Hårfin start for John Ertzgaard

John Erztgaard er Norges nye stjerneskudd på 100- og 200-meter. Han løper den korteste distansen under Bislett Games i morgen. Han er vel forberedt til møtet med verdenspressen: Med ny adidas-frisyre. - Jeg vil takke sponsoren for at de hele tida har trodd på meg, sier John.

Han vil gjerne vinne 100-meteren på Bislett, men er forsiktig med å love tider under ti blank - med det første.

- Jeg har lært av Geir Moens feil og vil ikke love resultater på forhånd. Folk blir bare skuffet hvis jeg ikke klarer det, sier John Ertzgaard.

Han er favoritt på morgendagens 100-meter. For John Ertzgaard er det en helt ny situasjon å være sjef.

I hvert fall så lenge Geir Moen stiller på samme startstrek.

I skyggen

22-åringen fra Raufoss har i fem år levd i skyggen av sin treningskamerat. Først i helga tok han steget ut: Seier og 10.15 på 100-meter betyr at unggutten for øyeblikket er Norges raskeste mann.

Det er en situasjon han trives godt med.

- Jeg er ikke så opptatt av om jeg slår Geir eller ikke. For meg gjelder det bare å vinne, sier John Ertzgaard.

Tidene han oppnådde i Haugesund har gitt 22-åringen en ekstra porsjon selvtillit.

- For meg handler sprint om selvtillit. Før konkurranser sjekker jeg alltid hva konkurrentene har som personlig rekorder. I garderoben før løpet er det alltid de med best tider som har det psykologiske overtaket, sier John Ertzgaard.

  • Etter helgas resultater tror han han kan gå helt til topps. Nye topptider vil han ikke snakke om, men innrømmer at målet i framtida er å bryte den magiske ti blank-grensen på 100-meter.

Snek på trikken

Vinner 22-åringen på Bislett, kan han ta med seg 60000 kroner i prispenger. I forhold til de beste blir dette småpenger, men for John er summen betydelig. I høst måtte han jobbe på 7-eleven for å få endene til å møtes. Veien til topps har vært hard. Ikke minst økonomisk.

- Det var en stund jeg måtte velge mellom å kjøpe brød eller å snike på trikken. Ofte ble det til at jeg heller kjøpte brød, sier John Ertzgaard om sine første år i Oslo.

- Det var en tøff tid med lite penger, mye skader og dårlige resultater. Mange ganger hadde jeg mest lyst til å gi opp, men i dag er jeg glad for å ha vært gjennom en slik periode.

Vil være forbilde

John Ertzgaard er halvt afrikaner og kom først til Norge som niåring.

Da han var tolv, flyttet familien til Raufoss, og det var der han for alvor satset på sprint.

22-åringen tror idretten var en viktig årsak til at han ikke har vært utsatt for rasisme. Til daglig engasjerer han seg i African Youth - en forening som lærer unge norsk-afrikanere om sin bakgrunn.

- Jeg leste nettopp en artikkel i magasinet Slitz at negrer er morgendagens tapere. Sånt gjør meg fryktelig provosert og jeg ønsker å jobbe mot at slike fordommer sprer seg.

- Derfor tror jeg det er viktig at folk som John Carew, Fernando Ramirez, Quincey Douglas og jeg gjør det så bra på idrettsbanen. Det kan være med på å motvirke slike negative tendenser, sier John Ertzgaard.

PYNTER SEG: John Ertzgaard er klar for fartsfest på Bislett i morgen. Han er favoritt på 100-meteren.