Hareides magiske øyeblikk

I rein seiersrus poserte Åge Hareide med et setetrekk på hodet etter at Norge slo Italia 2- 1 borte i 1985. Nå jakter han på den samme følelsen.

PALERMO (Dagbladet): Italia er kanskje ikke like store favoritter i år som de var den gangen i 1985. Men Hareide husker kampen i Lecce som det var i går. Og han husker galskapen, og bildene med matchvinner Vidar Davidsen på flyet hjem dagen etter. Og han vet det er mulig å gjøre akkurat det samme igjen. Nesten 20 år etter.

-  Jeg husker dette veldig godt. Og det er denne følelsen jeg vil prøve å gjenskape, smiler han.

Det norske landslaget på åttitallet var kjent for å spille gode enkeltkamper. Vi slo England, vi slo Argentina, og vi slo Italia.

-  Før kampen i Lecce hadde vi en virkelig tro i laget på at vi kunne vinne. Vi gikk på banen og visste vi kunne ta dem. Og den innstillingen er viktig å ha, sier han.

-  Med eller mot

-  Samtidig var det litt typisk oss at vi slo et lag som hadde vært verdensmestre. Vi slo Italia i 1985, og Argentina i 1986, rett før de ble verdensmestre i Mexico. Vi spøkte ofte med det. At vi bare slo verdensmestere, ler han.

Og Hareides ambisjoner har ikke blitt mindre med årene. I går brukte han den norske pressekonferansen til å presentere sin nye visjon for landslaget. Hjulpet av et reklamebyrå, proklamerte Hareide følgende for folket.

-  Vår visjon er å «skape stolte øyeblikk».

Og i samme åndedrag oppfordret han nærmest tordnende at norsk presse måtte stå lojalt bak det norske laget i Italia.

-  Enten er dere med oss, eller så er dere mot oss, sa Hareide.

Og utdypet det mildt sagt friske utspillet på følgende måte.

-  Det som skrives i norske medier, det når italierne ganske fort. Vi har selv et nettverk som skal snappe opp det vi kan av ting som lekker fra det italienske laget. Det samme har de på oss. Det kan bli et problem for oss rent sportslig, for da er de forberedt på hva de kan møte. Vi ønsker å unngå det. Derfor ber jeg dere i pressen om å tenke over hva dere skriver, sier Hareide.

I praksis betyr det at Norge stenger treninga fredag kveld, slik at ingen skal få se de hemmelige dødball-trekkene som drilles.

-  Vi kommer også til å tåkelegge mye. Og om nødvendig svare med enstavelsesord. Så er det deres jobb som gode journalister å tolke det dere ser. Og skrive hva dere vil.

-  Magiske øyeblikk

Men Hareides strenge formaning til media har en dobbel bunn. I et mer filosofisk perspektiv er Hareides tanke at pressen skal føle seg som en del av landslaget.

-  Vår grunntanke er å forankre en del verdier og visjoner i laget vårt. Det gjelder ikke bare spillerne, men alle rundt laget, inkludert media. Vi vil at alle skal ta del i disse tankene. Og da må vi være direkte i måten å snakke og opptre på, sier Hareide.

Og forklarer hva han mener med det å «skape stolte øyeblikk».

-  Fotball er øyeblikkets spill. Det handler om å skape de magiske øyeblikkene som da Harald Brattbakk sendte RBK videre i Champions League med et frispark fra 25 meter på overtid i Israel. Slike stolte og magiske øyeblikk vil vi skape med landslaget.

-  I vår materialistiske verden har vi alt vi trenger som mennesker. Det eneste vi trenger er å bli begeistret.

Til hogg

Og det er det Hareide vil. Han vil begeistre. Med det han selv definerer som individuelle prestasjoner, god stemning, og samspill.

-  Til sammen gjør det oss til fargerike og underholdene lagspillere. Vi er folkets lag, og da må vi alltid gi noe tilbake til folket.

Om det betyr at Hareide på nytt vil trekke setetrekket av SAS-flyet i seiersrus hvis Norge slår Italia, sier han ingenting om. Men han innrømmer at han legger hodet på blokker med å gå så offensivt ut.

-  Jeg vet at dere kan bruke alt jeg sier mot meg hvis vi begynner å tape. Men den sjansen tør jeg å ta. Hvis ikke, har jeg ingenting her å gjøre.

GODE MINNER: Åge Hareide husker galskapen, og bildene med matchvinner Vidar Davidsen på flyet hjem dagen etter at vi hadde slått Italia 2- 1. Og han vet det er mulig å gjøre akkurat det samme igjen. Nesten 20 år etter.
SELVTILLIT: Bredbeint og struttende av selvtillit landet landslagstrener Åge Hareide og den norske troppen i Palermo i går kveld.