Hareides jaktlag må felle storoksen

- Må vinne minst én av kampene mot Nederland.

HOTEL BRISTOL (Dagbladet.no): Det var en tilbakelent og avslappet landslagssjef Åge Hareide som møtte pressen dagen etter den stort sett gode 0-0-kampen mot Skottland.

Nå rettes alt fokus mot onsdagens møte med gruppefavoritt og -leder Nederland. I likhet med nederlandsproff Christian Grindheim tror Hareide at storlaget kan slås.

Nederland har han så god oversikt over at han ikke trenger å be Grindheim om råd.


- Vi har god kontroll på dem, jeg tror ikke vi skal bli så overrasket. Som vanlig har vi til og med folk om oversetter avisartikler for oss, slik at vi får et inntrykk av startoppstillingen deres veldig tidlig, sier Hareide til Dagbladet.no.

- Skal finne Nederlands akilleshæl

I disse avisartiklene har han kunnet lese at Arjen Robben er skadd, mens Robin van Persie er usikker er usikker før kampen mot Norge.

Likevel er det først og fremst kantspillerne han ser på som en trussel for Norge.

- Nederland har fantastiske kantspillere uansett, sier Hareide.

DYSTER STATISTIKK: Kampreferatene fra Norges hjemmekamper mot de tøffeste grupperivalene de siste årene er ikke god lesning for Åge Hareide. Men mot Nederland skal trenden snus. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
DYSTER STATISTIKK: Kampreferatene fra Norges hjemmekamper mot de tøffeste grupperivalene de siste årene er ikke god lesning for Åge Hareide. Men mot Nederland skal trenden snus. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Han nevner Ryan Babel, Liverpool-spilleren som lørdag herjet med Island og IFK Göteborgs back Ragnar Sigurdsson. Jon Inge Høiland er allerede advart.

Andre spillere til tross, Hareide forventer et nederlandsk lag som framstår temmelig likt det de gjorde i EM. Da sprudlet oransjetrøyene og skapte fotballfest etter fotballfest.

Denne nederlandske festen gjelder det å avlyse i midtuka.

- Det gjelder å være aggressiv i forsvarsarbeidet, så de ikke slipper til med skudd fra gode posisjoner. Og offensivt tror jeg det skal vise seg vanskelig for Nederland å håndtere to så sterke spisser som John (Carew) og Steffen (Iversen), påpeker Hareide.

- Hvis Nederland har en akilleshæl, så skal vi finne den. For eksempel tror jeg de frykter langpasningene og dødballene våre, fortsetter han, stadig i en offensiv tone.

Og den tonen må da også være offensiv.

For, etter poengtap i de to første kampene, mot Island og Skottland, kan Norge nå få maksimalt 20 poeng i gruppe 9. Hareide vil ikke begi seg ut på å tippe hvor mange poeng Norge trenger for å unngå å bli dårligste toer - og dermed ryke ut.

Sjekk status nå: Les alle tabellene

Hareides jaktlag må felle storoksen

- Må vinne mot Nederland

Men han innser at Norge sannsynligvis må vinne minst én av kampene mot Nederland.

- Ja, det er riktig, det. Og vi har ikke råd til flere feilskjær. Vi må få banket inn i hodene til spillerne at det bare er tre poeng som gjelder, sier Hareide.

Han virker likevel ikke skremt av utfordringen.

- Nederland hjemme er ikke noen større utfordring enn Skottland borte. Makedonia klarte for eksempel å skape trøbbel for dem. Det var godt å se, synes Hareide, og bekrefter samtidig at Makedonia er en reell utfordrer i kampen om andreplassen bak Nederland.

Den kampen tror han også at Norge vil henge med i helt til the bitter end.

- Det har sett dystert ut før også, men så har vi hengt med helt til siste slutt. Det er viktig for oss alle at VM-drømmen holdes i live inn i 2009, vet Hareide.

Og for å holde drømmen og entusiasmen i live, finnes det selvfølgelig ingen bedre måte enn å slå Nederland på hjemmebane onsdag. Det vet også Hareide.

- En seier vil gi oss et megaløft. Slikt er lettere på hjemmebane. Hvis vi kan legge press på en stor nasjon som Nederland på Ullevaal, begeistrer det også fansen, sier han.

Så da er det bare en ting å gjøre, da:

- Det er jakttid, er det ikke? Så vi får bare organisere et skikkelig jaktlag og sørge for å få storoksen felt, flirer Hareide.

ADVARER MOT VINGENE: Ryan Babel er en av nederlenderne Åge Hareide tror blir viktigst å stoppe på onsdag.
OFFENSIV: For landslagssjefen har tro på at Norge skal finne Nederlands akilleshæl på onsdag.