Håret har vokst - ikke ydmykheten

Den eneste synlige forskjellen på John Carew nå og for seks måneder siden er at håret hans har vokst. Dermed ble ikke gårsdagens offentlige unnskyldning mer enn et ord uttalt på korrekt bokmål.

BEOGRAD (Dagbladet): John Carew og John Arne Riise var av NFF pålagt å be fotballnasjonen Norge om forlatelse etter de famøse spillerbuss-slagene i Drammen for et halvt år siden. Det gjorde de - begge to. I tillegg fikk vi vite at de angrer, at de har lært av den stygge episoden og at det aldri skal gjenta seg. Men hvorfor det skjedde - det vil si bakgrunnen og den utløsende faktoren som fikk én landslagspiller til å slå ned en annen landslagspiller på vei hjem fra trening - var forbudt område.

- Ingen kommentar, svarte John Carew på Dagbladets spørsmål.

Og oste ansvarsfraskrivende forsvar framfor ydmykhet.

- Det som skjedde hører ikke hjemme i et landslag, sier John Arne Riise. - Det skal ikke skje igjen. Men for John og meg har ikke dette vært noe problem - vi gjorde oss ferdige med saken den kvelden det skjedde.

Hareide var redd

Få timer etter kamphanenes felles tilgivelse ble Carew kastet ut av den norske landslagstroppen.

Først i går - seks og en halv måned seinere - var det oppvask.

Landslagstrener Åge Hareide, som arvet den verkebyllen man ønsket å stikke hull på i går kveld, var utilpass da han åpnet den angrende seansen på Røde Stjerne Stadion. Eller for å si det enda mer presist - Åge Hareide var redd for at spørsmålene til John Carew og John Arne Riise skulle bli for nærgående. Og derfor ba han media om å styre unna spørsmål i forhold til detaljer slik at han kunne komme i gang med det NFF betaler ham for å gjøre.

- Jeg ville få det unna, innrømmer Hareide overfor Dagbladet.

- Det kunne fort ha stukket i feil retning.

Carews mange grunner

Hvilket det også gjorde - i hvert fall til en viss grad - da John Carew prøvde å drepe alvoret.

- Det som skjedde skjer stadig vekk i utlandet, sier Carew. - Og det skjer uten at noen skriver om det. Eller det skrives litt, da, og så er det glemt. Vi er jo sammen hver dag.

- Det skjer veldig mange stygge ting både ute og hjemme hver eneste dag, men det betyr vel ikke at isolerte hendelser blir mindre alvorlige av den grunn og at én grov hendelse legitimerer en annen?

- Nei, det blir ikke mindre alvorlig. Alvorlighetsgraden her var høy - det var veldig alvorlig. Men ute skriver man ikke om det i seks måneder.

- Prøver du å si at det er medias feil?

Mine prinsipper

- Håndteringen av saken vil jeg ikke kommentere. Det er mange grunner til at det har tatt seks og en halv måned - dere i pressen har også medvirket - alle har gjort feil underveis. Men gjort er gjort, nå må vi bli ferdige med dette.

- Hvorfor er du ikke litt mer ydmyk?

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg har gjort riktige ting, og ting som er feil. Og jeg har mine prinsipper - sånn er jeg oppdratt. Nå ønsker jeg bare at dette skal stoppe.

Og det gjorde det. I går. Fotballnasjonen Norge har fått sin unnskyldning. Om ikke fra hjertet så i hvert fall på norsk.

TRANG IDYLL: Stor ståhei da John Arne Riise og John Carew sto fram offentlig for første gang, seks måneder etter slagene i Drammen. Men Carews opptreden bar ikke akkurat preg av ydmykhet. Landslagssjef Åge Hareide virket heller ikke overbevist etter seansen.