel, Håndballjentene, Kjetil Jansrud, Therese Johaug, Alexander Kristoff, Petter Northug jr., Sarah Louise Rung, Martin Johnsrud Sundby, Aksel Lund Svindal, Rune Velta og Mats Zuccarello.

15. Årets ildsjel:

(Egen jury og folkeavstemning)
De fem finalistene er:
Sara Stokken Rott (18), Kalandseid IL (Hordaland)
Even Røysheim (21), Søre Ål IL (Oppland)
Sajandan Rutthira (19), Furuset IF og Høybråten og Stovner IL (Oslo)
Adrian Viken (24), Inderøy IL (Nord-Trøndelag)
Trygve Kjærland Olsen (19) Alta Turnforening (Finnmark)

- Antakeligvis fordi han er så populær. Jeg kan ikke se noen annen grunn. Han kan jo ikke vinne den kategorien. Der har du Northug, Velta, Kristoff, Jansrud og Sundby. Han er bare fyll der. Derfor skjønner jeg det iallfall ikke, sier Schanke.

- Jeg føler meg ganske trygg på at årets mannlige utøver blir Northug eller Kristoff. Det vil være helt på trynet dersom han (Zuccarello Aasen journ.anm.) skulle vinne årets individuelle utøver foran en firedobbelt verdensmester, sier Schanke, og sikter til Petter Northug.

Fullmakt I helt spesielle tilfeller har juryen fullmakt til å nominere en lagspiller i klassene årets kvinnelige og årets mannlige utøver. Noe juryen, som består av Tore Øvrebø (leder), Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Lise Klaveness, Kjetil André Aamodt og Jan-Erik Aalbu, har gjort i dette tilfellet.

«Enda verre synes jeg det er at juryen i en egen bestemmelse presiserer at en utøver ikke kan nomineres mer enn én gang i klassene 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 og 9 (Årets individuelle mannlige utøver er nr. 2 og årets lagspiller er nr. 5), for deretter å ha en egen bestemmelse om at juryen kan dispensere fra denne regelen», skriver Tom A. Schanke som en del av et åpent spørsmål til Idrettsgalla-juryen.

«Sånt er egnet til å skape misforståelser og irritasjon. Det ser jeg da også på alle «leserbrevene» jeg har mottatt», skriver han videre.

- De skjønner ikke hvorfor en lagutøver skal vurderes som en individuell utøver. Det er gjennomgående at de mener det er tåpelig, sier Schanke om personene bak leserbrevene.

Eksepsjonelt tilfelle Juryleder Tore Øvrebø sier at alle har rett til sin egen mening i denne saken. Han angrer ikke på at Mats Zuccarello Aasen er nominert til årets mannlige utøver.

- Det lever vi godt med. Situasjonen er at vi har hatt denne bestemmelsen i retningslinjene hele tiden. Vi fant ut at hvis vi skulle komme til anvendelse av denne, så er det ved helt eksepsjonelle tilfeller. Når du har en ishockeyspiller på Zlatan-nivå, så må du anvende den, sier Tore Øvrebø til Dagbladet.

Bestemmelsen om at juryen i spesielle tilfeller kan bruke sin fullmakt, er noe som har blitt diskutert internt.

- Vi har diskutert om den bestemmelsen er god, det vil vi fortsette å evaluere. Nå i dette tilfellet er det Zucca har gjort over flere år, og som har blitt forsterket i det siste, så eksepsjonelt. Vi har ingen problemer med å stå ved denne avgjørelsen. Det er vi som er satt til å håndheve denne regelen, og står bak avgjørelsen som et kollektiv, sier Øvrebø.

PRINSIPPFAST:
Tom A. Schanke mener lagspillere ikke skal nomineres til individuelle priser.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
PRINSIPPFAST: Tom A. Schanke mener lagspillere ikke skal nomineres til individuelle priser. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

Øvrebø forteller at det har vært en krevende oppgave å velge nominasjoner i flere kategorier.

Jurykonsulent Halvor Lea har dette å si om juryens bestemmelse om fullmakt til å nominere en lagspiller i en individuell kategori:

- Det kom inn som en formulering etter at Katrine Lunde Haraldsen fikk prisen etter et fantastisk år i 2009. Det har blitt presisert i forbindelse med det. Når en lagspiller presterer på et spesielt nivå. Det er de kriteriene som er nedfelt, så kan man gjerne diskutere kriteriene, om det skal være slik eller ikke. Det er det mange meninger om. Juryen må jobbe ut ifra de kriteriene som foreligger, sier Halvor Lea.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer