Hareide har en Italia-plan

Hemmelighetsfull landslagssjef.

(Dagbladet.no): Åge Hareide sier han vil være «stjerneklar på at vi kan slå Italia». Han forteller at han i går, da han kom tilbake på hotellrommet sitt etter kampen på Costa Rica, satte opp et papir på veggen.

- Der sto det: Hva trenger vi mot Italia? sier Hareide.

Om han virkelig skrev det på veggen eller ei, er ikke så vesentlig. Det avgjørende er hvilke svar han har funnet på spørsmålet før dagens uttak til den viktige VM-kvalifiseringen lørdag om en drøy uke.

For selv om de fleste spørsmål Hareide fikk i dag om strategien mot Italia ble besvart med «Dere får se neste lørdag», måtte han forklare noen valg.

Årst framfor Sæternes

For eksempel hvorfor han valgte Tromsø Ole Martin Årst (4 tippeligamål) som spissalternativ framfor Bengt Sæternes (7 mål) fra Brann eller Austria Wien-spiss Sigurd Rushfeldt.

- Ole Martin har en større aksjonsradius. Bengt og Sigurd scorer kanskje mer og er mer typiske boks-spillere, mens Ole Martin skaper mer rom for de andre spillerne. Han er en type som tar med seg motstanderens midtstoppere på tur. Er det et sted Nesta og Cannavaro er gode, er det inne i boksen. Er det noe vi ønsker, er det å få flyttet minst en av dem ut av boksen.

Startspillere fra start?

IKKE SKREMT: - Jeg frykter ikke Italia, sa en offensiv Åge Hareide i dag. Han beneketer at Italia er et spesielt godt lag. - De er gode til å forsvare seg. Ellers er ikke spillet deres så grensesprengende, sier landslagssjefen. Foto: Scanpix
IKKE SKREMT: - Jeg frykter ikke Italia, sa en offensiv Åge Hareide i dag. Han beneketer at Italia er et spesielt godt lag. - De er gode til å forsvare seg. Ellers er ikke spillet deres så grensesprengende, sier landslagssjefen. Foto: Scanpix Vis mer

Marius Johnsen og Kristofer Hæstad debuterte på landslaget i går, og er med i Hareides tropp mot Italia. Selvsagt ble han spurt om de virkelig er aktuelle fra start mot Italia.

- Alle de 20 utespillerne i troppen er aktuelle i en startoppstilling. Vi vil vurdere fram mot kampen hvilke spillere som er i form. Kristofer Hæstad viste i går at han er i form, sier Hareide.

Gamsten må gre seg

En av veiene til norsk suksess neste lørdag er selvsagt dødballene. Men da må Morten Gamst Pedersen få mer sveis på hvordan han serverer ballene. Selv sier Gamsten at han skal justere dødballene 40 centimeter opp.

Hareide har et helt annet løsningsforslag:

- Morten Gamst Pedersen må gre håret nedover og rette blikket framover, sier Hareide og signaliserer at han er enig i Gamstens selvkritikk.

En anledning for Carew

Hareide sier han har tro på John Carew foran en stor anledning som kampen mot Italia. Carew har fortid fra italiensk fotball. Hareide har fått gode tilbakemeldinger på ham fra Tyrkia den siste tida.

- Jeg har en god følelse for John. Vi har fått gode rapporter fra Tyrkia.

- John Carew er skapt for store anledninger. Han er mer skapt for kamper mot Italia enn Moldova, og jeg tror selv han liker slike anledninger. Jeg tror John gleder seg, sier Hareide.

Vil ha Myhre i mål

Thomas Myhre har slitt med skader, og var ikke aktuell for spill i går.

- Thomas har en strekk i en muskel mellom ribbeina, og det gjør naturligvis veldig vondt, sier Hareide.

- Hvis ikke Myhre kan stå, står en av de to andre keeperne, så enkelt er det. Vi må konsentrere oss fullt om de spillerne som kan spille.

Hareide avviser at Thomas Myhre kunne bitt tennene sammen og spilt i går, dersom det var Italia og ikke Costa Rica som var på besøk.

- Nei, det hadde han ikke greid.

Glad Gattuso er ute

En mann Åge Hareide definitivt ikke vil savne, er den italienske midtbanekrigeren Gennaro Gattuso. Han har karantene mot Norge.

- Det betyr svært mye. Gattuso er vaktbikkje nummer én. Han samler opp veldig mye og setter igang spillet til Italia. Italienerne har masse «spesialarbeidere» på laget sitt. Gennaro har som sin spesialitet å kneble overganger, sier Hareide.

Gamst kan bli høyrekant

I går avsluttet venstrebeinte Morten Gamst Pedersen kampen som høyre kantspiller. Det er ikke umulig at han får den rollen fra start.

Dersom han ikke blir skadd mot AC Milan i kveld, er John Arne Riise tilbake på laget mot Italia. Han har med hell spilt venstre midtbane for Liverpool den siste tida.

Åge Hareide svarte ikke direkte på spørsmålet om hvorvidt dette blir løsningen fra start, men bekreftet at Riise har spilt bra på venstrekanten i Liverpool.

- Han har gjort det, sa Hareide.

Og smilte så lurt som en femåring som leker «tampen brenner».