Hareide: - Ikke stress ungene

Åge Hareide mener ting bør skje naturlig i barnefotballen.

EKEBERG (Dagbladet.no): 30 000 fotballbarn har denne uka løp rundt på Ekebergsletta og spilt skjorta av seg i Norway Cup. Mange av dem drømmer helt sikkert om å bli fotballproff og spille på landslaget.

Landslagssjef Åge Hareide sier det ikke finnes noen oppskrift på hvordan disse skal bli så gode.

- Det er viktig å ikke stresse dem, og la ting skje naturlig. Fokuser på treningen. Det viktigste er å trene riktig, sier Hareide til Dagbladet.no.

Individuelle opplegg

Han sier at talentene ofte skiller seg ut tidlig, og dersom de ønsker å satse på fotballen ligger det et stort ansvar hos klubbene.

- Lag en plan så tidlig som mulig, sammen med trenere og ledere. Men det finnes ingen oppskrift over hvordan spillerne skal trene. Det må lages et individuelt opplegg som passer spilleren, sier landslagssjefen.

- Når bør leken gå over til alvor?

- Alvoret bør egentlig aldri komme. Hvis spillerne har det gøy trenger de ikke føle alvoret.

PÅ SLETTE: Åge Hareide besøkte i går Norway Cup. Han sier det ikke finnes en oppskrift på hvordan et talent skal bli fotballproff. Foto: STIAN HARALDSEN
PÅ SLETTE: Åge Hareide besøkte i går Norway Cup. Han sier det ikke finnes en oppskrift på hvordan et talent skal bli fotballproff. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer

- Bruk fornuft

Et stadig tilbakevendende tema innen ungdomsfotballen er satsning kontra bredde - og spissing av lag.

- Her må lederne bare beholde fornuften. Det er stor modenhetsforskjell blant unge spillere, spesielt på guttesiden. Folk skal selv få lov til å velge. Det er nok forskjell på hvor bevisste lederne er når det gjelder dette, sier landslagssjefen.

I går gjestet han Norway Cup, og snakket med unge spillere på sletta. Selv har han aldri deltatt.

- Dette er et fantastisk flott tiltak. Det er viktig at unge gutter og jenter føler trygghet i et lag. Veldig mange av dem spiller fotball hovedsakelig for kameratskapet.