Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hareide: - Hadde nesten lyst til å grave meg ned

Norge ble utspilt i Kroatia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KANTRIDA STADION (Dagbladet.no): Kroatia-Norge 2-1.

Under en hel langside uthogd i fjell, burde «fjellapene» føle seg hjemme på Kantrida stadion i Rijeka.

Problemet var bare at dette stadionet har vært en uinntakelig festning for Kroatia. På vinterstadionet sitt har de ikke tapt en eneste kamp.

Uansett bane har ikke kroatene tapt en hjemmekamp siden 2004. Da det ble tap 1-2 for Tyskland i en privatlandskamp i Split. I dag viste balkanlaget hvorfor de er så sikre hjemme, samtidig som Norge ikke akkurat bidro til å gjøre oppgaven vanskelig.

- Dette var veldig, veldig dårlig av oss. Kroatia var bedre i alt. Vi var tunge og trege, og vi mangler utrolig mye, sa Åge Hareide på pressekonferansen etter kampen.

- På et tidspunkt hadde jeg nesten lyst til å grave meg ned ved benken der.  Vi så ut som et juniorlag, erkjente Hareide. 

Han var naturlig nok skuffet, men gir samtidig tidspunktet for kampen mye av skylden.

- I forhold til tidspunktet vi spiller på, kan jeg nesten forstå det. Flere av spillerne er i februarform, uten at det er noen unnskyldning. Steffen Iversen så jo ut som en engel ved et par av opphoppene, han var ikke i nærheten av ballen. Og han er kanskje vår beste hodespiller til vanlig.

2-0: Luka Modric setter inn Kroatias andre mål, Marius Johnsen og Erik Hagen står hjelpeløse tilbake. Foto: Scanpix
2-0: Luka Modric setter inn Kroatias andre mål, Marius Johnsen og Erik Hagen står hjelpeløse tilbake. Foto: Scanpix Vis mer

- Samtidig hadde Premier League-spillerne tunge bein etter mange kamper i det siste, mente Hareide.

Selv om alt ikke var like svart, mente Hareide for mange var langt fra vanlig nivå.

- Vi forsvarte oss bra med noen spillere, som Erik Hagen. Håkon Opdal var også god. Neste alle de andre var under pari, og en del er langt unna normal standard.

- Men det hjelper ikke å male fanden på veggen, heller. Dette må gi oss en vekker, sa Hareide.

Hevngjerrig Hæstad fra start

Kristofer «Doffen» Hæstad var riktignok kampvillig fra første takling, men også heldig som slapp unna et tidlig gult kort for å stanse en kontring med en taktisk felling.

Like etterpå kom Carew til kveldens første avslutning, etter to minutter. Ballen gikk til innkast, noe som skulle vise seg å være typisk for hendelsene i fortsettelsen.

Kroatias første skudd mot mål var bedre, tre minutter seinere. Ballen gikk en knapp meter til høyre for høyre kryss.

image: Hareide: - Hadde nesten lyst til å grave meg ned

I det niende minutt holdt det på å bli farlig da Brede Hangeland var høyt oppe i banen da Kroatia vant ballen. Bare et dårlig innlegg fra Luka Modric hindret en stor sjanse.

Første store sjanse, i betydningen skudd på mål, kom etter et kvarters spill. Basel-spiss Mladen Petric fyrte av, og ballen gikk via en norsk spiller. En våken Håkon Opdal var med på retningsendringen.

Opdal reddet Norge

To minutter etterpå svarte Norge, ved formspiller John Carew. Aston Villa-spissen tok med seg ballen opp venstre flanke, før han med fart forserte til han var 17 meter fra mål. Derfra løsnet han et skudd som gikk 30-40 centimeter over og utafor høyre kryss.

Mladen Petric var regnet som Kroatias farligste spiller, og etter 19 minutter viste han igjen hvorfor. Med en flott førsteberøring dro han med seg ballen, og han var plutselig alene med Opdal.

Godt hjulpet av et dårlig balltreff var Brann-keeperen nede og fanget.

Etter 23. minutter ble Norge igjen reddet av et sleivskudd. Marius Johnsen var feilplassert, og Bosko Balaban fikk fri autostrada opp sin høyre kant. Fra dødlinja slo han ballen ut i 45 graders vinkel, hvor Vedran Corluka sleivet ballen i retning den gapende fjellsida.

