- Hårreisende å sette Hodgson til å styre disse spillerne

Vi spurte ekspertene og supporterne: - Bør Liverpool skifte manager?

PÅ KNÆRNE: Resultatene uteblir for Liverpool, smilene er borte. Mest bekymret er ekspertene for at spillere som Fernando Torres ikke ser glade ut for å spille under manager Roy Hodgson.Foto: SCANPIX/AP/Tim Hales
PÅ KNÆRNE: Resultatene uteblir for Liverpool, smilene er borte. Mest bekymret er ekspertene for at spillere som Fernando Torres ikke ser glade ut for å spille under manager Roy Hodgson.Foto: SCANPIX/AP/Tim HalesVis mer

(Dagbladet): Ingen skal si at de ikke var forberedt på hva som var i vente, Anfield-publikummet, etter sviende hjemmesmeller mot Northampton fra nivå fire i ligasystemet og nyopprykkede Blackpool.

Likevel var gårsdagens tap mot Wolverhampton kanskje det nederlaget som var tyngst å svelge for Liverpool-supporterne. Apatiske spillere, en apatisk manager. Like flatt og livløst som et utbrukt bilbatteri.

Gjennomgangsmelodien på den traurige fotballkvelden på Merseyside var «Hodgson for England», som så definitivt ikke var ment som noe kompliment til hardt prøvede Roy Hodgson — snarere en dårlig skjult oppfordring om å finne noe annet å ta seg til.

Den bereiste fotballmannen repliserte med å si at han ikke hadde følt noe til den berømte Anfield-støtten gjennom sin korte tid i klubben.

Forholdet mellom supportere og manager er på bristepunktet. Per dags dato er Liverpool i et tabellmessig ingenmannsland. Fem poeng skiller opp til europacupplass. Samme differanse til absolutt jumboposisjon.

Spørsmålet nå er hvor går veien videre for Liverpool - et av flere spørsmål vi stilte supporterleder Pål Christian Møller, og fotballekspertene Lars Tjærnås og Tor-Kristian Karlsen.

- Hvorfor lykkes ikke Liverpool under Hodgson?
Lars Tjærnås:
- Konkret mener jeg problemet skyldes et angrepsspill som kan beskrives med to ord: For statisk. Du ser veldig sjelden at bevegelse utløser pasning, ofte er det motsatt, og det er et dårlig tegn. Dessuten er det veldig sjelden mer enn en bevegelse av gangen.

- Defensivt har det vært preget av mangel på fart, og nå også mangel på en sjef når Carragher er vekk. Men mest alvorlig er kanskje kroppsspråket. Eksempelvis Torres ser ut som om han synes fotball er lite moro om dagen. Det er det som skremmer meg mest. Det lyser håpløshet, og da har en kastet fra seg våpnene, og neste fase er å vifte med det hvite flagget. Akkurat det kler Liverpool svært dårlig.

Tor-Kristian Karlsen:
- Jeg, med flere, var skeptisk til ansettelsen, og har poengtert at Hodgsons metodikk følger samme resept som på 70-tallet i Sverige. Det var revolusjonerende da, men fotballen har kommet et stykke videre siden den gang. Likevel har han fortsatt på samme premisser i 30 år.

- Det kan fungere på en gruppe spillere bestående av outsidere og underdogs, som i Fulham: Små klubber, der spillerne ikke har så mange flere sjanser, og dermed ikke har noe annet valg enn å høre på det som blir sagt. All drilling og terping går på bekostning av kreativ utfoldelse, og er vanskelig å innføre i en spillergruppe i en storklubb der alle har individuelle behov og ønsker om å utvikle karrieren. Han har heller aldri hatt noen suksess med å jobbe med unge spillere. Folk peker på at Hodgson trente Inter, men Inter anno 1996 var ikke det de er i dag. De var en typisk Uefacup-klubb, hvor den største stjernen het Paul Ince. Hodgson suksess har først og fremst vært å organisere kaotiske lag. Han hadde sin tid på 80- og 90-tallet. Han er en veldig god fotballmann, som dessverre ikke passer i en storklubb.

