- Hareide har klart å kvele debatten

Ved hjelp av mektige venner i NFF, VG og Aftenposten, mener Drillo.

(Dagbladet.no): Før holdt norsk toppfotball fokus på hurtig framdrift, timing, bevegelse og gjenvinning  - nå er det variasjon, å styre spillet, å våge å holde ballen i laget, tålmodighet og spill langs bakken som gjelder.

Slik skildrer tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen forskjellen mellom før og i norsk fotball. De nevnte ordene som brukes nå, mener han bare betyr én ting: mindre framdrift.

Men når gikk vi så fra da til nå? Da Åge Hareide ble landslagssjef, mener Drillo.

- Han mente at Norge hadde så gode spillere at vi kunne tillate oss å styre kampene mer, spille mer variert og underholdende, påpeker han i et åpent brev til TV 2.

- Yngre trenere har fulgt opp tenkemåten

Siden Hareides inntreden mener han det har skjedd endringer tenkemåten i norsk fotball.

- Yngre trenere, som har gjennomgått NFFs kurspakker, har fulgt opp denne måten å tenke på, beklager han.

Men minst like ille mener han det er at dette skiftet har fått gå så stille for seg.

STÅR FOR TO FORSKJELLIGE TING: Det mener Egil Olsen (t.v.) om han og nåværende landslagssjef Åge Hareide. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
STÅR FOR TO FORSKJELLIGE TING: Det mener Egil Olsen (t.v.) om han og nåværende landslagssjef Åge Hareide. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

- Åge Hareide har mektige venner i media og NFF, og har maktet å kvele det som burde være en helt avgjørende diskusjon rundt norsk fotballs fremtid, påpeker Olsen.

Overfor Dagbladet.no modererer trenerveteranen seg riktignok noe.

- Det er egentlig ikke meninga å kritisere Åge Hareide. Jeg er en av få som vil framdriftsrette fotballen enda mer, det er det som er mitt poeng. Åge mente vi hadde spillere som var gode nok til å spille variert og gjennom midten da han ble landslagssjef, og ville ha mer ballbesittelse enn tidligere. Det er en ærlig og grei programerklæring, som han forsåvidt har fulgt opp, sier han.

- Det er jeg som er sær

- Du skriver at Åge har kvalt fotballdebatten?

- Det er en feilformulering, Åge har ikke kvalt debatten i denne sammenhengen, ikke han personlig. Men jeg er overrasket over hvor snille media har vært etter at landslaget har spilt flere dårlige kamper på rad. Media var en viktig aktør for å få fjernet Nils Johan Semb, og kritiserte og dreit ut stilen både han og jeg sto for.

- Hvem er de mektige vennene til Hareide i media og NFF?

- VG og Aftenposten sto i spissen for å kvitte seg med Nils Johan, det er sikkert Truls Dæhli og Bertil Valderhaug (kommentatorer i henholdsvis VG og Aftenposten, red.anm.) ærlige nok til å innrømme. 

- Hareide har klart å kvele debatten

- Og i NFF?

- I NFF var det en diskusjon gjennom hele 90-tallet, og også etter 2000, om forskjellene mellom landslagsledelsen og utdanningsavdelingen (da Andreas Morisbak var sjef for NFFs utdanningsavdeling, red.anm.). Nå tror jeg ikke det er noen motsetninger lenger, sier Drillo.

- Mener du Hareide burde gått av etter den mislykkede EM-kvaliken?

- Det har jeg ikke bakgrunn for å si noe om, jeg husker han uttalte at han skulle gjøre det om Norge ikke gikk til EM. Men jeg har sett det norske landslaget spille bra kamper under Åge også, helt etter mitt hjerte. Jeg er tilhenger av en mer gjennombruddshissig fotball enn ham og stort sett alle trenerne i Norge. Så det er jeg som er sær, ikke Åge.

- Kastet ikke nøkkel på historiens skraphaug

Drillo skriver i brevet at han i 1998 mente at graden av framdrift kunne økes ytterligere, for å beholde og forsterke et lagtaktisk fortrinn.

- Ti år senere er det bare å konstatere at det ikke har skjedd, og at Norge har kastet denne nøkkelen på historiens skraphaug, mener han.

Hareides assistenttrener på landslaget, Ola By Rise, mener derimot at de ikke har bidratt til å kaste noen nøkkel på noen skraphaug.

- Nei. På de aller fleste punkter er vi og de fleste andre norske trenere enige med Drillo. Forskjellen ligger i om man alltid skal gå hurtig framover, eller om man bør se an mulighetene mer fra situasjon til situasjon, sier han til Dagbladet.no.

- Samtidig er det sånn at det som var gangbar mynt for ti år siden, ikke nødvendigvis er det i dag. Men vi er fortsatt et godt kontringslag, det påpekte blant andre Kroatias landslagssjef Slaven Bilic før vi møtte dem i fjor. Framdrift er fortsatt viktig for det norske fotballandslaget, understreker tidligere landslagskeeper By Rise.

Når det gjelder Tippeligaen, er han likevel enig i at noen lag blir for lite framoverrettede.

- Hvis vi ser på Tippeligaen, er jeg enig med Drillo i at en del lag ikke greier å ta mulighetene når de byr seg. Men her går det samtidig et skille mellom intensjon og praksis, understreker By Rise.

- Tenker du da blant andre på ditt gamle klubblag, Rosenborg?

- Som tidligere RBK-trener vil jeg ikke uttale meg spesielt om dem. Og uansett vil jeg ikke gjøre som Drillo, og kritisere andre trenere ganske så krast, svarer By Rise, men understreker samtidig at han både Hareide og han er åpne for debatt.