Hårete fotball

Irans fotballspillere må ha anstendig hår, vide klær og «normal» skjeggvekst. Kvinner har ingen adgang.

Mens fotballstjerner som David Beckham, Ronaldinho, Totti, Fredrik Ljungberg og resten av verdenseliten i fotball gjør seg klare til å kjempe om verdens oppmerksomhet i VM, herjer en noe annerledes fotballdebatt i Iran. Bare en liten uke før det iranske landslaget skal spille sin første VM-kamp mot Mexico, diskuteres det om hvordan fotballspillere skal kle seg - og ta seg ut - i prestestyrte Iran.

Fy til femininitet

Irans presteregime vil nemlig ikke lenger ha noe av at landets fotballspillere har langt hår - og napper øyenbrynene sine, skriver Persian Journal. Sjefen for landets organisasjon for fysisk utdannelse, Mohammad Ali-Abadi, sa følgende til Etemad-Melli-avisa for to uker siden:

- Jeg vil forby spillere med feminint utseende. Det er en skam for Iran at unge mennesker går ut på banen iført make-up. Når en mann går ut på gressmatta med farget hår og nappede øyenbryn, respekterer han ikke samfunnet sitt, sa fysisk fostringssjefen.

Ali-Abadi sa videre at han var spesielt bekymret for fotballspillerne, og advarte om at «selv om de kommer unna med det nå, vil de bli diskvalifisert i framtida».

Ble snauskallet

Det var i fjor høst at den iranske fotballføderasjonen kom med oppfordringen om at iranske fotballspillere må se «skikkelige» ut. Ikke bare på fotballbanen, men også når de er ute og reiser.

Og det stopper ikke her. Profesjonelle fotballspillere skal ikke krølle håret sitt - eller sette håret opp i en hestehale. De skal heller ikke bruke smykker, øredobber eller ringer. Spillerne får heller ikke ha på seg stramme klær, la skjegg og bart vokse ut i «rare» fasonger - eller kopiere utenlandske stiler, skrev BBC i vinter. Reglene gjorde fotballspilleren Ali Mansourian sint. Han klippet bort alt håret sitt. Andre fotballspillere lot håret gro i protest.

TROFASTE FANS: For en drøy måned siden bestemte Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, at landets kvinner ikke får være inne på stadionområdet når menn spiller fotball. Det medførte at hundrevis av kvinner ble nektet inngang da det iranske laget var på treningssamling nylig. De fotballglade kvinnene er opprørt over fotballforbudet, men fulgte landslagets trening gjennom gjerdet. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA
TROFASTE FANS: For en drøy måned siden bestemte Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, at landets kvinner ikke får være inne på stadionområdet når menn spiller fotball. Det medførte at hundrevis av kvinner ble nektet inngang da det iranske laget var på treningssamling nylig. De fotballglade kvinnene er opprørt over fotballforbudet, men fulgte landslagets trening gjennom gjerdet. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA Vis mer

- Jeg mener at utseendet til en spiller er hans egen business. Jeg er i mot folk som sier «ikke la håret gro» eller «ikke ta på deg den og den typen klær». Hvis du skuer til islam, for eksempel, så hadde profeten Muhammad langt hår. Han var veldig pen, sa spilleren til BBC.

Andre fotballspillere igjen, synes ikke hårforbudet er så ille.

- For fotballspillere er det bedre å forbedre fotballferdighetene enn å tenke på hårfrisyrer, sier Mojtaba Jabari, tidligere iransk landslagsspiller.

Kvinneforbud

Fem dager før VM er det fotballfeber i Iran. For kort tid siden troppet i overkant av 50 kvinnelige fotballfans opp på stadionen hvor det iranske landslaget ladet opp til sommerens store fotballarrangement. Unge jenter og mødre med barnevogner troppet opp for å se nasjonalheltene. Utenfor stadion ble de imidlertid stoppet av sikkerhetsvakter.

- Vi er her for å støtte vårt landslag, men er stengt ute som tiggere. Er ikke vi iranere? Er våre hurrarop mindre viktige, spør den 20-årige kvinnen Mina Tehrani.

