Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hareide frykter redselen

Landslaget ligger i mental hardtrening.

HOSLE (Dagbladet.no): Ett poeng etter to kamper i VM-kvalifiseringen har ikke gitt «nye Norge» den starten mange hadde håpet på, og tap mot Slovenia og Skottland vil bety at landslaget mer eller mindre kan gi opp å komme til Tyskland i 2006.

Akkurat dét vil ikke landslagssjef Åge Hareide tenke så mye på nå.

- Hva som skjer hvis vi ikke klarer poeng i de to neste kampene? Egentlig ikke noe mer dramatisk enn at vi da kun står med ett poeng. Og det ville i så fall være altfor dårlig, sier Hareide.

Og legger til:

- Men det er ikke sånn man går og forbereder seg på. Vi planlegger å vinne.

Aggressive skotter

Hareide er åpenbart litt redd for at en negativ tankegang skal slå rot i spillerne - at det låser seg, og at redselen for å feile blir større enn viljen til å vinne.

- Vi kan ikke bli redd oss selv, da vinner vi ikke fotballkamper. Det er lov å være offensiv i tankegangen uten å bli hovmodige. De to kampene vi skal ut i er oppgjør det er gode muligheter til å vinne, mener landslagssjefen.

Han har sett kampen Skottland-Slovenia på video, og forteller om et skotsk landslag som går knallhardt ut i håp om å skremme motstanderne.

- Men i sin iver avslører også skottene svakheter. Og det er disse vi skal utnytte, sier han.

Tommy og Martin?

Hareide jobber med et grunnriss av en førsteellever i hodet, men det er flere usikkerhetsmomenter. Ett av dem er hva som skjer hvis Vidar Riseth må kaste inn håndkleet, et annet er spissduellen.

Dessuten virker rollen som midtbanesjef lite avklart, med en formsvak Martin Andresen på et Stabæk i motbakke. Tommy Svindal Larsen, som gjør det bra i Tyskland for tida, er et klart alternativ.

- Tommy er kaptein på et Bundesligalag, og vil helt sikkert gjøre en bra jobb for oss. Men jeg utelukker heller ikke å bruke både Tommy og Martin fra start, sier Hareide.

Ser bak prestasjonene

Hareide forsøker imidlertid å hamre inn at de fleste uttaksproblemene han har, er positive.

- Jeg synes mye ser bra ut. André Bergdølmo er tilbake, John Arne Riise og Claus Lundekvam spiller på et høyt nivå, Erik Hagen er i form og Ardian Gashi full av pågangsmot.

Sistnevnte imponerte forøvrig stort på dagens trening.

- Det er viktig å påpeke at jeg ikke vært noe mindre bekymret hvis Norge hadde hatt fire poeng etter kampene mot Italia og Hviterussland - som vi faktisk var nære ved å få. Like viktig som resultatet mot Skottland er det at vi klarer å prestere på det nivået vi vet vi kan på vårt beste, sier Hareide.

PS! Godt humør og noen fine prestasjoner på treningen i dag. John Arne Riise scoret et fantastisk mål, men forlot kort tid etterpå banen med is på leggen. - Målet var så bra at han måtte kjøle seg ned litt, fleipet Frode Johnsen.

MOTIVERER: Åge Hareide er trygg på at spillerne skal være mentalt forberedt når de går ut på Hampden Park i Skottland lørdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media