TIL VM: Åge Hareide kastes i været etter at Danmark sikret VM-spill ved å vinne 5-1 mot Irland. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Danmark / NTB scanpix
TIL VM: Åge Hareide kastes i været etter at Danmark sikret VM-spill ved å vinne 5-1 mot Irland. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Danmark / NTB scanpixVis mer

Åge Hareides fotballår 2017

Hareides danske jubelår:
- Alt snudde i den kampen

Åge Hareide avslutter 2017 med en status som ligner en dansk fotballfrelser. - Det kunne ikke gått så mye bedre, sier nordmannen om jubelåret.

Den danske landslagssjefen avsluttet landslagssesongen med å føre Danmark til neste års VM-sluttspill i Russland etter seier i omspillskampene mot Irland. Ikke rart Hareide omtales i svært positive ordelag hos nabofolket i sør.

Ved inngangen til 2017 var situasjonen en ganske annen. Danmark var da på hæla i kampen om en VM-billett, og det murret rundt Hareides innsats som landslagssjef. Ni kamper senere (alle uten tap) er stemningen snudd på hodet.

- Det var noe i laget som skulle forløses. Det ble det. Det har vært en prosess, som kun har gått framover. Spillerne er ikke lenger redde for at de ikke skal score mål. De har fått en god følelse i kroppen, og den blir bare forsterket hver gang de lykkes, sier Hareide om snuoperasjonen.

- Det kunne man se også i den siste omspillskampen mot Irland. Vi kom bakpå, men spillerne fortsatte bare. Det er et uttrykk for et lag med stor selvtillit, tilføyer han.

Snuoperasjon

Landslagssjefen er ikke typen som polerer sin egen glorie. Men han vet godt at han selv sto bak endringene som ga Christian Eriksen og resten av det danske laget det helt nødvendige løftet.

Blant de vesentligste grepene var formasjonsendringen fra 3-5-2 til 4-3-3. Den kom etter 0-0-kampen mot Romania i mars. Da gikk Hareide bort fra sitt tidligere brukte spillsystem med klassiske kantspillere til en angrepstrio bestående av tre spisser.

I den første kampen ga det resultat i form av 1-1 mot verdensmester Tyskland.

- Alt snudde i den kampen. Det var tøft å møte verdens beste lag, men vi var nær ved å slå dem. Det ga troppen et løft, sier Hareide nå.

Klare grep

I VM-kvalifiseringskampene som fulgte etter sommerferien fikk publikum så se et dansk lag som slo flere lange baller og spilte med større grad av fysikk.

- Grepene er et uttrykk for at vi hadde hatt lenger tid sammen som lag, og jeg ble bedre kjent med spillerne. Jeg så og ser stadig nye muligheter, sier Hareide.

I forsvarsleddet tok han også grep utover høsten. Henrik Dalsgaard, Jens Stryger Larsen og halvt norske Andreas Bjelland tok over for mer uerfarne Andreas Christensen, Peter Ankersen og Riza Durmis.

- Unge spillere har ambisjoner og lysten til å spille, men det blir rett og slett gjort for mange feil. Markeringsfeil. Det førte til endringer i forsvarsleddet, og det ga automatisk høyere snittalder og færre feil, sier Hareide.

Slik ble det dansk 5-1-triumf i omspillskampen i Dublin, og nå er blikket rettet mot VM-sluttspillet i Russland. Det blir et nytt stort høydepunkt i Hareides trenerkarriere.

NTB