KRITISK: Morten Olsen, som var Danmarks landslagssjef fra år 2000 til 2015, synes EM-utvidelsen har vært en fiasko. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Morten Olsen, som var Danmarks landslagssjef fra år 2000 til 2015, synes EM-utvidelsen har vært en fiasko. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hareides forgjenger slakter fotball-EM: - Trist. Seerne blir snytt

Morten Olsen (66) er svært kritisk til det som har skjedd i gruppespillet i EM. Nå venter et sluttspill utenom det vanlige.

(Dagbladet): Morten Olsen var Danmarks landslagssjef fra år 2000 til i fjor høst da Åge Hareide noe overraskende tok over den viktigste trenerjobben i dansk fotball.

Olsen ledet danskene til en rekke mesterskap, men mislyktes i playoff-kampene mot Sverige i fjor høst da Zlatan Ibrahimovic ble den store helten. Danmark kom - i likhet med Norge - ikke til EM, til tross for at mesterskapet er utvidet fra 16 til 24 lag.

Selv om utvidelsen gjør det enklere for danskene å kvalifisere seg, synes Olsen at omleggingen har vært en fiasko i det pågående europamesterskapet i Frankrike.

- Når jeg sitter og ser på EM, har jeg samme følelse som jeg hadde under VM i 1990. Det var også trist og meget kjedelig å se på. For den nøytrale tilskuer er det meget ergerlig det vi opplever under EM. Seerne blir snytt for god fotball. Jeg må si at jeg ikke er imponert over kvaliteten, sier Olsen til Ekstra Bladet.

Majoriteten av EM-kampene - med noen unntak, som 3-3-kampen mellom Ungarn og Portugal i går - har vært avventende og målfattige. Antall scoringer i gruppespillet er på et rekordlavt nivå.

OVERRASKELSE: Wales er blant lagene som har overrasket positivt i EM. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKELSE: Wales er blant lagene som har overrasket positivt i EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fotballen i EM er for forutsigbar. Veldig få lag klarer å spille god angrepsfotball mot etablert forsvar. De fleste bruker kreftene på å forsvare seg. Derfor er det helt avgjørende å score det første målet.

Frykter 40 lag i VM

Den tidligere danske landslagssjefen vil ha tilbake den gamle EM-modellen og advarer mot å utvide VM til 40 lag.

- 24 lag i EM er for mye. Det er skremmende at UEFA roser seg selv. Nå snakker man også om å utvide VM fra 32 til 40 lag. Jeg spør bare: Hvor er vi på vei? I EM i 2012 var Danmark i gruppe med Nederland, Portugal og Tyskland. En sånn gruppe ser vi ikke nå, sier Olsen.

- Når 16 av 24 lag går videre i EM, blir det hele veldig beregnende, og lagene fokuserer på å forsvare seg. Det er veldig vanskelig å skape noe på lag som ligger så dypt. Det er trist.

- Det var kritikk også mot Champions League-utvidelsen

Dagbladets kommentator Morten Pedersen er ikke enig i at EM-utvidelsen har vært en fiasko.

- Nei, jeg synes formatet bør være som det er nå. Det åpner for flere lag og for flere overraskelser. Det var kritikk da Champions League ble utvidet, men det har blitt en kjempesuksess, mener Pedersen.

ARVTAKER: Åge Hareide erstattet Morten Olsen som dansk landslagsjef i fjor høst. Foto: NTB Scanpix
ARVTAKER: Åge Hareide erstattet Morten Olsen som dansk landslagsjef i fjor høst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alt UEFA har gjort på denne fronten, har vært suksessfullt. De er kjempedyktige. Se bare på Europa League, som etter hvert har blitt langt mer prestisjefullt etter endringene.

Samtidig gir han Olsen rett i noe.

- Å utvide mesterskapet enda mer, håper jeg ikke skjer. Da blir det for mange lag, mener Pedersen.

Der Morten Olsen slakter gruppespillet, er Morten Pedersen skeptisk til det som venter i sluttspillet, nemlig et sluttspill utenom det vanlige.

- Endrer hele bildet

Pedersens drømmefinale ryker. Det samme gjør drømmesemifinalene.

Både Spania, England, Italia, Frankrike og Tyskland har havnet på samme side av sluttspilloppsettet. Det betyr at de må slå ut hverandre på veien mot finale.

- At England og Spania havnet på 2. plass i sine grupper, endrer hele bildet. Nå får vi ikke fire giganter i semifinalen. Nå ryker mange av dem tidlig ut, og vi risikerer å få en finale man i utgangspunktet ville ha. Samtidig er det aldri negativt med overraskelser og underdogs, mener Pedersen.

I åttedelsfinalen møter Spania laget de møtte i den forrige EM-finalen, altså bunnsolide Italia. Én av de største EM-favorittene ryker med andre ord allerede da. Dernest møter vinneren av denne storkampen etter all sannsynlighet regjerende verdensmester Tyskland i kvartfinalen. I semifinalen er Frankrike og England sannsynlige motstandere.

- Spania, Italia og England ryker

Dette kunne ha vært endret om Sergio Ramos eksempelvis fikk ta straffa på nytt mot Kroatia, slik han burde ha fått - og om England fikk ballen i mål mot Slovakia.

STJERNEFALL: Dagbladet-kommentator Morten Pedersen synes det er synd at de antatt beste nasjonene møter hverandre tidligere i sluttspillet enn forventet. Foto: Hans Arne Vedlog Vedlog
STJERNEFALL: Dagbladet-kommentator Morten Pedersen synes det er synd at de antatt beste nasjonene møter hverandre tidligere i sluttspillet enn forventet. Foto: Hans Arne Vedlog Vedlog Vis mer

- Det er veldig mariginalt. Det er små enkelthendelser som kunne ha endret alt, både for England og Spania. Nå blir det meget tøft for dem å komme til semifinalen.

- Jeg har vanskelig å se at Frankrike ryker. Det er umulig å se at Tyskland gjør det etter 1. omgangen de viste mot Nord-Irland. Det betyr at Spania, Italia og England ryker før semifinalen. Det positive er at vi får noen meget attraktive åttedels- og kvartfinaler, sier Pedersen.

På den andre siden av sluttspilloppsettet finner vi langt mindre meritterte lag. Eksempelvis møter Belgia Ungarn i åttedelsfinalen. I kvartfinalen venter vinneren av derbyet Wales - Nord-Irland, mens Portugal, Kroatia, Sveits og Polen er de aktuelle motstanderne hvis Belgia tar seg til semifinalen.

- Dette åpner opp for Belgia, som har ekstremt mange gode spillere og var gode sist. Jeg tror de kommer til semifinalen. Den siste billetten står mellom Polen og Portugal, avhengig av hvem av Lewandowski og Ronaldo som slår til i sterkest grad. Kroatia tror jeg ryker mot Portugal, spår Dagbladets kommentator.