- Jeg begynner også å se tendenser til at Hodgson begynner å vise sider av seg selv han viste da han var i Norge: Unødvendig nedlatende. Takler ikke media. Man trenger evnene til å snakke mennesker over på sin side og være diplomat når det butter.

Pål Christian Møller:
- Du ser det mangler innsats når spillere som Gerrard og Torres mister ballen hele tida. Det låser seg offensivt, man spiller på tvers og bakover, og det mangler totalt skaperevne. Når det i tillegg blir gjort mange personlige feil som i går, da taper vi fortjent. Liverpool skapte vel ikke en eneste målsjanse etter Wolves' ledermål. De klarer ikke å mobilisere noen ting, og det er nedslående.

- Når manageren i tillegg kommer med de uttalelsene han gjør, ved å uttrykke flere ganger veldig tydelig at det ikke er hans spillere han styrer over, at han har arvet et lag og så videre, gjør han det vanskelig for seg selv. Det er klart at Liverpool trenger forsterkninger, men når en ny sjef kommer inn trenger de ansatte motivasjon. Hogson har ikke klart å få fram en glød.

- Hvor lenge kan Hodgson skylde på arven etter Benitez, Hicks og Gillett og andre?
Lars Tjærnås:
- Hodgson kan ikke snakke om arven etter Benitez lengre, av to grunner: Hans lag presterer langt svakere enn det objektivt er lov å forvente, og da blir både styret og fans døve for en slik argumentasjon. Det hadde vært enklere å selge det budskapet med ti poeng mer.

- Den andre grunnen er at de kjøpene han selv har stått bak har vært dårligere. Jeg sa i sommer at Liverpool er en klubb som ikke skal hente en Poulsen eller en Konchesky, og det står jeg for, selv om jeg vet at det økonomisk sett har vært begrenset handlefrihet en god stund.

Tor-Kristian Karlsen:
- Til Hodgson sitt forsvar kom han inn i en turbulent tid, hvor klubben har vært igjennom et eierskifte. Han var uansett ikke noen populær ansettelse. Utgangspunktet var med andre ord ikke enkelt for ham.

- Skal man legge skylda på noen her, må det være styret som ga ham en treårskontrakt. Å sette ham til å lede den type spillergruppe, er helt hårreisende. Men han må også ta selvkritikk på måten han kommuniserer på. Han har kommet med mange rare uttalelser, særlig når han har vært under press. Han blir tidvis veldig defensiv, og sender ikke ut særlig med signaler som forplanter positivitet på vegne av Liverpool. Men sånn er han, og det visste man også på forhånd.

Pål Christian Møller:
- Hovedskylda for den miseren Liverpool befinner seg i skal de gamle eierne ha. Spørsmålet er om Hodgson er den rette mannen til å snu trenden.

- Han snakker mye om spillerne han arvet etter Benitez, at dette ikke er hans stall, men de spillerne han selv har skaffet, har ikke på noen måte forsterket laget, kanskje med unntak av Raul Meireles til en viss grad.

- Hvor god er egentlig Liverpools stall og førsteellever?
Lars Tjærnås:
- Jeg rater stallen som god nok til å kjempe om topp 6, men Liverpool er altfor avhengig av at 3-4 av disse spillerne holder seg friske.

Tor-Kristian Karlsen:
- Det har i hele høst blitt argumentert for at stallen er for dårlig, og at Benitez etterlot et hellig kaos. Jeg regnet meg fram til etter tapet mot Blackpool at spillerne i førsteelleveren hadde 55,18 landskamper i snitt. Alle spillerne i den lagoppstillingen var med i VM i Sør-Afrika. 10 utespillere, som alle fikk spilletid, og en mann flere kaller verdens beste keeper, Pepe Reina, som var annenkeeper for Spania. I tillegg satt det folk på benken som Babel, Agger, Konchesky og Jovanovic som alle har landskamper.

