Hareide savner en forsvarssjef

Skal lete etter den nye Henning Berg.

DAKAR (Dagbladet.no): Dagen etter 1-2 for Senegal - vårt femte tap på rad - er det spesielt én ting landslagssjef Åge Hareide er opptatt av.

Han savner en spiller som er sjef i forsvar.

Gårsdagens to baklengsmål kom begge etter slurv og dårlig kommunikasjon i den bakre fireren.

- Nå må vi skape en defensiv trygghet i laget. Vi må finne noen som kan lede forsvaret vårt, en som kan ta kommandoen og styre de tre andre, sier Hareide og trekker fram Lyn-trener og tidligere landslagskaptein Henning Berg (100 landskamper) som en slik type.

Håper på Hangeland

Landslagssjefen mener at Erik Hagen og Brede Hangeland var ruskete mot Senegal. Han ønsker ikke si noe om hvem som kan være den forsvarssjefen han ser etter, men utelukker ikke et comeback for Claus Lundekvam.

Og han er også raskt til å legge til at også Hagen og Hangeland kan fortsette som partnere. De to har til sammen 37 landskamper, men har ikke spilt så mange ganger sammen.

- Vi må ikke svartmale situasjonen. Erik og Brede har spilt godt sammen tidligere, og husk at vi bare hadde én trening før Senegal-kampen, sier Hareide.

FRUSTRERT SJEF: Åge Hareide håper en ny forsvarskjempe, som Henning Berg var for Norge fram til 2004.
FRUSTRERT SJEF: Åge Hareide håper en ny forsvarskjempe, som Henning Berg var for Norge fram til 2004. Vis mer

Men ingen av dem er en klassisk ledertype, og det trengs i et forsvar selv om Thomas Myhre styrer mye fra keeperplassen.

- Kan ikke trylle

Hareide gleder seg til den norske serien starter igjen, og skal i tida framover se mange aktuelle spillere i både inn- og utland.

- Er det mange nye spillere som er aktuelle?

- Vi kan ikke trylle fram nye spillere, men jeg har fått en rapport fra Hallvar Thoresen på de U21-gutta som var gode mot England, sier han til Dagbladet.no.

Noe av det viktigste for ham framover er å finne de spillerne som er i best form. Det holder ikke ha et fint navn og å være god på papiret.

- Derfor må vi forberede oss grundig, og skaffe oss den totale oversikten. Jeg reiser snart ned på La Manga for å treffe Tippeliga-klubber der, og kommer også til å reise rundt i Norge. Da får vi sett hvordan de jobber og gitt synspunkter på de som er inne hos oss, sier Hareide.

Håper på Brede

I vinter har Brede Hangeland hatt seriepause i København. Hareide håper derfor at formen hans bare skal bli bedre og bedre når serien starter opp igjen i Danmark.

- Jeg håper Brede kan vokse seg inn i sjefsrollen etter hvert, sier Åge Hareide.

Hangeland er enig med sjefen om at slurvet må bort, for allerede i august starter EM-kvaliken.

- Spesielt i 1. omgang var vi dårlig kollektivt i forsvaret, sier han til Dagbladet.no.

Må få vinnerfølelsen tilbake

Etter pause ble FCK-stopperen og Erik Hagen erstattet med Start-duoen Bård Borgersen og Atle Roar Håland.

- Vi kunne nok unngått en del av problemene ved å være mer kompakte, forklarer Hangeland.

- Nå må vi bruke de neste treningskampene til å få den gode vinnerfølelsen igjen. Den følelsen må vi han når alvoret starter.

Til helga spiller Hangelands København mot erkerival Brøndby i cupen. Uka etter starter serien igjen, og også da venter Brøndby.

- Jeg trives veldig godt i både byen og klubben. Ambisjonene våre er selvfølgelig å forbli på toppen av tabellen.

• Din kommentar: Hva er Hareides største problem på landslaget?

RUFSETE: Brede Hangeland imponerte ikke mot Senegal, men Hareide har ikke gitt opp FCK-stopperen.