TRENER OG SPILLER: Arild Stavrum har skrevet boka om Åge Hareide. Her feirer de ligagull med Helsingborg i 1999. Foto: Annette Friberg/SCANPIX
TRENER OG SPILLER: Arild Stavrum har skrevet boka om Åge Hareide. Her feirer de ligagull med Helsingborg i 1999. Foto: Annette Friberg/SCANPIXVis mer

Åge Hareides «Et fotballiv»

Hareide tok grep etter regelbrudd: Ga el-straff og tvang spiller til å nikke steinharde baller

Tidligere Molde-spiller Arild Stavrum har skrevet boka om Åge Hareide (65). Der kommer det fram mange historier om Danmark-treneren.

Snart kommer boka om Åge Hareide, «Et fotballiv», ført i pennen av tidligere elev Arild Stavrum (46). Stavrum spilte under Hareide både i Molde og svenske Helsingborg, og deler derfor gjennom boka noen av sine egne erfaringer med å ha 65-åringen - nå dansk landslagssjef - som trener.

Han drar også fram noen minneverdige episoder. Under kapittelet «En grusom og uvanlig straff», beskriver Stavrum en episode der noen av Molde-gutta på treningsleir i 1995 måtte finne på noe.

BIOGRAFI: Boka er skrevet av Arild Stavrum. Foto: Kagge Forlag
BIOGRAFI: Boka er skrevet av Arild Stavrum. Foto: Kagge Forlag Vis mer

Det kommer fram at Hareide praktiserte frihet under ansvar, men gjorde det klart at det ikke var lov til å feste. Likevel snek fire av gutta seg ut til byen for å ta en øl.

«Kanskje to, men ikke mer. Slikt selvbedrag forsvinner fort. Det ble full fest, men ikke verre enn at vi snek oss uoppdaget inn på hotellet igjen. Trodde vi,» skriver Stavrum.

TIDLIGERE MOLDE-SPILLER: Tor Gunnar Johnsen, her i aksjon for Odd Grenland i 2000. Foto: Ørn Borgen/NTB Scanpix
TIDLIGERE MOLDE-SPILLER: Tor Gunnar Johnsen, her i aksjon for Odd Grenland i 2000. Foto: Ørn Borgen/NTB Scanpix Vis mer

Straffen

Blant de deltakende var Tor Gunnar Johnsen. Han var skadet, men fikk behandling av fysioterapeuten, med akupunkturnåler med strøm i, i låret. Stavrum beskriver at Johnsen sovnet. Hareide skal så ha sneket seg innpå ham, tok strømapparatet og satte det på full styrke.

Johnsen, som for øvrig er faren til Ajax-spiller Dennis Johnsen, husker episoden når Dagbladet tar kontakt:

- Jeg husker at jeg lå på ei solseng ved bassenget og fikk behandling. Jeg lå og småduppet, så ble det plutselig veldig varmt i lysken, der jeg fikk behandling. Det er nok ikke farlig, men jeg husker det gjorde veldig vondt, flirer Johnsen.

Da skjønte firkløveret at de var avslørt. Stavrum, Johnsen og de to andre skulle få sin straff. Men først etter fullført trening ba Hareide dem bli igjen.

Skal lese

«Han tok med seg tre baller og en ballpumpe. Han pumpet opp ballene til de var harde som steiner og gjorde seg klar til å slå innlegg. «Og det er bare lov å heade,» skal Hareide ha sagt.

- Det ga selvfølgelig litt ekstra skallebank, men det var jo en artig straff. Også er det jo typisk Åge, da. Vi måtte gjennomføre det, så var vi ferdig med det, sier Johnsen til Dagbladet.

Den tidligere Molde- og Rosenborg-spilleren hadde ikke lest boka mandag formiddag, men legger ikke skjul på at det er noe han gleder seg til.

- Jeg tipper det er noen historier oss i mellom som ikke er nevnt også, som kanskje burde det. Så er det noen som ikke burde være med i boka, sier Johnsen.

- Hva slags episoder er det?

- Det kunne fort blitt førstesideoppslag. Men det er ikke noen alvorlige ting, flirer Johnsen.

Slo Barcelona i bakrus

Åge Hareide ble trener for svenske Helsingborg i 2012. Det var ikke et langvarig opphold, men 65-åringen rakk å hente Stavrum - og bli seriemester i 1999. Stavrum forteller om en minneverdig tur til Spania i 1998.

Helsingborg hadde nettopp misset sjansen til å bli seriemester i Sverige etter et vondt tap mot Häcken. AIK tok ligagullet. Stavrum beskriver at Hareide kom med beskjeden på en felles middag etter tapet. To korte setninger:

«I morgen reiser vi til Spania. Om to dager skal vi spille treningskamp mot Barcelona,» sa Hareide.

Det beskrives at lysten på å reise til Spania ikke var spesielt stor. Spillerne var skuffet etter å ha tapt seriegullet. Stemingen var relativt trykket. En gjeng ble igjen etter middagen ute, og bestilte noen flasker Rioja. Og det ble noen til.

Dagen etter slo de Barcelona, med stjerner som Patrick Kluivert og Sergi på banen og Louis van Gaal og Jose Mourinho på trenerbenken, hele 2-0. I bakrus. Etter det man kan forstå etter å ha lest boka, er det usikkert om Hareide visste hva spillerne var ute på kvelden i forveien.

Dagbladet har vært i kontakt med forfatter Arild Stavrum, som ikke ønsker å kommentere boka før lanseringen tirsdag. Dagbladet har prøvd å komme i kontakt med Åge Hareide om den nye boka, men uten hell.