Fotball-EM

Hareide ut mot Pride-markeringer

Åge Hareide (67) mener at Pride og andre markeringer ikke hører hjemme i idretten.

HENGER IKKE SAMMEN: Åge Hareide mener idrett og politikk ikke henger sammen. Foto: Carina Johansen / NTB
HENGER IKKE SAMMEN: Åge Hareide mener idrett og politikk ikke henger sammen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

- Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som Pride er, sier han videre til avisa, sier Åge Hareide til Adresseavisen torsdag formiddag.

Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er ok, men ikke bruk idretten til det, påpeker RBK-sjefen til avisa.

- De trenger ikke gå inn på vår arena. Det er ikke nødvendig, hos oss har det aldri vært en diskusjon, sier han videre.

Det har skapt sterke reaksjoner etter UEFAs avgjørelse om å nekte bruk av regnbuelys på Allianz Arena, i forbindelse med onsdagens EM- kamp mellom Tyskland og Ungarn.

REGBUENS FARGER: Allianz Arena i regnbuens farger før EM-kampen torsdag. Foto: AP/NTB
REGBUENS FARGER: Allianz Arena i regnbuens farger før EM-kampen torsdag. Foto: AP/NTB Vis mer

Bakgrunnen for at lokale myndigheter i München ønsket å markere er at Ungarns folkevalgte har vedtatt et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

Dette har derimot UEFA satt foten ned for, fordi de anser det som en politisk markering.

Akkurat den avgjørelsen kan Hareide stille seg bak, han mener idretten bør bli helt ren fra politikk.

- Skal ta en prat med Hareide

Rosenborgs styreleder, Ivar Koteng, sier til TV 2 at han skal ta en prat med Hareide om temaet.

– Vi tror det er smart i et samfunnslag som vi representerer, at vi kan bidra til at behovet for pride blir mindre og mindre. Samfunnet har behov for å rydde opp i eventuelle mangler i likeverd, og da kan idretten være et fint redskap, sier Koteng til kanalen.

Uttalelsene til Hareide har også skapt sterke reaksjoner i sosiale medier.

- En plass for alle mennesker

Åge Hareide påpeker at idretten er en plass for alle mennesker, og at han aldri har hatt noe problem med det. Han er opptatt av mangfold.

- Folk som går inn i en garderobe, om du er fattig eller rik, mørk eller lys, hvilken legning du har. Det er det ingen som spør om når du kommer inn. Vi spør om du er glad i å spille fotball, sier Hareide videre til avisa.

PRIDE: En banestormer kom seg inn på Allianz Arena . Video: @berger_pj / Twitterz Vis mer

Norge protesterte i brevs form mot Det europeiske fotballforbundet (Uefa) som sa nei til å lyse opp arenaen i München i regnbuefarger under EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn.

Både forbundstopper og flere profilerte spillere har reagert kraftig på Uefas avgjørelse. Én av Norges beste kvinnespillere, Caroline Graham Hansen uttalte at Uefa bør skamme seg, til blant annet VG, mens flere har endret profilbilder i sosiale medier til regnbuens farger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer