Hareide på sitt beste da han gjorde pressekonferansen til et verbalt grisehus

Åge Hareide er ofte god når han er målrettet sint. Og desidert best når han dagen før kamp er rasende.

MALMØ (Dagbladet): - De spilte som griser, var Malmö-keeper Johan Wilands oppsummering av Celtics fysiske fotball etter forrige ukes 2-3-tap på Parkhead i Glasgow.

I dag ville skotske journalister vite hva Åge Hareide mener om sin egen målvakts karakteristikk av de skotske spillerne.

Og det fikk de. Til gagns. Sammen med en leksjon i språk og det lingvistiske faktum at det som betyr én ting på et gitt språk, nødvendigvis ikke betyr det samme på et annet.

For Wiland kalte ikke Celtic-spillerne for firbeinte gryntedyr med ulekre spisevaner og en altfor stor nese midt i trynet - han sa bare som vi ofte gjør i denne delen av verden, at de spilte som det.

Underforstått; de spilte ufint.

De kravler ikke rundt i møkka på alle fire og er stygge å se på.

- Det er sånne ting som gjør meg forbannet og som fører til at jeg mister respekten for journalister og det som settes på trykk, raste Åge Hareide.

- Dere kan jo ikke bare ta et ord fra et gitt språk - enten det er svensk, norsk, spansk, tysk eller hva som helst - oversette det, og tro at betydningen er nøyaktig den samme som på deres eget språk.

For det er det selvfølgelig ikke.

- Vis respekt for språkene og landene dere reiser til, fortsatte Hareide.

Denne gangen var det ikke «enten er dere med oss eller mot oss» til svensk presse. Denne gangen var det «oss mot dem», og tida var igjen inne for å fyre opp omgivelsene og egne fans gjennom målrettede angrep på angriperne utenfra.

Som en retningsbestemt eksplosjon. Og han er god på det, Åge Hareide, fordi det faktisk ser ut som han mener det akkurat så inderlig som han leverer det.

Kan hende han gjør det også.

I hvert fall dagen før en kamp som handler om rundt 200 millioner kroner.

- Ja, gris betyr gris på vårt språk også, men å spille som en gris betyr noe annet. Det betyr å spille dirty. Og det har en helt annen mening. Min keeper sa aldri at Celtic-spillerne er griser. Og fra folk som bruker f-ordet i stort sett hver setning som uttales er det spesielt å høre vi blir kritisert for å ha sagt at et lag spiller grisete.

- Det gjør meg forbannet.

Åge Hareide sa også at Celtic-spillerne virket slitne mot slutten av den første kampen i Glasgow. Det ville også de skotske journalistene ha en forklaring på. Og det fikk de på følgende måte uten bruk av verken p... eller f-ordet:

- Jeg sa det fordi de var slitne. Og det står jeg for, sa Åge Hareide.

• Malmö-Celtic spilles 20.45 tirsdag kveld.