Men med dette var det slutt på skremmeskuddene, for i det 26. minutt satt ballen i nota bak Opdal. Kula ble slått inn fra Norges høyre backplass, og foran mål ventet ingen andre enn Mladen Petric.Denne gangen hadde han ingen problemer med å styre ballen i mål.

Feilaktig annullering

28 minutter ut i kampen skulle det stått 1-1, men dommeren blåste for en Kroatia-spillers angrep på eget keeper. Like etterpå skrudde ballen Stipe Pletikosa hadde bokset, tilbake, over ham og i mål.

I denne fasen av kampen viste Norge iallfall vilje til å ta tak i begivenhetene. Men som trener Slaven Bilic sa for et par dager siden, skiller ikke Kroatia mellom vennskapskamper og ikke fullt så vennlige kamper.

Nordmann etter nordmann gikk ned for telling, men alle kunne heldigvis fortsette - helt til Morten Gamst Pedersen måtte halte i garderoben ti minutter før pause.

Blandet med god ballbesittelse, ble tøffheten for mye for Norge, som måtte se et nytt Petric-skudd stryke høyre stolpe etter 33 minutter.

Eneste våpen mot den kjappe spissen viste seg å være Erik Hagens i-siste-liten-taklinger.

Sovnet etter corner

Men ikke engang det hjalp da Norge i undertall sovnet etter 37 minutter. Ballen gikk via en første kroat, før Luka Modric fikk stå alene og styre ballen i mål fra returrommet.

- Morten Gamst Pedersen har slitt med et sårt lår, og han fikk seg i tillegg en smell. Det var han som hadde ansvaret for å dekke returrommet på den corneren, sa Åge Hareide om den situasjonen.

Like etterpå ble Norge igjen fulltallig da Christian Grindheim erstattet «Gamsten».

Før det ble pause havnet gjestene i trøbbel nok en gang. Brede Hangeland klarte så vidt å holde seg på utsida av sekstemeteren da han felte en motspiller. Frisparket mot venstre kryss ble avverget av Håkon Opdal.

Til andre omgang gikk usikre Marius Johnsen ut, og John Arne Riise ble trukket ned på venstre back.

Uten at det hjalp stort. Ti minutter ut i omgangen var Liverpool-spilleren nær ved å forære Eduardo Da Silva ballen på gullfat i et forsøk på å sklitakle ballen ut av eget forsvar.

I denne perioden av kampen tok kroatene livet av den lille comeback-iveren nordmennene måtte ha hatt. Bortelaget slet med å komme opp i de ballsikre motspillerne, og det endte som regel med frispark da de først kom i nærheten.

Få sjanser

Sjøl om Åge Hareide snart klarte å stabilisere forsvaret sitt, slet gutta hans med å etablere noe eget spill.

For Kroatia ble farlige Petric tatt av i pausen, men i det 67. minutt fortsatte Euardo Da Silva der den Sveits-baserte spissen slapp: han sklei gjennom Norges bakre rekker og satte Håkon Opdal på en ny prøve.

Igjen viste Opdal at Thomas Myhre skal få kamp om keeperplassen på landslaget.

I det 73. minutt var målvakta likevel sjanseløs da Da Silva ble spilt fri fem meter fra mål - igjen etter et angrep via Norges venstre backside. Denne gangen var Erik «Panzer» Hagen reddende engel på streken.

Darijo Srna benyttet seg også av Kroatias høyre kant da han stormet gjennom i det 78. minutt. Opdal halvveis reddet og halvveis fikk ballen skutt i beina.

Fire minutter før slutt skapte Petter Vaagan Moen ny spenning med et skudd i krysset etter at Ole Martin Årst først skjøt rett på keeper. Men målet bidro dessverre til lite annet enn å gi måltavle et mer feilaktig bilde av kampen.

Trøsten får være at Kroatias AC Milan-forsvarer Dario Simic mener hans lag er langt bedre enn neste måneds EM-kvalikmotstander, Bosnia-Hercegovina ...

MANGLET I RETURROMMET: Morten Gamst Pedersen hinker av banen med et vondt lår, like før corneren som ender i Kroatias andre mål.
SVAK JOHNSEN: Marius Johnsen hadde en vanskelig førsteomgang, der lite fungerte sammen med John Arne Riise på venstresiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!