Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hareide kritisk til det nye EM-oppsettet

Skal spille tre kamper på hjemmebane i København, mens andre lag må reise over flere tidssoner. Det får den rutinerte treneren til å reagere.

KRITISK: Åge Hareide vil ikke ha hjemmebanefordelen neste års EM gir ham og Danmark.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Åge Hareide vil ikke ha hjemmebanefordelen neste års EM gir ham og Danmark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Danskene har alt lagt til rette foran neste års EM. Det nye oppsettet, som Hareide selv ikke er noen stor fan av, gjør at de skal spille minst tre kamper på hjemmebane.

Det gir en fordel, noe man ikke skal kunne ha i fotballen, påpeker han.

– Vi har en enorm fordel. Jeg tror ikke vi får se dette konseptet flere ganger, for det er urettferdig, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Tidsforskjell det største problemet

Selv om danskene nyter en fordel av dette, skjønner han frustrasjonen som brer seg i andre lags leire.

– Jeg har snakket med flere andre lag hvor de må forflytte seg mye, hvor det også er tidsforskjeller involvert. Det byr på mange utfordringer. De fleste må reise, og det er blant annet en nasjon som må fly til og fra Baku i Aserbajdsjan.

– Sveitserne må dit to ganger, og skal fly fra Roma. Da er det to til tre timers tidsforskjell, forteller Hareide, som stiller flere spørsmål rundt konseptet.

– Hvor skal man bo? Baku er også en håpløs plass. Tribunen er en mil fra banen også, men siden de er en del av UEFA blir det sånn.

Kunne fungert

Hareide mener konseptet kunne vært levbart om man hadde holdt seg til ett område av Europa.

– Vest-Europa. Da hadde det gått an, for distansene er kortere. Distansen fra Amsterdam til München og Glasgow til London går fint. Vi fløy tross alt to og en halv time fra basen vår i Moskva under VM i Russland i fjor, fastslår han.

– Det er tidsforskjellen som er hovedproblemet, legger han til.

For selv om han ser på det hele som urettferdig, er ikke treneren i tvil om at de må bruke dette til sin fordel til sommeren.

– Det er klart at vi må utnytte at vi kan være i Danmark i kjente omgivelser og forberede oss der. Danskene trives i eget land, så vi får håpe på godt vær, sier Hareide, som ser for seg komplett fotballfeber i København under mesterskapet.

– Hva synes du selv om formatet?

– Det beste er når mesterskap går i ett eller to land, sier Hareide.

Danskens gruppe består av Belgia, Russland og Finland.