Forbudet mot kvinner på fotballtribuner er det siste forbudet iverksatt fra det konservative regimet. I Iran jobber kvinner og menn ved siden av hverandre i de fleste yrker. Fra statlige kontorer til passkontrollen og i landets parlament. I de seinere år har også kvinner også begynt å jobbe i politiet og på brannstasjoner. Men nå ser det altså ut til at regimet vil trekke en rød linje rundt fotballbanen.

- Skammer meg

Det var i april at president Mahmoud Ahmadinejad overrasket sine konservative frender ved å tillate kvinner adgang til landets fotballstadioner, dog i egen kvinneavdeling. Ahmadinejad, som sjøl er en ivrig fotballfan, mente at kvinners tilstedeværelse vil «forbedre fotballsupporterenes manerer og fremme en sunn atmosfære».

Men Irans overhode, Ali Khamanei, var ikke enig. Mannen, som har siste ord i absolutt alle saker i Iran, nektet kvinner adgang.

- Jeg skammer meg over at mine døtre må stå her ute på parkeringsplassen for å se på kampen der inne. Men samtidig er jeg stolt over å vise dem at kvinner nekter å la seg kue av denne dumme loven, sa Hamid Ghomnan, som hadde med seg sine to døtre på 10 og 12 år.

En sikkerhetsvakt forsøkte å fjerne kvinnene, som sammen med deres menn, kjærester og fedre, stod på parkeringsplassen og så fotballspillerne gjennom gitteret. Men folkemengden nektet å gå hjem. De lente seg i stedet enda mer mot gjerdet, som skilte dem og landslagsspillerne.

Sima Babri, en kvinne i 20-årene, ringte venninnen sin og kommenterte den pågående treningen. Hun var iført jeans, som er brettet høyt opp på leggen, noe presteskapet misliker sterkt. Enda mindre likte de nok hennes tettsittende overdel og det fargerike sjalet, som bare dekket litt av håret hennes.

- Jeg er her fordi jeg elsker laget vårt. Men jeg er er også for å protestere. Vi kan ikke la oss kue, forteller hun til Persian Journal.

Vil overraske i VM

  • Iran ligger på 23. plass på FIFA-rankingen. Her er forøvrig Norge helt nede på en 40. plass. Det er tredje gang at Iran kvalifiserer sesg til VM.
  • Laget er en miks av gamle og unge spillere. Veteranen Ali Daei (37) er den eneste spilleren som har spilt over 100 internasjonale kamper. Han har en målteft uten like, ifølge franske L\'Eqipue.

    - Vi drar til Tyskland for å overraske. Sør-Korea og Japan gjorde det i 2002. Hvorfor ikke oss dette året, sier Irans trener Branko Ivankovic til den franske sportsavisa.

  • På fotballtribunene i Tyskland gjelder ikke iransk lov. Dermed kan iranske kvinner se Iran spille sin første VM-kamp mot Mexico den 11. juni. Deretter møter Iran Portugal og Angola.
MÅ KLIPPE SEG:</B> Den iranske fotballspilleren Ali Ansarian prydet forsida på den iranske sportsavisa Abrar for halvannet år siden. Ansarian spiller på hovedstadslaget Persepolis Teheran, og var kjent for sin hårlengde og lille hestehale. Flere av landets mullaer mener at denne hårsveisen er for vestlig orientert. Derfor ble det innført hårrestriksjoner for menn i vinter.
KVINNER PÅ TRIBUNEN:</B> Iranske kvinner utenfor Irans grenser ser ikke ut til å bry seg om at de iranske mullaene ikke vil ha kvinner på tribunen. Her feirer iranske kvinner og menn 5-0-seieren over det tyske laget Lake Constance i dag. Om dette er et tegn på at Iran er i knallform foran VM, vil åpningskampen mot Mexico søndag vise.
Irans midtbanespiller Javad Kazemian gjør seg klar til VM i sør-Tyskland. Utseendemessig ligner nok Kazemian litt for mye på italienske og andre vestlige fotballspillere. I hvert fall hvis vi skal følge de iranske mullaenes smak.
IKKE KORT HÅR:</B> De to iranske landslagsspillerene Sattar Aare (t.v) og Javad Nekounam (t.h) ser ikke ut til å bry seg om presteskapets ønske om at fotballspillere skal ha kort hår. Her er de to sammen med unge jenter og gutter foran vennskapskampen mellom Iran og det tyske laget Lake Constance i sør-Tyskland.