- Da Benitez dro, lå det en sterk stamme der. Bortsett fra Xabi Alonso og Javier Mascherano, er det samme mannskap som kjempet om ligagullet for to sesonger siden. Chelsea har til sammenligning 17 førstelagsspillere, resten er unggutter, mens også Manchester United er sårbare på enkelte plasser. På bakgrunn av stallen som Liverpool rår over, burde de gjøre det langt, langt bedre.

Pål Christian Møller:
- Liverpools spillerstall har blitt gradvis dårligere de siste årene, etter at spillere som Xabi Alonso, Javier Mascherano, til og med tilbake til John Arne Riise, har forsvunnet uten å bli erstattet Klubben har brukt mindre penger på kjøp enn de har fått inn på salg.

- Alle er enige i at Liverpool ikke har god nok stall til å utfordre lagene helt i toppen, men den er helt klart god nok til å slå Wolverhampton, for å si det mildt.

- Bør Liverpool bytte manager?
Lars Tjærnås:
- Det er et problem for Roy Hodgson når summen av det et lag presterer er mindre enn enkeltspillernes egenskaper tilsier. Selv om jeg mener det er klare hull i Liverpool-laget, presterer de svakere enn det er lov å forvente. Det er også et problem for en manager når avstand mellom forventninger og prestasjoner blir gigantisk, som de er i Liverpool nå.

- Klubben bør ha en klar strategi på hva slags fotball de ønsker å spille, og hva slags ledelsesfilosofi de ønsker hos sin manager. Hvis dette er ivaretatt hos Hodgson, og han samtidig har tillit i garderoben, bør de ikke bytte manager. I motsatt fall bør de søke markedet for å matche den profilen de er ute etter, og for å skaffe det enhver manager til slutt lever eller dør av - resultater.

Tor-Kristian Karlsen:
- Jeg tror Hodgson sitter ut sesongen. Situasjonen er litt for uoversiktlig og vanskelig til å gjøre noe nå. Dessuten er Liverpool et såpass godt lag at det må snu på et eller annet tidspunkt. Jeg er sikker på at de kommer til å trasse til seg nok på poeng på hjemmebane til at det til slutt blir en god sesong. Det er nødt til å bli noen gode opplevelser på Anfield med så mange gode spillere.

- På bortebane tror jeg det kommer til å fortsette å vakle litt, og at vi vil se mange av de samme symptomene vi har sett til nå. I sum blir det nok til at han sitter ut sesongen og får en OK avskjed før de går forskjellige veier.

Pål Christian Møller:
- Tålmodigheten er slutt allerede, det er ikke akseptabelt det de viser nå, og det finnes ingen god forklaring på det. En Liverpool-manager har aldri før møtt så mye motbør så tidlig. De kritiske røstene blir flere og flere. Supporterne kan akseptere mye, men sånne tap som i går er helt uakseptabelt. Både manageren og spilleren må ta ansvar, og Hodgson har kommet med en del uttalelser, som folk oppfatter som at han ikke tar ansvaret selv, men skylder på mye annet.

- Vi trenger en leder som kan virke samlende, og få gutta til å brette opp ermene. Jeg vil ikke gå ut og si at jeg ønsker å skifte manager, men jeg vil ikke bli overrasket om det blir tilfelle. De nye eierne må også vise litt handlekraft etter hvert. Hvis ingenting skjer, så kan det fort bli mer negativt igjen etter en tid med optimisme.

PÅ DYPT VANN: Roy Hodgson har fått en svært dårlig start på Anfield. Nå roper Liverpool-fans på managerbytte nesten hver kamp.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
PÅ DYPT VANN: Roy Hodgson har fått en svært dårlig start på Anfield. Nå roper Liverpool-fans på managerbytte nesten hver kamp.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer