Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-kvalifisering Norge-Romania

Hareide dro til London for å optimalisere Eriksen. Lagerbäck dro dit for å starte hjernevaskingen av Norge

Åge Hareide og Lars Lagerbäck har begge et mål om å ta nasjonene de trener til EM 2020. Måten de jobber på kunne ikke vært mer forskjellig.

LANDSLAGSSJEFER: Åge Hareide skal lede Danmark mot Irland til uka. Lars Lagerbäck og Norge får besøk av Romania på Ullevaal. Foto: NTB scanpix
LANDSLAGSSJEFER: Åge Hareide skal lede Danmark mot Irland til uka. Lars Lagerbäck og Norge får besøk av Romania på Ullevaal. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge-Romania, Ullevaal stadion fredag 7. juni kl. 20.45
  • Danmark-Irland, Parken fredag 7. juni kl. 20.45

KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet): Åge Hareide reiser Europa rundt mellom landslagssamlingene, treffer spillerne i hverdagen, ser dem i kamp og spiser gjerne middag med dem om anledningen byr seg.

Han er pragmatikeren som mener personlige relasjoner en meget viktig del av trenerjobben.

LARS LAGERBÄCK HAR en stikk motsatt tilnærming. Mellom landslagssamlingene er han stort sett hjemme i Sverige der han holder seg oppdatert på spillernes form og utvikling via det profesjonelle kamp- og analyseverktøyet Wyscout.

Han er systematikeren som ikke tror på overdreven kontakt med spillerne.

LANDSLAGSSJEF: Åge Hareides Danmark møter Irland i København.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANDSLAGSSJEF: Åge Hareides Danmark møter Irland i København. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

DA ÅGE HAREIDE startet Danmark-jobben gikk den første reisen han tok til London. Han dro for å snakke med Danmarks største stjerne, Christian Eriksen. Han dro for å fortelle Tottenham-spilleren at han ønsket ham som hjerne og hjerte i laget, og at det var hans (Hareides) oppgave å sørge for å optimalisere Cristian Eriksens muligheter til å gjøre Danmark best mulig.

– Alle gode fotballag har en outstanding spiller, en som er mye bedre enn de andre, sier Åge Hareide. – Christian Eriksen er Danmarks outstanding spiller. De er min jobb som trener å sørge for at han er best mulig. Derfor dro jeg til London. Det var viktig for meg å høre hva Christian mente om måten Danmark skulle spille på.

LARS LAGERBÄCK DRO også til London. For å samle Norge. Ei uke før VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland i Belfast startet han det han gjerne liker å kalle hjernevask. En kollektiv repetisjonsøvelse som fortsatt pågår gjennom gjentatte repetisjoner – derav hjernevask – fordi filosofien, systemet og spillestilla trumfer alt.

Selv om enkelte spillere selvfølgelig er bedre og viktigere enn andre, ser ikke Lagerbäck det på den måten.

I Norge er det kollektivet som først og fremst gjelder.

– Jeg tror ikke på overdreven kontakt med spillerne, sier Lagerbäck. Vi (han og Per Joar Hansen) tar kontakt når vi behøver det. Og føler spillerne behov for å snakke med oss er det deres profesjonelle plikt å ta kontakt. Vi oppfordrer med dem til det om det er noe de lurer på.

ÅGE HAREIDE HAR hatt enorm suksess med sin tilnærming til spillet og hylles for sin væremåte og fotballsyn. For en nordmann i Danmark – der fotballen helst skal være det danskene kaller polert – er det knapt til å tro. Men han overbeviste dem da han valgte Flo-pasningen til å slå Polen 4–0 i Parken, kampen som ga Danmark momentum i VM-kvalifiseringen. Og fordi ingenting er skrevet i stein bruker han spillets mange variasjoner og muligheter, ser an motstanderne, ser an egne formspillere, og velger sin taktikk og kampplan ut fra tingenes tilstand der og da.

LARS LAGERBÄCK GJØR ikke det. Han spiller Lagerbäck-fotball hver gang. Det gjorde han med Sverige (sju sluttspill), det gjorde han i Nigeria (VM 2010) og det gjorde han på Island (EM 2016). Og det kommer han til å fortsette med så lenge han er i Norge.

Om vi møter Spania eller Malta, det spiller ingen rolle.

DANMARK TRAKK EN veldig mye enklere EM-gruppe enn Norge og vil være skuffet om de ikke kvalifiserer seg direkte til Euro 2020. De er tross alt nummer ti på FIFA-rankingen. Norge, som nummer 50 på rankingen, trakk gruppa fra helvete. Vi må slå Romania (25) hjemme for ikke å være ute av det etter bare tre kamper. Og hvis Åge Hareide tar Danmark til enda et sluttspill, han som ikke klarte det med Norge på to forsøk – og ni-sluttspill-mannen Lars Lagerbäck heller ikke klarer det på to forsøk med Norge, hva da?

Hva da med kulturen?

Hva da med ligastrukturen, kunstgressdebatten, alt mulig?

Ja, jeg vet det er en uting å sammenlikne epler og pærer.

Men likevel, hva bli konklusjonen da?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!