Danmark i fotball-VM

Hareide og Eriksen snakker ut etter VM-drama

Avgjort etter ekstraomganger og straffesparkkonkurranse.

Åge Hareide og hans Danmark kjempet gjennom 120 minutter, men måtte se seg slått etter straffeapFoto: AP / Martin Meissner
Åge Hareide og hans Danmark kjempet gjennom 120 minutter, men måtte se seg slått etter straffeapFoto: AP / Martin Meissner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Kroatia - Danmark 1-1 (0-0)

NIZJNIJ NOVGOROD / OSLO (Dagbladet): Danmark tok ledelsen før minuttet var spilt, og Kroatia svarte bare tre minutter seinere.

Deretter fulgte 116 målløse minutter. Det måtte ekstraomganger og straffesparkkonkurranse til for å skille danskene og kroatene. Og det var Danmark og Christian Eriksen som åpnet fra krittmerket.

Danmarks store stjerne bommet og innledet det som skulle bli en svak straffesparkkonkurranse av danskene. Også Nicolai Jørgensen og Lasse Schöne bommet. Da hjalp det lite at Kasper Schmeichel vartet opp med to redninger.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er ikke gøy. Jeg er tom for ord. Vi hadde fortjent å vinne. Vi hadde de største sjansene og var klart bedre, sa en svært skuffet keeper etter kampen.

Mens danskene fortvilet, jublet Kroatias spillere, trener og supportere hemningsløst. De er videre til kvartfinalen.

Vil hjemsøkes av missen

En av syndebukkene fra straffesparkkonkurransen var lagets største stjerne, Christian Eriksen. Overfor Danmarks Radio forteller profilen at missen trolig vil hjemsøke ham.

- Det eneste man tenker på, er at den ballen skal i mål, slik at man kan drømme videre. Det var i hvert fall det jeg tenkte på, men det lyktes ikke for meg, sier han og følger opp.

- Når jeg lukker øynene, kommer jeg nok til å se for meg målvakten som redder ballen. Det vil nok forbli slik i en stund framover.

Etter det bitre tapet forteller Eriksen at det finnes verre måter å ryke på.

- Jeg vet ikke helt om det skjedde på verst tenkelig måte. Om vi hadde blitt rundspilt, ville det nok vært verre. Men det ble vi overhodet ikke, resonnerer han.

Hareides ord

Skuffelsen er naturligvis stor for lagets norske trener, Åge Hareide. Og på en pressekonferanse etter kampen avslører han hva han sa til spillerne sine etter kampen.

- Jeg har fortalt spillerne at jeg er stolt av deres innsats og den måten de har fulgt planen på fra kamp til kamp. De har fulgt min plan til punkt og prikke, sier Hareide på pressekonferansen etter det bitre tapet ifølge NTB.

64-åringen tar spillerne sine i forsvar og røper at de har trent på straffespark, men sier at det er umulig å trene på det presset som oppstår i en avgjørende VM-kamp.

- Kasper har gjort alt for at vi skulle vinne. Både i ekstraomgangene og i straffesparkkonkurransen. De tre som bommet, er normalt veldig sikre. Det er fotballens brutalitet, sier Hareide

Pangåpning

Kroatia mot Danmark åpnet «in medias res». I hvert fall føltes det slik for publikum, som allerede etter 57 sekunder kunne bryte ut i full jubel.

I hvert fall den danske delen av de frammøtte på stadion i Nizjnij Novgorod. Et langt innkast endte opp i beina til Thomas Delaney, som spilte videre til Mathias Jørgensen. Forsvarsspilleren fikk avsluttet og i forsøket på å redde, klarte Neven Subasic å rote ballen inn i eget mål.

Det var den raskeste scoringen i årets VM, og en drømmestart for Åge Hareide og Danmark.

Programleder: Øyvind Godø / Video: Stian Pedersen Vis mer Vis mer Vis mer

Kroatia svarte

Gleden av å være i ledelsen i en åttendedelsfinale i et VM-sluttspill ble imidlertid kortvarig. For allerede før fire minutter var spilt sørget Mario Mandzukic for balanse i regnskapet.

Danskene rotet det til for seg selv da en klarering ble banket rett i hodet på Andreas Christensen. Ballen gikk tilbake mot Danmark mål og rett i beina til tankspissen.

Fra kort hold banket Mandzukic inn utlikningen bak Kasper Schmeichel. Det var bare den andre gangen i VM-historien at begge lag har scoret innen fire minutter.

- Dette mesterskapet er helt spinnvilt og helt fantastisk, skrev Gary Lineker etter den innholdsrike åpningen på kampen.

Store sjanser

Resten av omgang bydde ikke på flere mål, men var likevel stappet med underholdning.

Begge lag hadde muligheter til å igjen vippe kampen i sin favør, men når sjansen kom klarte de ikke å være kald nok i avslutningsøyeblikket.

Etter 26 minutter spilte Christian Eriksen gjennom Martin Braithwaite, men under press klarte han ikke å få ballen forbi Subasic. Tre minutter seinere brant Ivan Perisic en kjempesjanse i andre enden av banen. Også Dejan Lovren og Eriksen var nære scoring, men stillingen fra fire minutter ut i kampen holdt seg helt til pause.

40 000

Andre omgang ble en tett, jevn og intensiv kamp for å stikke av med seieren og en billett til kvartfinalen.

Forrige gang Danmark kom så langt var for 20 år siden under VM i Frankrike. Kroatia kom til semifinalen i samme mesterskap, men har siden ikke nådd lenger enn åttedelsfinalene.

Danmark var best den første halvtime av andre omgang, og kom til flere sjanser. Det var likevel en unøyaktighet og manglende evne til å beholde roen i avgjørende situasjoner som hindret danskene fra å få uttelling.

På tampen av kampen la Kroatia et stort press på det danske forsvaret, men de 40 081 oppmøtte fikk ikke servert en ny scoring, og det gikk til ekstraomganger.

God Sisto

Før lagene igjen gikk ut på gresset, holdt Hareide en lidenskapelig tale til de danske spillerne. Også Kasper Schmeichel pisket opp stemningen, og det var et heltent Danmark som startet første ekstraomgang i Nizjnij Novgorod.

Igjen maktet de å skape flere halvgode muligheter, uten å ordentlig true Kroatias bakre rekker.

I starten av andre ekstraomgang kastet Hareide Pione Sisto inn på banen. Han markerte seg umiddelbart med sine friske bein. Første sendte han Nicolai Jørgensen gjennom med en stikker. Deretter prøvde han å gjøre det selv. Kantspilleren dro seg inn i banen og fikk avsluttet, men ballen gikk et lite stykke til side for mål.

- Sisto er «man of the match», kommenterte tidligere Chelsea-spiller og BBC-kommentator, Pat Nevin, syrlig. Kampen var ingen høydare etter den eksplosive starten, og mange ropte etter at lagene skulle risikere mer.

Schmeichel reddet straffe

Fem minutter før full tid etter ekstraomganger havnet Danmark i en marerittsituasjon. Luka Modric spilte gjennom Ante Rebic med en genial pasning. Han rundet Schmeichel, men før han fikk avsluttet ble han felt av Jørgensen.

Dommeren pekte på straffemerket og vinket bort alle danske protester. Reprisene viste at midtstopperen aldri var i nærheten av å treffe ballen, og Modric stilte seg opp for å ta straffesparket.

Men stjernespilleren bommet.

Straffen var svak og Schmeicel kastet seg riktig vei. På tribunen jublet pappa Peter hemningsløst. Keeperen gikk langt ut fra strek da straffen ble tatt, men dommeren overså det regelbruddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer