Hareides RBK-plan

Åge Hareide mener RBK må bli flinkere til å utvikle unge, lokale talenter. Han har også funnet en stilmessig svakhet han vil jobbe med.

- Jeg vil være enda striktere bakover. Kontradekningen har vært Rosenborgs svakhet fordi laget er så angrepsvillig. Når vi angriper, må spillerne som står igjen aktivt stenge av motstanderens «speidere». I dag er de for dårlige til å plukke opp motstandere som ikke blir med hjemover, sa han på et seminar i dag.

- Fordi de står ti meter unna dem, har vi ofte gitt bort gratis muligheter. Vi så det mot Lyn i Oslo, mot Brann i Bergen og tildels mot Lillestrøm. Her er norske lag generelt for dårlige, og vi ser det også på landslaget. Dette er noe jeg vil jobbe mye med. Vi må bli gode nok til å spille mann-mann, dytte fram og stå steinhardt på motspillerne. Da vinner vi ballen tilbake også.

Hareide snur ikke opp-ned på Rosenborg når han avløser Nils Arne Eggen.

- Måten vi spiller på skal ikke bli annerledes. Vi skal være gjennombruddshissige og pasningsorienterte. Vi skal ikke ha noe luftskyts, vi skal spille oss framover, sa Hareide.

Helt likt blir det ikke. Hareide antyder et mindre rigid oppspillmønster, og han åpner for eksempel for å «snu» midtbanetrioen slik at den sentrale spilleren ligger foran de to andre, ikke bak dem.

- En del trøndere husker nok meg fra en semifinalekamp på Lerkendal da mitt Molde-lag var mest opptatt av å forsvare eget mål (og da Nils Arne Eggen lanserte begrepet «rævafotball», red. anm.), men generelt ønsker jeg å angripe motstanderens mål. I Molde gjorde vi alt vi kunne for å score flere mål enn Rosenborg. Vi greide ikke det, men både i Helsingborg og Brøndby scoret mine lag flest mål i serien.

Talentflyt

Talentutvikling blir viktig for et lag der litt for mange spillere er i slutten av karrieren. Hareide skisserte en prosess som skal gi en kontinuerlig flyt av nye talenter oppover i systemet.

- Jeg vil forvalte talentene i Trøndelag bedre. Det er en naturlig utvikling av klubben. Det har vært for langt mellom de virkelig gode unge spillerne i distriktet.

Hareide ønsker at Rosenborg skal sikre seg gode spillere i ung alder og la dem være i sine klubber de første årene slik at de utvikler seg i hjemlige omgivelser mens de følges opp tett av Rosenborg. Så hentes de til Lerkendal når de er modne, kanskje 21-22 år gamle.

Han vil også bruke flere unge spillere på 2. laget.

- De eldre som ikke spiller på A-laget har mye bedre av å trene enn av å reise til Alta for å spille 2. divisjonskamp, mener Hareide, som også vil stille strengere krav til de unge.

- Det har vært altfor mye «pus» og stryking med hårene. Vi må være strikte og stille krav, fortelle spillerne hva vi ønsker, gi detaljerte kravspesifikasjoner i de rollene vi vil lære opp spillere og så følge det opp punkt for punkt. Unge spillere må også læres opp etter modell av dem de skal erstatte.

Jager Nils?

I alderen 18-23 skal spillere læres opp til å «bli rosenborgere», gjerne med et forbilde blant de eldre. I alderen 23-27 er de som lykkes basisspillere og mulige salgsobjekter, i alderen 27-32 er de kontinuitetsbærere som samtidig skal være forbilder for sine framtidige erstattere.

Hareide sier at han vil prioritere gruppetrening teknisk, taktisk og fysisk i forhold til alle roller i laget. Han vil trekke inn Bjørn Hansen mye slik at Hareide, Ola By Rise og Hansen kan lede hver sin gruppe.

Han vil ikke endre på Rosenborgs verdensberømte åpenhet, iallfall ikke mye.

- Noen ganger har åpenheten vært på grensen, og noe vil jeg se på, men slett ikke alt. Så lenge jeg er trener for Rosenborg, vil brakka være som den alltid har vært, og åpenhet og vennlighet skal prege klubben.

Han frykter ikke at Nils Arne Eggen vil bli som en sjuende far i huset.

- Vi er blitt enige om at jeg kan få låne hans øre av og til om jeg har behov for det, men han vil nok ikke stå så mye på treningsfeltet. Jeg kan jo være en temperamentsfull fyr jeg og, og jeg er større og sterkere enn Nils...

(NTB-Sjur Natvig)