Hareide: -  For dårlig forsvarsspill

Landslagssjefen vurderer Tippeligaen etter sju runder.

-  Det kan tyde på dårlig forsvarsspill, sier landslagssjef Åge Hareide til Dagbladet.

På de sju første serierundene er det lagd 139 mål. 50 av dem har kommet på overganger, 47 på etablert angrep og 42 på dødballer, viser Dagbladet statistikk.

-  For høyt

-  Internasjonalt scores det hovedsakelig på overganger og dødballer. Trenden er at en tredel av målene kommer på dødball. 47 scoringer i spill mot etablert forsvar er for høyt. De fleste målene bør komme når motstanderen er i ubalanse, sier Hareide.

Av de 139 målene er 96 scoret inne i boksen, 26 på heading og 17 på skudd utafor 16-meteren.

-  Noen flere langskyttere hadde ikke gjort noe. Det går også an å score fra distanse. Spesielt viktig er det å ha gode skyttere på midtbanen, mener landslagssjef.

Han kan også tenke seg mye mer skudd i de 19 serierundene som gjenstår.

-  Får du opp skuddhyppigheten, øker mulighetene. Det er alltid viktig å være teknisk i utførelsen. En viktig ferdighet er å skyte på rullende ball, sier Hareide.

-  Normalt

96 av 139 mål inne i boksen synes han høres normalt ut.

-  Målene kommer fortrinnsvis inne i boksen, gjerne etter innlegg. Vi er organisert i sone, og kompakte når ballen kommer ut i returrommet. Distanseskudd har vanskelig for å komme igjennom. Kanskje har vi heller ikke gode nok skyttere, sier Hareide.

Hver niende avslutning resulterer i scoring. Hver fjerde målsjanse går inn.

-  Klarer du å score på hver tredje målsjanse, er det bra. Ett mål pr. fjerde sjanse viser at effektiviteten kan bli bedre. Mål preger fotballkamper, derfor er effektivitet ekstremt viktig, sier Hareide.

Odd sløser mest

Lyn er tippeligaens mest effektive lag, viser Dagbladets tall.

Henning Bergs mannskap scorer på 41 prosent av målsjansene, mens bunnlaget Odd Grenland er minst giftig og bare setter 13 prosent av sjansene.

-  Lyn-prosenten på 41 er veldig bra. Lag som er så effektive, vil alltid plukke mye poeng. Lag som brenner mye sjanser, vil slite. Odd Grenland er et eksempel i så måte, sier Hareide.

 I alt har Tippeliga-spillerne kommet til 1247 avslutninger.  Drøyt 11 prosent av dem blir mål.  Vel 23 prosent av alle avslutninger på mål ender i scoring.

Laveste på 14 år

2,8 mål i gjennomsnitt er det laveste snittet på 14 år.

-  Det kan skyldes en kombinasjon av mange ting. Hadde det ikke vært for alle målene i spill mot etablert forsvar, ville jeg sagt det skyldtes jobbingen med forsvarsspillet. Det kan ha noe med gjennombruddshissigheten å gjøre, eller at viljen til å kneble overganger er større enn å få til kjapt overgangsspill, sier Åge Hareide.

BETENKT: Åge Hareide har sett mange Tippeliga-kamper i år. Her er han på Brann Stadion.