DYRT: Det er brukt mye penger på infrastruktur i Qatar. Foto: NTB Scanpix
DYRT: Det er brukt mye penger på infrastruktur i Qatar. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fotball-VM i Qatar

Hardtslående rapport: – Økt fare for at Qatar mister VM

Ny kritikk mot mesterskapet.

(Dagbladet): Det har gått sju år siden Qatar ble tildelt VM. Etter planen skal den oljerike nasjonen arrangere fotball-VM i 2022, og de er godt i gang med planleggingen og utbyggingen av det som ligger an til å bli tidenes dyreste fotball-VM.

Turbulente år

Det har vært sju turbulente år med saker om korrupsjon og slavearbeid. De kritiske røstene har vært mange, både med tanke på klimaet som gjør at VM må flyttes til vinteren, men ikke minst om rapportene om korrupsjon og umenneskelig behandling av dem som skal reise de majestetiske stadionanleggene.

Som Dagbladet har belyst og dokumentert i serien «Fotballskandalen», behandles gjestearbeiderne omtrent som slaver.

Det har vært en rekke kritiske røster mot mesterskapet.

- Qatar må miste hele VM om forholdene, som for eksempel Dagbladet har avdekket, ikke blir bedre. Lovgivning må strammes inn og vi må få tilgang på flere rapporter og holdningene må endres, uttalte daværende fotballpresident Yngve Hallén til Dagbladet

Ny rapport

I dag kommer BBC med en ny rapport som blusser opp i spørsmålet om Qatar bør miste mesterskapet.

Rapporten er skrevet at Cornerstone Global, og selskapet hevder at det nå er en reel fare for at VM i 2022 får et nytt vertsland.

- Det er absolutt en mulighet at turneringen ikke blir avholdt i Qatar.

Cornerstone Global skriver i rapporten at situasjonen i landet er for ustabil, skriver BBC.

Den politiske situasjonen trekkes fram som en av faktorene. I juni i år kuttet Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt, De forente arabiske emirater og Jemen de diplomatiske båndene og stengte grensen til Qatar.

Nå rykker de ut og advarer selskaper som jobber med infrastrukturen at det er et høyrisikoprosjekt.

- Både eksperter på regioner og personer med innsidekunnskap har sagt at det er langt fra sikkert at de kommer til å arrangere turneringen.

Slår tilbake

Myndighetene i Qatar slår tilbake mot påstandene som kommer fram i rapporten. I et tilsvar til BBC sier de:

- Det er ingen risiko for framtida til det første VM arrangert i Midtøsten. Vi stiller spørsmål ved organisasjonen som har levert rapporten. De støtter landene som blokkerer Qatar åpenlyst, og nå kommer de med en rapport med anonyme kilder.