Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hareide slakter talentsatsingen

Bare elleve juniorspillere tas opp i Tippeliga-stallene foran 2007-sesongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er veldig lite. Jeg har alltid vært opptatt av å ha juniorspillere i A-stallene, sier landslagssjef Åge Hareide.

Han får støtte fra avtroppende toppfotballsjef Roald Bruun-Hanssen og nytilsatt U21-trener Øystein Gåre. Trioen er bekymret over bruken av antall utlendinger på bekostning av norske stortalenter.

- Tallet er betenkelig lavt. Det burde vært flere juniorer som får sjansen til å ta steget opp. Klubbene burde våge å slippe til flere unggutter, sier Bruun-Hansen til NTB.

U21-trener Gåre ber klubbene bli flinkere i talentarbeidet.

- Vi kan ikke ha 3. divisjon som kamparena. Det blir for dårlig. Klubbene må være mer langsiktig. Det er ikke heldig for talentutviklingen at enkelte klubber henter inn middelmådige utlendinger i stedet, sier Gåre.

Åge Hareide har aldri vært redd for å slippe unge talenter til. Landslagssjefen er bekymret over at rundt 120 av spillerne i eliteserien har utenlandsk pass. Kun 50 av 340 spillere er under 21 år. Få av disse fikk rikelig med spilletid i 2006-sesongen.
Må spille
- Vi må ikke bli oversvømt av spillere fra andre kontinent. Våre egne talenter som er gode nok bør få muligheten til å spille. Jeg har brukt mange unge spillere i mine klubblag. Du blir ikke god av å se fotball, du må spille fotball for å få erfaring, sier Hareide til NTB.

Kun fem av 14 eliteserielag tar opp spillere fra juniorstallen.

- Jeg skjønner ikke alltid hvordan klubblagene tenker. Det virker noen ganger som om de kjøper utlendinger for å ha dem på benken, og det er spillere som ikke tilfører noe som helst. På gutte- og U-landslag henger Norge med, men vi havner etter på seniornivå. De beste talentene ute i Europa får i større grad sjansen på toppnivå, fortsetter landslagssjefen.

Bruun-Hanssen overtar som sportssjef i Brann, en klubb som har sluppet til unggutter som Håkon Opdal, Erlend Hanstveit og Petter Vaagan Moen.

VIL HA FLERE TALENTER OPP: Landslagssjef Åge Hareide mener klubbene satser for lite på talenter. Foto: SCANPIX
VIL HA FLERE TALENTER OPP: Landslagssjef Åge Hareide mener klubbene satser for lite på talenter. Foto: SCANPIX Vis mer

- En av årsakene er kortsiktige resultatbehov, der klubbene tvinges til å handle etablerte utlendinger i kampen mot nedrykk, mener Bruun-Hanssen.


Skryter av Lyn
Åge Hareide og Øystein Gåre er samstemt. Lyn er flinkest på å la talentene slippe til på A-laget. 

- Henning Berg har gjort en kjempejobb med unggutta i Lyn. Han våger å gi unge spillere sjansen. Han ser tidlig hvem som vil bli gode, sier landslagssjef Åge Hareide.

Og får full støtte fra U21-trener Øystein Gåre. 

- Kim André Madsen var stopper på G16 i fjor og har nå fått muligheten som stopper på Lyns A-lag. Det er kjempeflott av Lyn å tilby ham kontrakt. Du ser en spiller som har blomstret når han først har fått sjansen. Lyn har vært flinke, blant annet i sitt samarbeid med NTG, sier Gåre.

(NTB)


Debatt
Satser klubbene i Tippeligaen for lite på egne talenter?

image: Hareide slakter talentsatsingen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!