Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget

Hareide krevde «stake» av spillerne. Lagerbäck vil ha «jävlar anamma»

Mener norske fotballspillere må ta fram råskap.

TILBAKE I MANESJEN: Lars Lagerbäck forbereder Norges landskamper mot Tsjekkia og Norge i juni. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
TILBAKE I MANESJEN: Lars Lagerbäck forbereder Norges landskamper mot Tsjekkia og Norge i juni. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Landslagstrener Lars Lagerbäck (68) mener norske fotballspillere er for snille. Nå vil han at det skal sprute ild ut av øynene på spillerne.

- Vi må få inn «jävlar anamma», sier Lagerbäck, før han henter seg inn med et smil:

- Det er et svensk banneord, så ikke siter meg på det.

«Jävlar anamma» handler om det Åge Hareide kalte for «stake» da han kom inn som landslagstrener i 2003. Gutter må framstå som menn. Det må trykkes til. Her skal det for pokker ikke tapes en duell. Lag som ikke taper dueller, taper heller ikke fotballkamper.

Blottet for nerve

- Alle må se seg i speilet. Det gjelder både ledere og spillere, hvis de vil være med på landslaget. Du må stå fram. Ellers lykkes du ikke på et internasjonalt nivå, sier Lagerbäck.

EKSTRENER: Åge Hareide trente Norge fra 2003 til 2008. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
EKSTRENER: Åge Hareide trente Norge fra 2003 til 2008. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

Landslagstreneren var tilbake i manesjen i går, da han presenterte troppen til kampene mot Tsjekkia (10. juni) og Sverige (13. juni). Den første kampen er kvalifisering til VM-sluttspillet i Russland neste år. Der er Norge allerede hektet av. Den andre kampen er et privat møte med Söta Bror.

Sånn sett kan oppgjørene virke blottet for nerve. Men for Lagerbäck handler det om å se framganger. Hans første erfaring med Norge - 0-2-tapet for Nord-Irland 26. mars - ga svar. Laget mangler selvtillit, laget har for lite muskler - og holdningene til duellspillet er slappe.

- Generelt er det litt for snilt. Også i klubblagene er det for få spillere som står fram og dominerer. Men jeg vil trekke fram Tore Reginiussen i Rosenborg. Han er aktiv med hele kroppsspråket. Han dominerer. Vi må få fram flere slike spillere på landslaget, påpeker Lagerbäck.

Ærlig

Han var ærlig på pressekonferansen på Ullevaal stadion i går. Norge er nummer 86 på FIFA-rankingen. Her nytter det ikke å sminke liket. Samtidig ser svensken muligheter.

- Organiserer du laget riktig, vil du få et høyt lavestenivå. Spillerne vet hva de skal gjøre.

Han illustrerer:

- Mot Nord-Irland var vi passive i forsvarsspillet. Skal vi spille med et soneforsvar, må nærmeste spiller løpe fram og presse. Du kan ikke stå og vente til pasningen blir slått. Du må lese spillet, hele tida være aktiv. På det andre målet sto spesielt to spillere og bare kikket på.

Norge møter et Tsjekkia som fortsatt slåss om andreplassen i gruppe C, bak Tyskland. Det kan gi mulighet for VM-sluttspill.

Fire debutanter

Blant de 24 spillerne som ble tatt ut i går, var det fire debutanter. Den største overraskelsen var Hearts-spissen Bjørn Maars Johnsen, som landslagstreneren bare har sett på video.

195 centimeter Johnsen - med ei fortid i blant annet Vålerenga og Tønsberg - kommer inn i skadefraværet til Joshua King.

- Han har mange assist og har scoret en del mål, spesielt da han var i Bulgaria (Litex Lovetj). Det er en stor og sterk spiss, og han liker å bli involvert i spillet. I en kamp mot Celtic jobbet han også bra bakover, sier Lagerbäck.

Han samler troppen i Sandvika utenfor Oslo førstkommende mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!